Det var under et ridekursus i 1998, at Ellen fik øjnene op for fænomenet ”Natural Horsemanship”. Herefter begyndte hun for alvor at arbejde med heste og hvordan de i samspillet med mennesker kan rykke os fremad i livet og hjælpe os med at blive klogere på os selv og finde ind til vores personlige styrker.
”Heste er gode til at spejle os, fordi de også er sensitive flokdyr. På den måde er heste meget opmærksomme på deres omgivelser og på, hvad der sker i os mennesker,” fortæller Ellen. Derudover pointerer hun, at heste jo er tilpas store til, at vi ikke bare kan flytte på dem, så deres fysiske fremtoning tvinger os i stedet til at samarbejde. ”De er jo også nogle smukke dyr og det gør jo også meget for oplevelsen.” Det er ikke kun, fordi Ellen har en forkærlighed for heste, at det lige blev det dyr, for vi har jo også et andet firbenet kæledyr, som er lige så let tilgængeligt. Det er dog ikke sikkert, at hunden lige tjener det formål, som Ellen ønsker med sin undervisning. ”Hunde er for det første nemme at f lytte på og de er også rovdyr, så de har en anden tilgang til menneskene. Forskellen ligger også i, at hunde er noget mere domesticerede, hvor hesten stadig har sin naturlige adfærd, den instinktive adfærd, som gør, at de reagerer på det, der sker hos os på en anden måde end hunden.”
I arbejdet med hestene kræver det af kursisterne, at man er klar til at møde dem og lære at fornemme dem. For Ellen handler det nemlig om at træne den måde, vi kommunikerer på og her er en hest god at bruge som redskab. ”Man laver nogle øvelser, hvor man leder dem rundt med et reb, hvor man er nødt til at bruge sin krop og sit kropssprog.” Vi er som mennesker vant til at kommunikere med både vores fyldige ordforråd og med vores kropssprog. Begge dele er vigtige værktøjer i kommunikation med andre, men med hestene, vægter kropssproget tungere end ordene. ”Det er jo lige præcis det, man har hørt, at heste kan mærke vores følelser, f.eks. hvis vi er bange, så bliver den det også - fordi den ikke ved, hvad det er, der er farligt. På den måde virker de som et spejl."
Ellen sammenligner selv det at arbejde med heste, som at stå overfor en klasse fuld af unge elever. Heste såvel som elever kan fornemme, om læreren besidder den rette autoritet og selvsikkerhed eller ej. Det er derfor vigtigt at udstråle en stærk intention. ”Det giver en et svar på, hvad man måske skal træne og gøre anderledes. Det handler om at stå ved sine styrker og sætte dem i spil, så vi fremstår mere autentiske – også overfor de mennesker, vi møder i hverdagen.”
Selvom heste er meget intuitive, så forsikrer Ellen dog om, at hendes egne islandske rideheste, som alle besidder en ro og tryghed, så de ikke reagerer for voldsomt, hvis nogle kursister skulle blive bange. De har lært at håndtere mennesker og at blive håndteret af dem.
”Jeg kan huske en kursist, der i lang tid var bange for heste og i hvert fald ikke skulle med ud, men så fik hendes medarbejdere hende overtalt og hun blev så glad for dem, at jeg lige tjekkede hendes bagagerum for, om hun havde taget dem med hjem. Hun fandt en ro og tryghed i det på sigt, så vi tager jo udgangspunkt i hver enkelt person,” afslutter Ellen.
Vil du gerne udvikle dig, så find aktuelle hold her - for dig i Vejle og for dig i Horsens.