Skip to content
Virksomhedsbesøg hos Fanø Laks - FOF Vest

Virksomhedsbesøg hos Fanø Laks

Virksomhedsbesøg hos Fanø Laks

Torsdag den 26. oktober besøger vi firmaet Fanø Laks. Vi modtages af salgschef Anne Rasmussen, datter af stifter og indehaver Henning Rasmussen.

I turen er indeholdt: Udstilling, rundvisning, foredrag, 1 glas vin og smagsprøver. Der vil være åbent for køb af lakseprodukter.

En levende legende
Fanø Laks er på rekordtid blevet en levende legende i den danske madbranche. Fra landets mindste kommune kommer en af sidste års største opmærksomhedsskabere på madkortet, nemlig lokalt håndsaltet og ferskrøget laks - Fanø Laks. Råvaren er nordatlantisk opdrættet laks fra blandt andet Lofoten i Norge. Forarbejdningen foregår i Sønder Nytoft på Fanø, og kombinationen af sublim råvare og dygtig forarbejdning har ført til, at Fanø Laks modtag Børsens Fødevarepris 2010/11.

Tiden er hemmeligheden
Henning Rasmussen har drevet Fanø Fisk i snart 20 år, og har brugt årene på at raffinere sine metoder og perfektionere røgningens kunst. De særlige vilkår på Fanø, med den salte vesterhavsluft, gør underværker for de ferske laksefileter, når blot man ved præcis hvordan røgeprocessen skal gribes an ned til mindste
detalje. Hele processen tager tre og en halv dag, men hemmeligheden ved produktet er, hvor lang tid delprocesserne skal tage for, at det bliver helt rigtigt. Den hemmelighed tilhører Henning Rasmussen - og ingen andre, for selve røgningen er omgærdet med et vist mål af mystik.

Røg og vesterhavsluft

Så meget er dog sluppet ud, at de ferske laksefileter først håndsaltes. Derefter bliver de hængt op i halestykket i et døgns tid under køl. Derfra går turen til de specialbyggede stenovne, der står i et lukket rum, hvortil der i kontrollerede mængder bliver trukket frisk vesterhavsluft. Luften nedkøles og den kolde luft blandes med røgen i ovnene. Når røgningen er færdig, nedkøles laksen i et døgn inden den pakkes.