Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af FOF-anmelder Marie Bisgaard, freelancer.
Dét var et af budskaberne til Susanne Møbergs foredrag torsdag d. 14. november. I Solsalen var vi samlet i en flok i ly for efterårsmørket for at lytte til Møbergs karakteristik af en helt særlig type af person, som ingen af os har lyst til at møde: narcissisten.
I virkeligheden findes han alle stede: på arbejdspladsen, i fitnesscentret eller – når det er allerværst – lige ved siden af os i form af en bekendt eller kæreste. Møberg har beskæftiget sig med forskellige udgaver af narcissister, men til foredraget tog hun udgangspunkt i den skadelige narcissist, der optræder i parforholdet: En mand der nedgør, udnytter og stille og roligt nedbryder en kvinde, så hun mister al selvværd. Jeg skriver ”mand”, fordi det var det pronomen, Møberg brugte til foredraget. Det var dog vigtigt for hende at minde os om, at narcissisten kan komme i alle køn.
Den skadelige narcissist, som Møberg fokuserede på, er én af fire typer, hvor de andre er: den sunde narcissist, den voldelige narcissist og ikke mindst ”psykopaten” – som de fleste nok har hørt mest om. Det er den skræmmende karakterafviger vi alle frygter. Fælles har de dog alle ét personlighedstræk, for ligesom Narcissus i den græske myte er de egoistiske og mener, at de selv er det smukkeste, bedste og eneste, verden drejer sig om.
Selvom ”psykopaten” er ham, der får mest opmærksomhed på grund af hans grusomme gerninger, er der særligt ét træk, der gør narcissisten ubehagelig. Modsat psykopaten, der er let at genkende, opererer narcissisten nemlig mere i det skjulte. Han er som to personer, og det er først, når fælden er klappet, at du opdager, hvem der gemmer sig bag masken.
Møberg beskrev narcissisten med ordene ”uden empati” og ”manipulerende, kontrollerende og dominerende”. Kontrollen kan vise sig ved, at han sætter regler op for sin partner. En kæreste, der kræver at vide, hvor du er, og hvem du taler med. Han gør dig usikker og vil altid give dig skylden for alt. Psykisk vold, der overtager hverdagen. Og overholdes reglerne ikke, ja så trækker det op til konflikt. Det er nemlig præcis dét, han får energi af.
Hvem har lyst til at leve sådan, spørger de fleste af os nok os selv. Især hvis hun – som det ofte sker – vender tilbage til ham, selv når hun ved, hvordan han er. Ifølge Møberg er der dog en god forklaring. En narcissist er charmerende og fejer hurtigt benene væk under én. ”Det hele kan ikke gå hurtigt nok for ham,” pointerer Møberg. Og farten er netop derfor, kvinden ofte ender i forholdet, selvom hun måske mærker hans grænseoverskridende adfærd tidligt. En større forelskelse og energi oplever man næppe igen. Det til trods for at det hele er en løgn. Møberg opsummerede det med én rammende sætning: ”Drømmemanden er et formidabelt skuespil, og du er ikke andet end en forsyningskilde”.
Således skræmt kunne jeg og de andre tilhørere sidde i salen og være bange for, hvornår han nu krydser vores vej. I det sidste slide i præsentationen havde hun dog en beroligende påmindelse: ”ikke alle er narcissister”. Men vi skal lytte til vores mavefornemmelse, når nogen overskrider vores grænser.
I foråret blev psykisk vold gjort ulovligt i Danmark. Lad os håbe, det er en hjælp til dem, der alligevel kommer i narcisstens hænder.
Foredrag: Sådan genkender du en narcissist - v. Susanne Møberg
Tid: Torsdag d. 14. november 2019 kl. 19.00
Sted: Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3
Arrangør: FOF Aarhus
Hej! Jeg hedder Marie, og jeg arbejder som medlemskonsulent og korrekturlæser.
Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter nye ahaoplevelser og gerne vil inspirere andre til at gøre det samme. Derudover bruger jeg min fritid på at læse bøger, gå ture, tegne, se nyheder eller hygge med venner og familie.