Skip to content
Seniorakademiket i Slagelse - Kunst og kulturhistorie: Danske kunstnerfællesskaber

Seniorakademiet - Kunst og kulturhistorie

Seniorakademiet - Kunst og kulturhistorie

I Danmark er der en lang tradition for kunstnerfællesskaber, sammenslutninger og alternative skoler, der gerne udfordrer det traditionelle kunstsyn. Kunstnere med fælles æstetiske interesser eller politiske mål finder sammen i grupper for at eksperimentere, bryde grænser og inspirere hinanden i navngivne fællesskaber, der er gået over i historien.

Fællesskabet har for nogle været befordrende for den individuelle kunstnerkarriere, mens andre kunstnere er forsvundet i mængden. Med afsæt i kunsthistorien fra sidste del af 1800-tallet og frem til i dag dykker foredragsrækken ned i forskellige kendte danske kunstnerfællesskaber og ser på nogle af de mest fremtrædende kunstnere og deres værker.

Kunstnerkolonien i Hornbæk
En af de første kunstnerkolonier i Danmark havde hjemme i Hornbæk i Nordsjælland. I 1873 rejste en helt ung P.S. Krøyer til byen i selskab med Frants Henningsen, Viggo Johansen og Kristian Zahrtmann. Senere stødte kunstnere som Holger Drachmann og Carl Locher også til kolonien. På Nordkysten blev de unge malere betaget af havet, den brede strand, Kullens blå bjerge i horisonten og de vindblæste træer i plantagen. Men de blev også fascineret af de lokale fiskeres vejrbidte ansigter og deres farefulde fortællinger.
Torsdag 25-01-2024 kl. 10:00

Skagensmalerne
Hvem var skagensmalerne? Hvorfor kom de til Skagen og hvad inspirerede dem? Få en introduktion til en af Danmarks mest berømte kunstnerkolonier, som opstod i den lille, nordjyske by i anden halvdel af 1800-tallet. Du bliver klogere på, hvorfor denne særlige kunstnerkoloni kunne skabe kunstværker, der den dag i dag fascinerer, forundrer, begejstrer og berører, på kunstnernes arbejde, deres forhold til hinanden og ikke mindst på tidens kunstneriske strømninger.
Torsdag 01-02-2024 kl. 10:00

Fynboerne

Sidst i 1880’erne opstod der en kunstnerkoloni i Faaborg. Fritz Syberg, Peter Hansen og Anna Hansen (gift Syberg) kom fra Faaborg og vendte tilbage efter at have fuldført deres kunstneriske uddannelse i København på Kristian Zahrtmanns skole. Fynboerne fik det lidt negativt ladede navn bondemalerne, fordi de stod for en kunst, der lagde afstand til storbyens liv. Som de andre kunstnerkolonier i slutningen af 1800-tallet søgte de et alternativ til storbyernes etablerede kunstliv og en forening af kunst og liv.
Torsdag 08-02-2024 kl. 10:00

Bornholmerskolen
I perioden omkring 1910-1930 var det kunstnere som Karl Isakson, Edvard Weie, Oluf Høst, Olaf Rude, Kræsten Iversen og Niels Leegaard, som indtog kunstscenen på Bornholm og Christiansø. De etablerede en såkaldt 'Bornholmerskole', der ikke var karakteriseret af en ensartet kunstnerisk linje, men snarere af et fællesskab. Gruppens fællesskab udsprang af venskaber fra Kristian Zahrtmanns malerskole, hvor de fleste var elever sammen.
Torsdag 22-02-2024 kl. 10:00

CoBrA
CoBrA var en international kunstnersammenslutning af billedkunstnere og digtere, som blev dannet i 1948 og varede indtil 1951. De deltagende kunstnere havde et politisk mål med deres kunst. De ville skabe en ny kunst til en ny tid efter 2. Verdenskrig. De gik væk fra det naturalistiske og realistiske billedsprog og eksperimenterede med farver og materialer. Ofte lavede de værker i fællesskab. De drømte om at lave en folkelig kunst, som alle slags mennesker kunne forstå uanset baggrund.
Torsdag 29-02-2024 kl. 10:00