Skip to content

Hvad betyder ABC, 1-2-3 og 30/2 inden for førstehjælp?

Hvad betyder ABC, 1-2-3 og 30/2?


Skal du snart på førstehjælpskursus? Så varm op til kurset ved at læse beskrivelser af øvelserne. Brug også beskrivelserne, hvis du efter endt kursus er kommet i tvivl om, hvordan øvelserne udføres.


Hvem skal bruge et førstehjælpsbevis?

Alle kan komme i situationer, hvor de må gøre brug af førstehjælp. Derfor er det klogt at tage på et førstehjælpskursus af og til. Bruger du ikke dine kompetencer inden for førstehjælp, så kommer du hurtigt til at glemme, hvordan de forskellige manøvrer bruges. Er du derimod i gang med at tage kørekort, så er det påkrævet, at du har taget et færdselsrelateret førstehjælpskursus, der vil give dig et førstehjælpsbevis.


Hvad står ABC for i førstehjælp?

ABC er forkortelser for tre ting, du skal huske at tjekke for, hvis du finder en person der f.eks. ligger er faldet om på jorden eller har været i et uheld:


  • - A står for airways, altså luftvejene. Her er det vigtigt at sikre, at den tilskadekommende har frie luftveje. Du kan sætte to fingre under hagen, en hånd på panden og ligge hovedet tilbage, til det giver naturligt modstand.

  • - B står for breathing, dvs. vejrtrækningen. Det er her vigtigt at tjekke om personen trækker vejret og kan få ilt op til hjernen. Her må du ned og lytte til personen, mærke efter ånde, der rammer din hånd eller se efter, om brystkassen løfter sig.

  • - C står for circulation, hvilket vil sige blodcirkulationen. Her skal du finde ud af, om den tilskadekommende mangler blod. Kig på personen – er hun bleg? Har hun koldsved? Eller sveder hun unaturligt meget? Er hun kold eller trækker hun vejret meget hurtigt? Så kan det meget vel være, at hun mangler blod. Finder du en blødning på personen, så stands den ved at lægge direkte tryk på. Et stort blåt mærke kan også være tegn på en indre blødning. Læg derfor personen ned og pak hende ind, så hun kan holde varmen.


Hvad er 1-2-3 i førstehjælp?

1-2-3 hentyder til "Førstehjælpens tre hovedpunkter", og er vigtige at kende til inden for alt førstehjælp. Det 1. hovedpunkt er ”Skab sikkerhed”, specielt din egen sikkerhed. Der er forskellige hensyn at tage alt efter ulykken – f.eks. at opstille en advarselstrekant ved et trafikuheld, tage en refleksvest på eller at slukke for strømmen ved et el-uheld. Det 2. hovedpunkt er ”Giv førstehjælp”. Her må du vurdere, hvad der er vigtigt i situationen. Det er hér, du giver hjertelungeredning eller måske laver en forbinding. Det sidste hovedpunkt, det 3., er ”Tilkald hjælp”, dvs. ring til 1-1-2, så professionel hjælp kan komme frem til den tilskadekommende hurtigst muligt.


Hvad betyder 30/2 i førstehjælp?

30/2 hentyder til hjertelungeredning, hvor der skal gives 30 tryk på brystkassen og 2 indblæsningsforsøg. Det gør du, hvis personen ikke trækker vejret eller i tilfælde af, at vejrtrækningen ikke er normal (som du tjekkede ved ABC). Er du i tvivl, om vejrtrækningen er normal eller ej, så antag, at den ikke er normal og påbegynd hjertelungeredning. Når du giver hjertemassage, må det gøres på bar hud for at sikre det bedst mulige resultat. På midten af brystet, på brystbenet, trykker du nu 5-6 cm ned i et tempo af 100-120 tryk i minuttet. Du trykker 30 gange og giver herefter 2 indblæsningsforsøg, hvor hovedet er bøjer tilbage til naturlig modstand. Når du blæser, skal hele personens mund være dækket af din egen og næsen skal holdes lukket. Kig efter, om brystkassen løfter sig.
Hele processen gentages indtil, at den professionelle hjælp tager over.



Video: "Førstehjælp: Hvad er 1-2-3, ABC og 30/2?"

Førstehjælpsinstruktør, Nikolaj, forklarer her tre principper inden for førstehjælp. Ved du fx hvad du skal gøre, hvis du finder en bevidstløs person?
Disse principper og øvelser og meget mere vil du lære på et førstehjælpskursus hos FOF Aarhus.


Førstehjælpskursus til babyer ved FOF Aarhus, underviser Bente Dyhrberg.

Førstehjælp for alle

Kurser i førstehjælp

Kan du redde liv? Alle kan komme ud for en situation, hvor førstehjælp er nødvendig.