På denne rejse følger vi i nazismens fodspor ved en rejse ind i hjertet af det Tredje Rige med besøg i Weimar, Nürnberg, München og Potsdam. Undervejs kommer vi både til at fokusere på nazismens fremkomst, magtovertagelse, propaganda, førerdyrkelse, militære sejre, racistiske ideologi, krigsforbrydelser og totale nederlag.
Vi starter med at besøge Weimar, hvor vi fokuserer på Weimarrepublikken og dens mange mangler, som gjorde demokratiet skrøbeligt. Vi hører naturligvis også om byen, som den tyske kulturs vugge. I Nürnberg er der også masser af tid til, at nyde kulturelle perler i centrum, hvor vi bor, men vi fokuserer mere specifikt på byens enorme betydning, som Nazistpartiets centrum, med deres iscenesættelse af forbindelsen mellem Fører og Folk, der blev udnyttet fuldt ud i propagandaen. Af samme grund blev byen valgt efter krigen, som det sted, hvor man ville tage det juridiske opgør med nazismen og deres krigsforbrydelser i byens Justitspalæ. I München får vi utrolig meget at se af den smukke by, hvor den unge Hitler slog sine folder, som værende hans yndlings by. Den 8. november 1923 trådte han ind på den politiske scene med hans Bürgerbräukellerkup – hvilket vi ser på selve årsdagen.
Vi oplever også årsdagen for Rigskrystalnatten den 9. november i München, og vil opleve de såkaldte stillemarcher. Vi besøger også hvor Münchenforliget foregik i september 1938, hvor den britiske premierminister Chamberlain troede at han havde opnået “Fred i vor Tid” – vi ser det fremragende museum i forbindelse hermed. Den smukkeste dag på rejsen går til Berchtesgaden, hvor Hitler på sit Berghof blev fremstillet som ærkebayersk og i harmoni med den overdådige natur. Vores sidste destination er Potsdam, hvor Hitler den 21. marts 1933 blev indsat som Rigskansler af Hindenburg i den prøjsiske militarismes inderste hjerte: Garnisonskirken. Vi besøger museet om den nyligt genopførte kirke i residensbyen, der de senere år har oplevet en meget høj grad af genopførsel. Vi afslutter den sidste dag med at besøge hvor Wannseekonferencen den 20. januar 1942 fandt sted, hvor det blev besluttet at udrydde alle Europas jøder. Derefter tager vi videre til Cecilienhof, hvor vi skal have sat punktum for Anden Verdenskrig med Potsdamkonferencen. Se frem til en hel fantastisk rejse med fokus på det Tredje Rige i mange afskygninger.
Vi kører rejsen i 4-stjernet luksusbus og har 4 forskellige hotelbyer:
Alle byer har rigtig mange referencer til perioden vi bevæger os ind i.
Vi bor på centralt placerede hoteller på hele rejsen og der er inkluderet halvpension på første og sidste dag.
Det bemærkes at rejseforsikring, samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris.
Ved spørgsmål til selve rejsen, henvendes eventuelt direkte til Historiske Rejser på mail mail@historiskerejser.dk eller tlf. 20 93 17 14.
Tilmelding skal være foretaget senest den 15. september 2022 af hensyn til hoteller.
Turen starter med opsamling på Fyn, Kolding og ned igennem Sønderjylland, hvor der vil være morgenmad i bussen. Herefter går turen videre syd, over igennem Slesvig-Holsten og Niedersachsen, hvor der er bestilt frokost på en kro undervejs. Vi fortsætter forbi Braunschweig og Wolfenbüttel, og kører en flot panoramatur igennem Harzen, med fotostop undervejs, og videre til Weimar. Undervejs vil rejseleder komme ind på Weimarrepublikken, Versaillestraktaten og Mellemkrigstiden.
I Weimar starter vi med at se det glimrende museum over mellemkrigstiden, Haus der Demokratie, der omhandler tiden fra 1919 og frem til Anden Verdenskrig. I Nationalteateret, sad de tyske politikere i løbet 1919 og skrev den mest demokratiske forfatning, som Tyskland havde kendt til. Forfatningen blev proklameret i slipstrømmen på den forhadte Versaillestraktat og de to – Weimar og Versailles – blev koblet sammen og stærkt forhadt i Weimarrepublikken, hvilket skulle vise sig fatalt.
Efter at have set museet bliver vi taget med på en interessant byvandring, der vil fortælle om Weimars storhedstid. Vi ser hvor dramatikeren, Friedrich Schiller, boede, og endnu mere vigtigt, hvor Johann Wolfgang von Goethe holdt til, derudover bringes vi til den kirke, hvor teologen og nationalismens grundlægger, Herder, boede, og samtidig ligger begravet. De mange store navne blev alle draget til Weimar af Hertuginde Anna Amalia og de filosofiske saloner, som hun holdt for tidens åndspersoner. Vi passerer naturligvis hendes slot og hendes berømte bibliotek, samt går en tur igennem den smukke Park an der Ilm i de smukke efterårsfarver. Vi spiser fælles i Weimar om aftenen, tæt på vores hotel, Hotel Am Frauenplan, der er et gammelt barokt palæ.
Der er god tid til at nyde morgenmaden på hotellet, og formiddagen er lagt ind til fri tid til at udforske Weimar. Vi bor helt centralt og man kan oplagt besøge kulturelle steder, som Goethe, Schiller, Liszt eller Herders hjem, eller bruge mere tid på museet, Haus der Demokratie. Sidst på formiddagen mødes vi igen ved hotellet og siger farvel til Weimar for denne gang. Der er sørget for frokostsandwich i bussen.
Turen går herefter ned igennem Thüringer Wald, forbi Erfurt, Suhl og Coburg og endelig ind i Bayern, hvor vi passerer Bamberg og derpå kommer til Nürnberg. Her bor vi helt centralt på Königstrasse.
Inden vi kommer til hotellet bliver vi taget med på en byrundtur i Frankens smukke hovedstad. Vi sættes af ved Kejserborgen, der ligger og knejser oven over byen, og som i århundreder ingen magt havde over byen, men nærmere måtte skærme sig mod den. Det gør til gengæld at den har forsvarstårne og store mure, der får det til at ligne et eventyrslot. Efter en tur igennem borgen med fint udsyn over byen, bevæger vi os en kort tur ud på byens fantastiske bymur, hvor det er muligt at følge alle 5 kilometer rundt om den gamle by. Vi ser hvor renæssancemaleren, Albrecht Dürer, boede og hvor man kan se det fremragende museum over Nürnberg-Kram – deres berømte legetøj, der i generationer har været kendt som det ypperste.
Vi kommer forbi rådhuset, hvor Trediveårskrigens fredsaftaler fra Westfalen blev ratificeret og herfra til Hauptmarkt med den smukke Schöner Brunnen med Frauenkirche i baggrunden. Her sættes vi ind i, hvorfor nazisterne identificerede sig stærkt med byen og brugte den propagandamæssigt, da de kunne spejle sig i middelalderlige jødeforfølgelser. Herefter krydser vi Regnitz og passerer den smukke Lorenzkirche, og derefter til vores hotel, der ligger indenfor bymuren, lige ved charmerende Handwerkerhof.
Efter at have haft tid til indkvartering, kan de interesserede gå med ud at spise på det historiske Helligåndshospital, der ligger direkte ud til vandet. Stedet var fra 1423 til 1796 opbevaringssted for rigsregalierne i det Hellige Tysk Romerske Rige. Det var blandt andet derfor, at Nürnberg gentagne gange i historien var ramme om Rigsmøder – det skulle nazisterne have et vist blik for i deres propaganda, hvilket morgendagen skal sætte os mere ind i.
Efter at have nydt morgenmaden, bruges formiddagen på at komme dybt ind i nazisternes hjerte. Nazisterne, med Hitler og Goebbels i spidsen, havde i den grad øje for Nürnbergs historiske status som byen, hvor forholdet mellem Folk og deres Kejser blev regelsat, det gjorde at nazisterne brugte byen til at forbinde Folk og Fører, i form af de gigantisk arrangementer i forbindelse med Nazisternes partidage. Man kaldte arrangementerne Rigspartidagene og op igennem 1930´erne var der mere end 1 million deltagere. Der blev opført kæmpemæssige bygninger, til at understøtte iscenesættelsen af magten. Hitler talte fra et podie, der var en form for kopi af det berømte Pergamonalter – hvilket vi stadig kan se og gå op på. Derudover blev der bygget flere kongresbygninger, ærestribuner, opmarchområder og gigantiske stadionprojekter. Filmregissøren, Leni Riefenstahl, filmede flere af begivenhederne og lavede mindeværdige propagandafilm over partidagene.
Efter at have brugt tid på udendørsområderne, skal vi ind i den gigantiske Kongresshalle, hvor man finder det utroligt vidtforgrenede oplysningscenter. Vi afsætter rigtig god tid til at se det grundige arbejde, der ligger i museet.
Vi kører tilbage til centrum, hvor man får tid til at spise frokost på egen hånd. Eftermiddagen i Nürnberg er fri på egen hånd, hvor der er mange muligheder, såsom Germanisches Nationalmuseum med den enorme malersamling, eller måske jernbanemuseet med det første tyske lokomotiv, Adler, eller legetøjsmuseet, blot for at nævne de mest oplagte.
For de interesserede arrangeres der fællesspisning om aftenen.
Vi starter dagen med at besøge Justitspalæet, som den internationale krigsforbryderdomstol valgte som retsbygning i 1945. Her foregik Nürnbergprocesserne, der var det første – og største – juridiske opgør med en tabende krigsmagt i verdenshistorien. Processerne omhandlede både krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og har siden været en milepæl i internationalt retsarbejde. Vi ser Saal 600 hvor opgøret med topnazister, som Hermann Göring, mfl., fandt sted. Der bliver god tid til at se udstillingen over retsopgøret, der hører til blandt de vigtigste i historien.
Efter besøget forlader vi Nürnberg sidst på formiddagen og bevæger os sydpå mod München. Vi spiser vores frokost i bussen og kører direkte til Bayerns hovedstad, München.
Vi kører en byrundtur i München og ser byens mange smukke seværdigheder langs pragtgaden, Ludwigstrasse, hvor Kong Ludwig I. udsmykkede byen i fornem klassicisme. Det ligger ved Universitetskvarteret, Schwabing, hvor eksempelvis store navne, som Max Planck og Wilhelm Röntgen, har slået deres folder. Vi passerer Odeonsplatz med Feldherrnhalle – hvor en vis Adolf Hitler i sommeren 1914, lod sig hverve til Første Verdenskrig og passerer den imponerende genopførte Residens med Richard Wagner og Richard Strauss' Operabygning, samt indgangen til den Engelske Have. Vi kører op ad den imponerende pragtgade, Maximillianstrasse, og krydser floden Isar, kommer forbi det Bayerske delstatsparlament, Maximillianeum, og herfra til stedet, hvor det ikoniske Bürgerbräukeller lå – den 8. november 1923 trådte Adolf Hitler ind på den politiske scene, for det endnu ukendte nazistparti, da de forsøgte, at foretage et kup. I dag er der kun en mindeplade tilbage herfra. Herpå fortsætter vi igen over Isar med udsigt til det berømte Tekniske Museum og Isartor, og videre mod vores hotel, AWA hotel, tæt på Münchens Hovedbanegård, hvor vi er få hundrede meter fra det centrale af Münchens seværdigheder.
Efter at være ankommet til hotellet, går vi en byrundtur i det centrale München. Til fods vil vi opleve fine store seværdigheder, som Karlstor (Stachus), Michaelskirken med Wittelsbachernes gravkapel, Augustinernes stambryggeri, den ikoniske Frauenkirche, Marienplatz med Münchens smukke rådhus – hvor klokkespillet skal opleves – og hvor en pause forekommer oplagt. Videre rundt i byen oplever vi Residenspladsen, med den nye Residens, og tæt derved, Alter Hof, med den gamle residens, vi passerer de hyggelige gader rundt om Hofbräuhaus, inden vi når til Viktualienmarkt – hvor man kan finde alle typer af egnsretter.
Der er mulighed for at tilmelde sig fælles aftensmad på en hyggelig restaurant i centrum.
For de interesserede er der lagt op til en særdeles interessant udflugt, der går til det vidunderligt smukke Berchtesgaden, der ligger kilet opad østrigske Salzburgerland, og med en udsigt der i godt vejr er noget nær optimal. Adolf Hitler flyttede tidligt ind på sit Berghof, hvor hans rolle som Fører for Folket, blev udnyttet propagandamæssigt til det yderste. Der blevet lavet en sammenkobling mellem natur, folk i bayerske drager, som Dirndl og Lederhosen, og hat med fjer, som repræsentanter for det sunde folk og Hitler. Dette billede blev fremstillet, men virkeligheden kom længere og længere væk fra denne, da hele Berghof blev omdannet til et sikret beskyttelsesområde og stort set alle naboer blev tvangsflyttet. Virkeligheden var, at Føreren var isoleret og ene, som en majestæt på sit bjerg.
Vi ser det fremragende dokumentationscentrum og får tid til at bevæge os rundt til resterne af Berghof og bunkerne, der ligger sprængt i området. Hvis vejret tillader det, og det giver mening, så afsættes tiden således at en tur op til det berømte Kehlsteinhaus, vil være realistisk at nå. Stedet blev bygget, trods det helt urealistisk besværlige i, at fragte byggemateriale så langt op på bjergtinden, men Martin Bormann – en topnazist, hvis fornemste adelsmærke var, at føje Hitlers vilje – fik det bygget alligevel.
Sidst på eftermiddagen vender vi retur til München, hvor der præcis 99 år forinden, den 8. november 1923, var et forsøg fra Hitler på, at kuppe sig til magten, der mislykkedes. For de interesserede er der mulighed for fællesspisning.
Efter at have nydt morgenmaden, er vi klar til en god gående byrundtur fra hotellet og igennem den gamle Botaniske have og til Königsplatz; det fantastiske arkitektoniske forum, som Ludwig I. lod opføre i klassicistisk stil, for at hylde, at hans søn, Otto, var blevet konge af Grækenland. Her er både Glyptoteket, den statslige antiksamling og en fornem triumfbue, der danner en særdeles fornem plads. Tæt herpå ligger den imponerende plads med både det gamle og nye Pinakotek, samt ligger der også NS-dokumentationscenteret, som vi skal ind at se, det er valgt, idét at det dannede ramme for Münchenforliget i september 1938, hvor Chamberlain, Hitler, Mussolini og Daladier blev enige om, at Tyskland kunne indlemme Sudeterlandet fra Tjekkoslovakiet, hvilket blev en optakt til Anden Verdenskrig og ikke “Peace in our Time”.
Efter besøget på Dokumentationscenteret tager rejselederen de interesserede med på en vandring til Karolinenplatz med obelisk og via Wittelsbachparken med de smukke statuer for Bayerns herskerfamilie til Brienner Platz, hvor mindesmærket for nazismens ofre befinder sig. Netop på denne dag – den 9. november – synes det mere oplagt end ellers. Dagen markerer et af de mørkeste kapitler i nazismen og i den tyske historie generelt – Rigskrystalnatten med angrebene på jøder og deres inventar.
Efter vi har hørt om dette, fortsætter vi over Wittelsbacherplatz, hvor vi hører om hvad Bertel Thorvaldsen udførte i München, og derpå til Odeonsplatz og videre til Universitetet, hvor vi ser mindesmærket for modstandsgruppen, Hvide Rose, med søskendeparret Hans og Sophie Scholl, der gjorde aktiv modstand mod regimet og betalte med deres liv. Herefter er der fritid i München.
Om aftenen vil de interesserede kunne tilmelde sig spisning, der vil kombineres med, at vi vil finde frem til en af de afholdte stillemarcher (Schweigemarsch), der holdes i hele Tyskland den 9. november for at huske grusomhederne på Rigskrystalnatten.
Vi forlader München tidligt og sætter direkte kurs nordpå, forbi Nürnberg, Bayreuth, Jena, Leipzig og Wittenberg.
Vi forventer ankomst til Potsdam – den fornemme residensby sydvest for Berlin – først på eftermiddagen. Vi indkvarteres på vores centralt beliggende hotel, Mercure Hotel Potsdam, der ligger direkte ud til Havel og overfor det genopførte byslot, der blev sprængt i DDR-tiden. Vi går straks på byrundtur i den smukke by, hvor andre spændende genopførelsesprojekter, tæt på vores hotel, finder sted, det gælder Barberini Museet, kanalkvartererne, men mest interessant er genopførelsen af Garnisonskirken. Den 21. marts 1933 valgte Adolf Hitler at lave en større ceremoni i kirken, hvor han overtog hvervet som Rigskansler fra Paul von Hindenburg, i den kirke, hvor de to væsentligste prøjsiske konger, Frederik den Store og Soldaterkongen, ligger begravet. Denne symbolske sammenkædning af det gamle Preussen og det Nazistiske Tredje Rige, skulle føre til Prøjsens ophør efter Anden Verdenskrig. Vi hører om denne historie på den fine udstilling, men også om tilhængerne af genopførsel, der står for et helt andet billede af Prøjsen, som liberalt og det prøjsiske junkerkorps, som dem der førte an i Attentatet den 20. juli 1944 mod Hitler.
Der er naturligvis også god tid til at gå en tur i den smukke Park Sanssouci med de verdensberømte slotte, Sanssouci og Neues Palais, i de smukkeste efterårsfarver, eller en tur rundt i det hollandske kvarter, eller måske tage en sejltur rundt om de mange slotte – hvis tiden tillader det.
Om aftenen er der fællesspisning inkluderet.
Efter morgenmad forlader vi vores smukt beliggende hotel og kører den smukke tur over Wannsee, hvor vi gør holdt ved Haus der Wannsee-Konferenz. Den 20. januar 1942 blev der afholdt en konference, der varede få timer og hvor Reinhard Heydrich tog initiativ til, at finde en endelig løsning på jøde-spørgsmålet. Da mødet var slut, havde en lang række centrale organisationer i det Tredje Rige accepteret, at man arbejdede på den såkaldte “Endlösung” – udryddelsen af Europas jøder. Vi gør holdt og hører om dette.
Herpå kører vi til Glienicker Brücke – den berømte spionbro fra den Kolde Krig. Det er sammenhængen mellem Den Kolde Krig og Anden Verdenskrig, som skal være vores sidste punktum efter den smukke gåtur igennem parken. Vi får en rundtur på slottet Cecilienhof, hvor fredskonferencen, der afsluttede den hårdeste krig i historien, fandt sted. Vi hører om Stalin, Truman og Churchill og om det delte Tyskland, og Europa, der blev konsekvensen af den blodige krig.
Efter rundturen sætter vi kurs nordpå mod Danmark, hvor vi forventer, at krydse grænsen sidst på eftermiddagen – først på aftenen.