Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af FOF-anmelder Thor Friborg Witt, cand.mag. i historie og nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet
Sådan blev torsdagens foredrag med psykolog Pia Callesen skudt i gang. Spørgsmålet var en god indikator på aftenens foredrag, hvor publikum i den grad blev inddraget. Efter lidt tøvende grin kom en skov af hænder i vejret fra det store fremmøde i Dokk1’s store sal. ”Selvfølgelig har vi haft det,” svarede Pia Callesen retorisk og bevægede sig derfra over til sit hovedbudskab: Drop grublerierne, de hjælper alligevel ikke!
Pia Callesen er psykolog og én af de mest prominente fortalere for metakognitiv terapi i Danmark. Metoden er oprindeligt udviklet af Dr. Adrian Wells, og den går kort sagt ud på, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os deprimeret, men snarere den tid vi bruger på at bekymre os om disse negative tanker. ”I kommer til at spare tusindvis af psykolog-kroner på det her!” proklamerede Pia Callesen med et glimt i øjet, men det var tydeligt, at hun stod ved meningen bag. At man ikke skulle bruge en masse tid på at bearbejde og ændre negative følelser på en eller anden briks. Nej – i stedet var man bedre tjent med at acceptere de negative følelser for herefter at ignorere dem. Hun sammenlignede det med folk, der knevrer og knevrer. Hjernen kan gøre det samme, men ligesom ved en irriterende person, skal man simpelthen lære at ignorere tankerne.
At ignorere disse tanker er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Det kræver øvelse, men det er muligt. Pia Callesen var ikke bange for at bruge eksempler fra sit eget liv til at bevise dette faktum. Hun fortalte om sin søn, der var født med en sjælden genfejl, der kunne have enorme konsekvenser for hans fremtid. I stedet for at bruge 24 timer i døgnet på at spekulere og gruble, som mange forældre ville have gjort, brugte Pia Callesen én time om dagen. Det var enormt svært, men det gav hende overskud og gjorde, at hun kunne være nærværende med sin søn på en helt anden måde. Pointen med historien var tydelig: det hjælper ikke at bruge store mængder tid på at spekulere. Det forstærker og forlænger kun negativiteten. Foredraget byggede på videnskabelige teorier og forskning, men Pia Callesen forklarede sine budskaber med relaterbare og endda sjove metaforer, der ikke bare underholdte publikum, men ligeledes simplificerede materialet på en forståelig måde. Pia Callesen inddragede sit publikum med fælles refleksioner, forsøg og spørgsmål, der understregede hendes pointer og ikke mindst opretholdte den store publikumsinteresse hele foredraget igennem.
Foredrag: Lev mere tænk mindre – v. Pia Callesen
Tid: Torsdag d. 31. oktober 2019 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1
Hej! Jeg hedder Thor Friborg Witt, og jeg er p.t. arbejdssøgende. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg elsker at skrive om interessante emner og personer, hvilket der er rig mulighed for, når man anmelder foredrag hos FOF Aarhus. I min fritid finder du mig altid i gang med en god bog. Ellers tilbringer jeg tid sammen med min kæreste og venner. Jeg nyder også forskellige former for motion som fx styrketræning, badminton eller løb.