Skip to content
Samtalesalon på Godsbanen om selvbeherskelse.

Selvbeherskelse - samtale, sang og fællesspisning

Kan du kontrollere dine følelser? Har du kontrol over dine tilskyndelser? Ja, ville de fleste nok sige. Ja, et langt stykke hen ad vejen. Men selvbeherskelse som opgave kan falde sværere eller lettere for mennesker. Og ingen kan undgå at forholde sig til selvbeherskelsen.

Selvbeherskelse har mange former: følelseskontrol, impulskontrol, mådehold og nøjsomhed. Altså evnen til at sætte sig selv, sine impulser eller sit begær til side, fx for at få plads til noget større.

I dag får selvbeherskelsen fx sit udtryk som nøjsomhed. Nøjsomheden kommer til os, når vi tænker over, behersker og begrænser vores forbrug i en tid, hvor vi med alvor har erkendt, at ingen ressourcer er uendelige. Selvbeherskelse bliver dermed en livsstil ift. forbrug. Hvor minimering af forbruget af varer, energi og natur er et nødvendigt ideal. Men hvad kræver det af os at beherske os for at tage hensyn til det større hele?

Selvbeherskelse har haft forskellig status til forskellige tider. Til nogle tider tilsiger tidsånden, at man lader følelser komme ud. Til andre tider og i andre sammenhænge fremelsker tidsånden selvbeherskelsen. Men uanset hvilken tid eller sammenhæng, vi lever i, så spiller selvbeherskelsen en rolle enten ved sit fravær eller ved sin idealisering af denne dyd.

Denne aften undersøger vi selvbeherskelsens natur med forundring og nysgerrighed. Målet er at tale om livsindhold og at se nærmere på selvbeherskelse som et interessant prisme, hvorigennem vi forstår vores liv og livsstil. Vi kommer ikke til at pege fingre eller konkludere, men til at stille spørgsmål ved forståelser af det gode liv som en del af et større hele.

Program:

17.45: To sange fra Højskolesangbogen
18.00: Fællesspisning på Godsbanen
19.00: To fællessange og oplæg

  • Den grønne dagsorden kræver mere end selvbeherskelse, oplæg ved Jakob Tvede Holgersen, cand.mag. og højskolelærer ved Højskolen Grobund
  • Nødvendigheden vil fostre selvbeherskelsen som ny dyd, oplæg ved Christian Egander Skov, ph.d. og konsulent i Tænketanken Prospekt
  • Herefter fælles samtale.

19.45: Pause
20.00: Videre samtale og spørgsmål fra salen
21:00: Afslutningssange og tak for i aften

Om deltagerne:

Søren Peter Hansen er direktør ved FOF Aarhus. Han beskæftiger sig med folkeoplysning i alle dets aspekter. Tidligere har Søren Peter Hansen dels arbejdet som præst, dels med kommunikation og dels i det danske forsvar. Søren er desuden direktør i Tænketanken Prospekt.

Christian Egander Skov er ph.d. i historie og underviser i FOF Aarhus. Han er desuden ansat i Tænketanken Prospekt.

Arrangementet er støttet af Tænketanken Prospekt.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 13.05.2024 17:45-21:00 Godsbanen Søren Peter Hansen
Søren Peter Hansen, direktør i FOF Aarhus
Foredragsholder

Søren Peter Hansen