Skip to content
Cubakrisen i 1962, foredrag "På kanten af krig" i FOF Aarhus med Martin Husted

På kanten af krig

Forståelsen af storpolitiske kriser er et af de afgørende aspekter i studiet af international politik. Det er netop i selve krisesituationen, at det afgørende valg mellem krig og fred træffes.

Internationale kriser er ofte kulminationen på flere års tiltagende spændinger mellem stater, men de kan også opstå pludseligt og komme bag på beslutningstagerne. Fælles for internationale kriser er dog, at selve krisesituationen sætter statsledere under et voldsomt pres, hvor stress og uvidenhed påvirker dem, og hvor modstridende interesser diskuteres intenst. Både fortidens og nutidens kriser og krige opstår i samspillet mellem disse bagvedliggende spændinger og akutte situationer, som på den ene side presser beslutningstagerne for at finde en løsning, men på den anden side også tilbyder en mulighed for at udnytte krisen.

Hør om, hvordan statsledere, rådgivere og militærtopfolk i krisesituationen forsøgte at bedømme modpartens reaktion, hvordan kommunikationen mellem parterne blev opfattet og til tider kritisk misforstået, og hvordan krigs- og fredsfortalerne i en storpolitisk krisesituation kæmpede for hver deres politik.

Foredraget belyser disse krisesituationer gennem inddragelsen af en række teoretiske tilgange til forståelsen af internationale kriser og tager udgangspunkt i tre storpolitiske kriser med afgørende betydning for det 20. århundredes historie: Julikrisen i 1914, Augustkrisen i 1939 og Cubakrisen i 1962.

Om Martin Husted

Martin Husted er cand.mag. i historie, filosofi og samfundsfag. Han er bl.a. forfatter til bogen På kanten af krig. Overmod og beslutningen om krig eller fred i stormagtskriserne 1870, 1914 og 1962 (2024).

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 09.09.2024 19:30-21:30 Solsalen Martin Husted

Martin Husted