Skip to content
Astronomi for begyndere hos FOF Djursland

Astronomi for begyndere - 2 foredrag

Befinder man sig udenfor en mørk og skyfri aften, så er stjernehimlen et betagende syn. Mennesker har altid set op mod stjernerne og undret sig... Hvor langt er de væk? Hvorfor har de forskellige farver? Og hvad får dem til at lyse?

I en lille foredragsrække vil Hans Schaadt Nielsen komme omkring mange af disse spørgsmål. Stjernernes lys indeholder langt flere informationer end blot farve og styrke. Hvordan analyserer man lyset fra stjernerne og hvad fortæller det om hvordan de opstod og om hvor lang tid de lyser og hvad der så sker med stjernerne.

Til at observere stjernehimlen benytter vi kikkerter – eller teleskoper. Der findes forskellige typer af teleskoper, og de findes i alle mulige kvaliteter og prislag. Mange tror, at det er skrækkeligt dyrt at anskaffe sig et teleskop, men har du lidt viden i forvejen, behøver det ikke at være sådan. Hans vil også omtale de muligheder, du har for at koble forskellige instrumenter bag på teleskopet, og hvordan du kan udnytte de muligheder de forskellige teleskoper har.

Astronomien er dybt fascinerende at beskæftige sig med. Den åbner op for nogle perspektiver, der rækker langt ud over dagligdag og vor daglige tidsfornemmelse. F.eks. er jernet i vort blod dannet i en stjerne langt langt borte for milliarder af år siden. På en måde er vi alle stjernebørn.

Se flere foredrag HER

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 29.10.2024 19:00-21:45 Grenaa, Pavillonen Hans Schaadt Nielsen
2 Tirsdag 12.11.2024 19:00-21:45 Grenaa, Pavillonen Hans Schaadt Nielsen
Hans Schaadt Nielsen underviser hos FOF Djursland
Underviser

Hans Schaadt Nielsen

Jeg har altid været optaget af astronomi. I en årrække var jeg formand for Østjyske Amatør Astronomer. Jeg var med i forskellige projekter bl.a. en sektion under Astronomisk Selskab der beskæftigede sig med variable stjerner. Her ud over har jeg holdt mange foredrag om astronomi. Jeg har mit eget lille opservatorium i baghaven og har de senere år beskæftiget min en del med solobservationer.