Skip to content
Kulturhøjskolen logo

Velkommen til Kulturhøjskolen Esbjerg 2025/2026

Kulturhøjskolen

FOF er klar med en ny sæson af Kulturhøjskolen i samarbejde med Ældre Sagen. Som sidst danner den gamle højskole i Esbjerg rammen om vores arrangementer, og i denne sæson har alle vores foredragsholdere en helt særlig relation til Esbjerg.

Man mødes over 6 foredrag, og hver dag starter med klaverspil og morgensang, og hvert foredrag afsluttes med en debat. Dørene åbner kl. 09.00, hvor det er muligt at købe et rundstykke og en kop kaffe. Man bestiller og betaler denne del af arrangementet fra gang til gang via FOF. Foredraget starter kl. 10.00 og varer mellem 1.5-2 timer hver gang.

Vi glæder os til at byde dig velkommen til Kulturhøjskolen i Esbjerg.

Henrik Vej Kastrupsen, forstander FOF:

Det kan godt være, at Kulturhøjskolen ikke er en højskole i traditionel forstand, men i mangel af bedre, så synes vi det er godt bud på at drysse lidt højskoleånd ned over Esbjerg. Og hvad er mere oplagt end at bruge Den Gamle Højskole. Vi starter naturligvis hver formiddag med sang og klaverspil og med de foredragsholdere, der besøger os i sæsonen 2025/26, så går vi virkeligt oplyste hjem”.

Peter Ried, formand Ældre Sagen Esbjerg:

Vi er rigtig glade for, at vi sammen med FOF har været med til at sætte holdet til Kulturhøjskolens første år i Esbjerg. De 6 foredragsholdere leverer i den grad op til Grundtvigs ide om at give almindelige mennesker indsigt i forhold, der sætter dem i stand til at deltage i samfundslivet. Vi glæder os til den kommende sæson og håber, at mange vil bakke op”.

Foredragsprogram:

  • Onsdag den 24. september: Finn Nørbygaard, "Godt vi blev ældre"

    Overgangen fra et arbejdsliv til et liv som pensionist, åbner udviklingsmæssigt op for en energiomlægning. Nemlig et skifte fra præstation til refleksion. Og dermed indsigt.

    Et nedsat og forandret livstempo afføder for mange desuden en overraskende følelse, nemlig taknemmelighed. At man ikke i nævneværdig grad har følt den tidligere, skyldes ikke utaknemmelighed. Den skyldes, at taknemmelighedsfølelsen kræver at vi nu kan mærke efter; den kræver ro for at kunne fylde i vores krop.

    Seniorlivet giver adgang til et væld af følelser som indtil nu har ”ligget på lager”.

    På samme måde er det med indsigten i ens personlige liv. Indsigten står nu overfor en gylden periode. At det sker nu i vores liv er ikke tilfældig. Vi har ikke kunnet ”få fat i den” før, for man kan ikke skynde sig at få indsigt. Den følger af ro og refleksion.

  • Onsdag den 29. oktober: Poul Madsen - “Bag forsiden”

    Medier, magt og Messershit.

    I “Bag forsiden” fortæller Poul Madsen den fulde insiderhistorie om sine 14 år som chefredaktør på Ekstra Bladet, og om de afsløringer og skandaler der fyldte mest.

    Gennem 14 år styrede Poul Madsen Ekstra Bladet gennem et utal af store afsløringer, breaking news og shitstorme.

    I “Bag forsiden” fortæller han den ufiltrerede sandhed om tiden på Ekstra Bladet. Bogen giver et dybt indblik i processerne bag den undersøgende og magtkritiske journalistisk, som blotlægger sandheden for offentligheden.

    Poul Madsen fortæller åbent om de kontroversielle metoder, der blev anvendt undervejs for at få den fulde sandhed og om de svære dilemmaer han og redaktionen stod over for, når de blev konfronteret med virkeligheden på godt og ondt.

    Undervejs åbner Poul Madsen også op for en række underholdende anekdoter samt en eftertænksom selvkritik af hans virke som chefredaktør.

  • Onsdag den 26. november: Peter Langwithz, "Dødens bolig, Auschwitz 80 år"

    Udforsk nazismens mørke: koncentrationslejrens rædsler.

    Peter Langwithz Smith er ekspert i nazisme og har ud over en lang række foredrag om koncentrationslejre været kommentator på TV 2 om Auschwitz. Han har i mange år beskæftiget sig indgående med nazismen, herunder især jødeforfølgelserne og rædslerne i koncentrationslejrene Auschwitz og Neuengamme.
    Med dyb indsigt og passion udforsker Peter Langwithz Smith historiens mest gruopvækkende kapitler. Troen på, at ved at forstå fortiden kan vi forme en bedre fremtid. I en tid præget af politisk polarisering og stigende intolerance er det afgørende at lære af historiens fejltagelser.

    Med mange års erfaring og en imponerende portefølje af bøger og foredrag er Peter Langwithz Smith en autoritet inden for denne niche og anerkendt som Danmarks førende ekspert i Auschwitz. Disse studier har kastet tre anmelderroste bøger af sig: ”Auschwitz – En beskrivelse” (2004), ”Koncentrationslejren Neuengamme 1938-1945” (2012) samt hans hovedværk ”Dødens Bolig, Auschwitz-Birkenau”(2019). I perioden 2004 til 2023 var han guide på rejser til Krakow og Auschwitz.

    Peter Langwithz Smith kommer med en baggrund som cand.mag. i tysk og dansk fra Århus Universitet, hvor han også underviste i tysk litteratur. Fra midten af 70’erne til sin pensionering i 2010 arbejdede han som gymnasielærer, heraf 31 år ved Esbjerg Statsskole.

  • Onsdag den 28. januar: Merete Jankowski, "Den nye fortælling"

    "Esbjerg skal udfolde sine bløde sider. Det er ikke bare en by for mænd i blå skjorter, der taler om vindmøller. Her hersker en stereotyp og maskulin fortælling. Vi skal have koblet den bløde fortælling på".

    Ordene tilhører Merete Jankowski, der for to år siden tiltrådte som direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet - nu Museum Vest. Valget af Merete vakte det en vis forbavselse i det vestjyske.

    Mange blev overrasket over hendes profil. Ikke nok med, at hun er den første kvindelige chef, så er hun også kunsthistoriker og homoseksuel. Hun har på mange måder alt det, der er anderledes i Esbjerg.

    Merete besøger Kulturhøjskolen den 28. januar 2026, og vi får hendes bud på, hvordan Esbjergs kultur skal bruges til at lave en ny fortælling om byen. Vi er jf. Merete afhængige af en kommune, der vil kulturliv og prioriterer det. Samtidig har de, der repræsenterer kultur og turisme en vigtig opgave i forhold til at bidrage med den bløde fortælling. Glæd dig til at høre Merete spændende og skæve tanker om, hvordan vi kan forandre fortællingen om Esbjerg.

    Om Merete Jankowski
    Direktør på Museum Vest i Esbjerg siden 2021. Oprindeligt uddannet kunsthistoriker. Tidligere direktør for Overgaden – Institut for Samtidskunst, rektor for Det Fynske Kunstakademi og har beklædt en række bestyrelses- og tillidsposter inden for kulturområdet.

  • Onsdag den 25. februar: Louisiana Jazzband & Daimi

    Daimi sætter sin hat som hun vil og synger så hatten passer!
    … og det swinger helt vildt!

    Alle kender Daimi og hendes fantastiske stemme og i dag som udtryksfuld jazzsangerinde med Louisiana Jazzband som swingende og sprudlende backing band. Louisiana spiller swingende musik fra b.la. Duke Ellingtons repertoire, men også gamle traditionelle klassikere som Sweet Georgia Brown, som i Daimis version hedder Søde Yrsa Bruun. Selvfølgelig kommer publikums også til at høre en række af de numre, som har gjort Daimi berømt igennem tiderne, og så har Daimi lovet at fortælle lidt om sin opvækst i Esbjerg.

  • Onsdag den 25. marts: Morten Hahn-Pedersen, "Fra fisk og Englandsbåd til olie, gas og vind" 

    I 1960'erne var Esbjerg Danmarks suverænt største fiskeriby. Fiskerisektoren beskæftigede tusindvis af byens borgere, og der var liv og glade dage både på fiskerihavnen og hos byens mange træskibsværfter. Fiskemelsfabrikkerne arbejdede på højtryk og sendte en tung, umiskendelig duft ud over byen, hvor "det lugtede af penge".

    Også på trafikhavnen var der omsætning. Ikke mindst DFDS' Englandsbåde havde succes, da man omdannede passagerskibene til flydende hoteller med gode restauranter, natklubber og toldfrit supermarked. Køerne til de fire Englandsbåde var lange, og hvert år sejlede DFDS hundredtusindvis af glade passagerer over Nordsøen til Newcastle og Harwich.

    I 1960'erne blev Esbjerg også hjemsted for Dansk Undergrunds Consortiums base for olie- og gasaktiviteterne på Nordsøen. DUC's folk sad i en træbarak på trafikhavnen. Man trak lidt på smilebåndet af "oliefolkene", der mest blev betragtet som et lidt eksotisk islæt i havnens profil og ikke noget, man rigtigt regnede med skulle få nævneværdig indflydelse på havnens fremtid.

    Skæbnen og udviklingen ville det imidlertid anderledes. Strukturomlægninger reducerede Esbjergs store fiskerflåde fra mange små til få store kuttere, lavprisflyruter tog luften ud af DFDS' Englandsbåde, og Esbjergs offshore-sektor voksede sig stadig stærkere, mens Danmark efterhånden blev selvforsynende med olie og gas.

    Siden kom også havvinden til, og snart skulle veje rettes ud og rundkørsler skæres igennem, så de stadig større havmøller kunne komme frem til Esbjerg Havn, der blev verdens største havn for udskibning af offshore vindenergi.

    Med masser af billeder som pirrer nostalgien og kalder på smilet, fortæller tidligere museumsdirektør Morten Hahn-Pedersen med et glimt i øjet historien om Esbjergs enorme transformation fra fiskerby til offshore-center.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 24.09.2025 10:00-12:00 Esbjerg Park Finn Nørbygaard
2 Onsdag 29.10.2025 10:00-12:00 Esbjerg Park Poul Madsen
3 Onsdag 26.11.2025 10:00-12:00 Esbjerg Park Peter Langwithz
Se alle Se færre

FOF Vest