Skip to content
Foredragsrække om kunst og kulturhistorie i FOF Slagelse

Seniorakademiet - Kunst og kulturhistorie

Seniorakademiet - Kunst og kulturhistorie

Art Nouveau udspillede sig i årene omkring 1900 og søgte at skabe en stil, der nedbrød det dominerende hierarki indenfor kunsten, så kunsthåndværk, grafik, interiørdesign og arkitektur smeltede sammen og vægtedes på lige fod. Kunstnerne og arkitekterne skabte et nyt æstetikbegreb, der kredsede om kvinden, naturen og skønheden i et organisk og dekorativt formsprog.

Over fire gange ser vi sammen med kunsthistoriker, Tea Baark Mairey, nærmere på den kunstneriske stilretning i USA og de europæiske storbyer, hvor kunstnere og arkitekter som Alphonse Mucha, Hector Guimard, Gustav Klimt og Antoni Gaudí – på trods af forskelle og variationer i udtryk – samledes om troen på skønhedens forvandlende og frigørende kraft.

En ny tids kunst?
Ideologiske og videnskabelige nybrud havde afgørende betydning for Art Nouveaus udfoldelse i 1890-1910. Vi ser nærmere på de tendenser, der prægede perioden, og undersøger strømningens fremtrædende kendetegn trods dens vidt forskellige udtryk. Arts and Crafts-bevægelsen i England og bl.a. William Morris fik betydning for tankesættet, mens den europæiske middelalder og japansk kunst var inspirationskilder.
Torsdag 08-09-2022 kl. 10:00

Skønheden, naturen, kvinden og storbyen
Art Nouveau varierer stærkt i form og udtryk i de europæiske storbyer. Slyngede linjer og elegante former dominerer i Frankrig og Belgien. I byen Nancy skaber Emile Gallé sin eventyrlige glaskunst, Bruxelles markerer sig med arkitekter som Victor Horta, og Hector Guimard sætter sit præg på kunstens førende hovedstad, Paris. Byen bliver et levende museum med plakatboomet, der også er præget af Art Nouveaus organiske former, hvor bl.a. Alphonse Muchas plakater af kvinder med slynget hår er ikoniske.
Torsdag 15-09-2022 kl. 10:00

Wien og det totale kunstværk
I de tysktalende lande kaldes stilen Jugendstil. Den er karakteriseret ved et mere geometrisk udtryk, selv om naturens former stadig er grundlæggende. I Wien blomstrede tendensen især i arkitekturen og med den innovative kunstnersammenslutning Wiener Secession og den legendariske kunstnerworkshop Wiener Werkstätte, hvor arkitekter og kunstnere forenedes i bygninger, møbler, tøj, kunst og kunsthåndværk.
Torsdag 22-09-2022 kl. 10:00

Husenes eventyrlige univers 
Vi skal omkring Barcelona, hvor arkitekten Antoni Gaudí skabte sin særegne og eventyrlige stil i huse der ligner fantasifulde, organiske skulpturer. Hans berømte værk katedralen, La Sagrada Familia, er stadig under opførsel i dag. Vi slutter af med at se på, hvordan stilen også nåede Skandinavien og andre lande.
Torsdag 29-09-2022 kl. 10:00

Pris for alle 4 foredrag 480 kr.
Pris for et enkelt foredrag 150 kr.