Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev
Fødselsforberedelse i FOF

Derfor bør du overveje en doula til din fødsel

Derfor bør du overveje en doula til din fødsel

Derfor bør du overveje en doula til din fødsel

 

Mette Laue Krejlgaard, 36 år, uddannet Doula, har før arbejdet som skolelærer i 11 år og mor til tre.

 

EN DOULA ER NUTIDENS KLOGE KONE

”I nogle lande og nogle byer vrimler det med Doulaer og andre steder skal man lige lære det at kende. I gamle dage havde man de gamle kloge koner tilsvarende en Doula,” fortæller Mette. ”Det er vigtigt, at vi tager ejerskab overfor os selv, vores følelser og vores handlinger, også når vi er gravide. Det gør vi jo i alle andre situationer og områder af vores tilværelse.”

 

Mette forklarer, at en Doula er en, som kan fylde værktøjskassen med redskaber, så både den fødende og partneren er godt klædt på til både fødslen og det at blive forældre, for en Doula er med hele vejen og fungerer derfor også efter fødslen, bl.a. som ammevejleder.

 

”Det handler i bund og grund om, at man tager en beslutning og mærker efter. Kroppen kan meget mere, end vi tror og det er det, jeg gerne vil give dem. En grundfølelse af, at man er godt rustet til at kunne klare det.”

 

EN FAST STØTTE IGENNEM GRAVIDITET OG FØDSEL

En fødsel og det at skulle have et barn kan for mange være en overvældende ting, men det behøver det ikke at være. En Doula er derfor på mange måder også en, som giver de nye forældre et andet billede af sig selv og sørger for, at forældrene får en følelse af at lykkes.

 

”Mit mål er at give dem troen på, at de ved hjælp af de her handlinger og værktøjer godt kan og ikke ser sig selv som en fiasko. Det er en unik rejse, man er på som kommende forældre, og det skal ikke sammenlignes med en sport, hvor man kan vinde og tabe.”

 

En Doula er ifølge Mette en helt særlig figur, som allerede kan træde til som en fast støtte før graviditeten.

 

”Det er noget, vi kan på det private at være der hele vejen. Derfor er det vigtigt, at der er en god kemi. En Doula følger en allerede fra før man er gravid til et stykke efter fødslen og agerer en fast kontinuerlig støtte, som er der hele vejen igennem.” 

 

NATURLIG SMERTELINDRING

Til spørgsmålet om, hvad en Doula egentlig gør for det vordende forældrepar, kommer der flere svar fra Mette. Det er nemlig både samtaler om de svære emner og af mere praktisk karakter at snakke i dybden om fødselsforberedelse.

”Det er virkelig individuelt, hvad den enkelte person har behov for,” fortæller Mette og understreger vigtigheden af, at der er en god kemi til den Doula, man vælger. Som en ægte klog kone fra fordumstid, kan en Doula også lidt ”magi”, nærmere bestemt kan hun ved hjælp af særlige øvelser såsom rebozo (behandling med tørklæde) og akupressur smertelindre uden brug af medicin.

 

”Hvis man kan gøre noget selv og naturligt er det jo det bedste. En Doula har mere fokus på at give kroppen tid, fred og ro til at arbejde. Det handler om at hjælpe fødslen i gang på en naturlig måde og samtidig smertelindre.”

 

DET BEHØVER IKKE VÆRE SPIRITUELT

Det at være Doula, behøver dog ikke at have noget som helst magisk eller spirituelt over sig. ”Jeg er en mere lavpraktisk og hands-on Doula,” fortæller Mette. For hende er det vigtigste, at den fødende lærer, hvordan man trækker vejret bedst, får en god oplevelse undervejs og lukker den på en god måde, når man er færdig. 

 

”Jeg kæmper ikke imod medicin og systemer, men det handler om, hvad man selv kan gøre, så man kan tage ejerskab over oplevelsen.”

 

Mette afslutter med at sige, at vi lidt lever i en verden, hvor det bløde bliver skåret væk og alt i stedet bliver målt og vejet.

 

”Det er bare vigtigt at føle, man står skulder ved skulder med nogen, der ved noget og at man passer på hinanden. Hjemmefødsler bliver jo også mere moderne, men grundfølelsen af at være med i oplevelsen og af at være tryg, det er det vigtigste.”