Skip to content

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen

C

Fredagshøjskolen

215801 -802     Fredagshøjskolen

 

FOF fortsætter den succesfulde fredagshøjskole med 6 foredrag fra Verdenshistorien og nutidens spørgsmål til kendte lokale personer og steder.

Med i pakken planlægges en tur til Vejle – til Kunstmuseet og Fjordenhus – og turen planlægges med et foredrag af museumsinspektør Trine Grøne.

Fredagshøjskolen arrangeres i samarbejde med folkeuniversitetet.

 

Haderslev Bibliotek, Månen, fredage 10.00 – 1200 (215801) eller 13.00-15.00 (215802), 6 foredrag og en bustur, 750 kr.

 

24.9.2021: Trine Grønne: Vejle – en overset perle - museerne og Fjordenhus

Vejle rummer mange kunstoplevelser af overraskende karakter. Olafur Eliasons bygningsværk Fjordenhus, skabt for Kirk Kapital, har vakt international interesse. Huset rummer fantastiske kunstværker, skabt i overensstemmelse med Eliassons kunstneriske ideer. Fjordenhus er et gesamtkunstværk, hvor kunst, design og arkitektur går op i en højere enhed. Vejle Kunstmuseum byder på mange spændende udstillinger. Der er løbende nye særudstillinger, men de permanente udstillinger har gennem de seneste år gennemgået en nyopsætning. Kunsthistoriker Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum vil både fortælle om tankerne bag Fjordenhus, de spændende arkitektoniske løsninger som byggeriet rummer og fortælle om kunstmuseets aktuelle og kommende udstillinger og om, hvordan museet arbejder for at tage godt imod sine gæster

 

8.10.2021 Bustur til Vejle med besøg på Fjordenhus og Vejle Kunstmuseum.

Turen er forberedt af foredraget den 24.9..

Afgang fra Hertug Hans Plads kl. 09.30, forventet hjemkomst kl. 18.00

 

15.10.2021: Henrik Becker-Christensen:

Mindretallene i Sønderjylland og Sydslesvig 1920-2020

Med grænsedragningen i 1920 forblev der et dansk og et tysk mindretal på hver side af den nye landegrænse. Fælles for dem begge var, at de ikke anerkendte det skete. I årene frem til 1945 var det tyske mindretal i front med grænserevisionskrav og tilslutning til nazismen. I de første år efter befrielsen var det Sydslesvigspørgsmålet, som satte dagsorden. Med København-Bonn erklæringerne om mindretallenes forhold indtrådte der i 1955 et skifte. Fra da af gik udviklingen gradvist fra et ”mod hinanden” til vore dages ”med hinanden”. I dag er den dansk-tyske mindretalsordning et internationalt eksempel på, at man kan nå frem til holdbare løsninger, når den gode vilje er til stede fra alle sider.

 

29.10.2021: Jørn Buch: EntarteteKunst - nazisternes kunstsyn.

I 1937 lavede nazisterne i München den berømte og berygtede udstilling om Entartete Kunst, dvs. om det de mente var dekadent, degenereret kunst. Men samtidig blev der et andet sted i München lavet en udstilling om Tysk Kunst, dvs. om det nazisterne mente var den rette tyske kunst.

Blandt dem der blev stemplet som Entartet, degenereret, var de moderne og internationale navne som Kandinsky, Klee, Picasso, Nolde o.m.a. Nazisterne stemplede dermed alt, som var anderledes og fremadrettet, hvorimod de fremhævede Arno Breker oa. i den nationalt tilbageskuende Tyske Udstilling.

Foredraget vil gøre rede for baggrunden for de to udstillinger, der blev vist mange steder i Tyskland, og der vil blive vist en lang række billeder og figurerer fra de to udstillinger, som skulle demonstrere, hvad der var ægte tysk, og hvad der var dekadent. Der vil blive diskuteret, hvad det var for et menneske- og kultursyn, som allerede i 1930’erne, dvs. før krigen, blev dominerende i det såkaldte Tredje Rige.

 

12.11. 2021 – Christian Bjørnskov: Den nordiske lykke.

Internationale undersøgelser har gang på gang siden starten af 1970erne vist, at danskerne er verdens lykkeligste befolkning. Men hvor kommer denne lykke fra og hvad er det egentlig for en lykke vi taler om? Foredraget tager udgangspunkt i de senere års store, internationalt sammenlignende studier, der kan give nogle nye svar på ældgamle spørgsmål. Er det for eksempel velfærdsstaten, der gør os lykkelige, har det dårlige danske vejr en betydning, eller kan vi takke en særlig dansk ’kultur’ for lykken? Og kan vi gøre noget selv for at blive mere lykkelige? Svarene er ofte overraskende og lægger op til ny diskussion.

 

26.11.2021

Karsten Eskildsen: Bent Fabricius- Bjerre

Den 28. juli døde den måske mest populære danske komponist og sangskriver i næsten et århundrede, 95 år gammel.

Efter sin store succes i 1960 i USA med ”Alley Cat”, som bl ev hans internationale gennembrud og som i 1963 vandt en Grammy, blev Bent Fabric, som han blev kaldt, en af Danmarks mest brugte komponister. Han har bl.a skrevet musik til Olsen-bandefilmene og til klassikeren Matador.

Karsten Eskildsen trækker berømte værker og anekdoter frem omkring kunstneren

 

3.12. 2021 Maria Johannsen: Beethoven – livet og musikken

Musik er en højere åbenbaring end videnskab og filosofi. Beethoven.

Foredrag ved Maria Johannsen om Beethoven og hans enorme værk. 

Der vil være indslag med pianist Emma Roesgård, som spiller klaverværker af Beethoven og akkompagnerer Maria i Beethovens sange. Netop i sangene kan man finde dybt personlige tanker og følelser og derved lære mennesket Beethoven bedre at kende.

Maria har siden gymnasietiden fordybet sig i Beethovens sonater og sange og i litteratur fra hans samtid (universalromantikken, Goethe, Schiller m.fl.) og optrådt med mange koncertprogrammer, der netop belyser denne tidsperiode, bl.a. på flere rejser til Bath i England