Skip to content

Interview med en deltager

Her fortæller Charlotte om, hvad hun har fået ud af at gå på sykursus hos FOF i Randers.

Charlotte deltager kursist sykursus interview 2023
- "Jeg gad egentlig ikke sy en kjole. Men det gik skide godt! Så jeg har ikke skippet et eneste kursus endnu, og har været med alle gangene." 

Charlotte, deltager på 'Sy alt det sjove' i foråret 2023, m.fl.

Hvorfor tilmeldte du dig et sykursus?

Det var Corona-tid, og man gik og småkedede sig lidt. Og så gik jeg i gang med at sy af hvad jeg nu havde derhjemme - stofrester og ting der trængte til at blive repareret. Jeg syntes min symaskine drillede mig, så jeg tænkte på at få en ny.

Da jeg googlede lidt, dukkede kurset ’Lær din symaskine at kende’ hos FOF op. Og så tænkte jeg at jeg kunne prøve at starte der. Det viste sig at min symaskine var forkert indstillet, så nu kører den upåklageligt!

I samme øjemed så jeg at der var et kursus i syteknikker, og så tænkte jeg: “Det er godt nok mange år siden at jeg faktisk har syet.” Jeg kan sådan set godt sy, men jeg havde brug for at få det genopfrisket.

Så jeg tog de 2 kurser (’Lær din symaskine at kende’ + ’Syteknikker’) og så fik underviseren Sif også lokket mig med på det der hed ’Sy en kjole’. Det var jeg godt nok ikke meget for, jeg gad egentlig ikke sy en kjole. Men det gik skide godt! Så jeg har ikke skippet et eneste kursus endnu, og har været med alle gangene.

Hvordan var underviseren?

Sif er bare super dygtig, og jeg har lært rigtig meget af hende. Hun er rigtig god til at se, hvor man gerne vil udfordres henne, og så har hun et mål om at man skal tage noget med herfra, som man kan bruge derhjemme. Det skal heller ikke være for nemt. Man skal udfordres på den gode måde. 

Hun er en god menneskekender, så hun lærer ret hurtigt én at kende og hvor ens forcer er, og hvad man ikke gider. Så prøver man at finde en gylden mellemvej.

Jeg gider for eksempel ikke sy i hånden. Men de usynlige sting er rigtig gode til kjoler. Og der fik sneget sig rigtig mange slidser ind i min kjole. Så med en lang kjole tog det flere timer at sy i hånden!

Hvordan har I det sammen på kurset?

Vi har et godt hold. I starten var det helt stille, og vi skulle bare SY. Men efter nogle gange begyndte vi at snakke sammen.

Nogle gange kan man godt have det sådan “Åh, nu skal vi herind…” Det man ikke gider er at slæbe symaskinen ud i bilen og op ad trapperne og stille op. Men når vi sidder der, er det bare fantastisk.

Vi har det virkelig hyggeligt, og jeg har også fået to veninder til at tilmelde sig sykurser. Den ene ville bare så gerne sy en kjole selv. Hun har svært ved at finde tøj der passer, så jeg foreslog hende at komme med bare en sæson. Sif er så god, at selvom du aldrig har prøvet at sy før, så lærer du det.

Så fandt vi en brugt symaskine til hende, og Sif tog fat i hende og brugte de første par gange til at lære hende symaskinen at kende og lære nogle teknikker, så hun kom i gang med det basale. 

Hvad er det bedste du har lært på sykurserne?

Det bedste jeg har lært er nok at lave indsnit, som gør at tøjet sidder pænt for eksempel ved hofterne og brysterne. Det har jeg lært allermest ved. Og så at tage mig god tid til at lave mønster. Hvis du er lidt for hurtig, kan der altså godt ske noget der ikke er så godt.

(Interviewet af Johanne Vejrup Nielsen, juni 2023)

Find aktuelle sykurser hos FOF i Randers og Hobro her: Sy på maskine