Mange har fordomme om foredrag. De er kedelige og minder alt for ofte om en gang tør tavleundervisning fra folkeskoletiden. Men hos FOF har vi mange spændende foredragsholdere, som er milevidt fra denne støvede opfattelse - for det er tit i de små forventninger ved ukendte foredragsholdere, at publikum får den største oplevelse! En af disse foredragsholdere er 51-årige Jan Tvernø, der er noget af en globetrotter.
Jan, du fortæller at du rejser i et halvt år og holder foredrag resten af året, så er dine foredrag egentlig ikke bare let tjente penge til dine mange ture?
- Nej. Jeg kan godt lide at fortælle den gode historie, at underholde og begejstre folk og give dem ny viden. Det kan f.eks. være, hvordan hverdagen fungerer i lande, vi normalt betragter som ”slyngelstater”. Det er lande som Iran, Sydsudan og Somalia. Jeg elsker at gå bag facaden. Jeg er meget tiltrukket af de bizarre steder, der på papiret ikke fungerer. Men her tænker jeg altid, at de må have en hverdag, der fungerer. Så er den måske bakket op af maskingeværer, men der er en struktur og det er den, jeg godt kan lide at dykke ned i og formidle.
Handler dine foredrag så kun om at blære dig med dine mange rejser?
- Mine foredrag er alle sammen baseret på de oplevelser, jeg har ude i verden, men med forskellige temaer. Jeg har f.eks. et tema om de gamle Sovjetrepublikkers kamp om identitet efter kollapset eller et, jeg kalder røverhistorier fra alverdens støvede landeveje hvor vi kommer hele verden rundt. Jeg kan godt lide at fortælle historier om de mennesker, jeg møder. Alle har en historie at fortælle og vi er faktisk ikke så forskellige, som vi går og tror. Det er tre ting, vi kan nikke genkendende til og det er kærlighed, økonomi og nabostrid. Forskellen ligger i de værktøjer, man tager i brug. I Danmark har man måske et skænderi med naboen om, hvor høj hækken skal være og i Somalia hedder det stammekrig i stedet for. Så jeg kan godt lide at fortælle, hvor godt vi faktisk har det.
Okay, men hvad gør du så, for at dine foredrag ikke bare bliver en tør omgang snak?
- For mig er det meget visuelt. Jeg bruger mange billeder, fordi jeg gerne vil vise, hvordan det ser ud og hvordan folk lever. Både det smukke og det bag facaden. Desuden sørger jeg altid for at hive noget aktuelt ind, f.eks. kobler jeg kommunalvalget med demokratiprocessen i Congo. Det skal gerne være noget, der både er aktuelt, men også er lokalt forankret, i den by jeg nu holder foredrag i, så det bliver relaterbart.
Hvad får man så med hjem til et af dine foredrag?
- Mange oplever at få placeret en masse områder på landkortet. Man får ny viden med hjem, som måske er ret overraskende. Der er ret mange Aha oplevelser til mine foredrag. - Jeg smører ikke tykt på, men jeg kan godt lide at fortælle historierne på en levende måde igennem mit kropssprog. Jeg gør det genkendeligt og spiller karaktererne. Derfor er jeg også virkelig brugt bagefter. - Samtidig bruger jeg meget humor. Især selvironi, det elsker vi jo i Danmark og jeg kan da høre, at publikum griner en del.
Men ER foredrag ikke lidt en døende underholdningsform?
- Nej for der er den direkte kontakt, som man ikke får via computeren. Jeg elsker den der dialog, der kommer og den særlige dynamik, der er i en forsamling. Jeg får altid mange spørgsmål under mine foredrag. Det synes jeg er fedt - at høre publikums perspektiver på tingene.- Jeg tester altid lige stemningen i starten med et par jokes, og nogle gange kan jeg slet ikke få dem til at stoppe med at grine. Det er også en del af missionen for mig, at de er underholdt. Jeg tager ofte gas på alle klicheerne, når jeg er i Jylland, for jeg kommer jo fra Sjælland.
Har du fået smag for foredrag og spændende fortællinger?
Find alle vores foredrag her.