Skip to content
Tilmelding til nyhedsbrev

Bente giver gamle møbler nyt liv

Bente giver gamle møbler nyt liv

Bente hjælper sine kursister med at ombetrække møbler  

Bente Thomsen er underviser ved FOF Sydøstjylland og hun har en helt særlig passion for at give gamle møbler nyt liv. Bente fortæller i denne artikel, hvorfor det lige er det, hun brænder for at lave.

 

Det begyndte, da min farmors stol var på vej ud af mit barndomshjem, som også tidligere havde været hendes hjem. Det var en overpolstret lænestol i stil med den røde plysstol, man i dag kan se i Victor Hugos museum i Paris. En blød lænestol, med afrundede former - imødekommende som farmor og derfor noget ganske særligt for mig. 


Et projekt for hele familien

Farmors stol blev reddet fra forbrændingsdøden og fik i stedet nyt liv i min studiebolig. Den skulle ompolstres med tidens hotte betræk ”Hestedækken” og den sammensunkne ryg skulle rettes op. Min mor var landhusmor eller hvad man i dag vil kalde en dygtig gør-det-selv kvinde og under hendes vejledning afklædte jeg stolen. Processen afslørede, at farmors stol var en sadelmagerstol, altså fra midten af 1800-tallet. Møbelpolsterfaget udsprang af sadelmagerfaget, så derfor var stolen pludselig endnu mere speciel for mig. Ryggen forstærkede min far med en vognfjeder. Ompolstringen blev således et familieprojekt og dermed et nyt kapitel i vores og stolens historie. 

 

Fra Farmors lænestol til Danmarks Designskole

På Danmarks Designskole lærte jeg at undersøge møbler og jeg lærte om den håndværksmæssige historie, som knytter sig til møblernes fremstilling. Derigennem finder man jævnligt gemt viden, som kan inspirere til nye løsninger på polstrings-problemer. En ting, der også optager mig meget er, om et fast betræk kan erstattes af et aftageligt betræk med lige så god pasform, så man lettere kan rengøre sine møbler eller skifte stil.

 

Det var også interessen for det gamle håndværk, som fik mig til at supplere min uddannelse med kurser i møbelpolstring. Jeg synes altid, det er spændende at afklæde gamle lænestole, for de afslører, hvordan møbelpolstrere igennem praksis har udviklet deres egne metoder. Det er et fag med rige muligheder for at udnytte sin kreativitet til at finde nye løsninger på, hvordan en gammel træt stol kan forvandles til familiens yndlingsstol.

 

Æstetisk bæredygtighed

Opgradering af møbler handler for mig om at sikre møblernes stabilitet, komfort og æstetik eller med Kirstine Harpers ord, æstetisk bæredygtighed. Det indebærer at forlænge møblernes levetid ved at øge deres designmæssige kvaliteter. Når et møbel istandsættes, bevares centrale dele af det, derved opnås også en ressourcemæssig besparelse i forhold til at fremstille et tilsvarende nyt møbel. Det er den miljømæssige vinkel, jeg har med i mine kurser.

 

At Bentes passion smitter, er ikke noget ukendt. Enkelte af hendes kursister bliver endda så bidt af det gamle håndværk, at de begynder at drømme om at blive møbelpolstrer eller tapetserer.

 

Find alle kurser indenfor håndværk og kreativitet for dig i Horsens eller Vejle her på hjemmesiden.