Skip to content

Kontoret holder sommerferielukket fra og med fredag den 28. juni til og med onsdag den 7. august. Kontoret er lukket for personlig betjening frem til 1. september, men du kan træffe os fra 8. august på tlf. 6611 6845 mandag-torsdag kl. 10-14.

foredrag om olivenolie

Bliv klogere på olivenolie

Bliv-klogere-på-olivenolie

Af Emilie Munk Porsmose

Bliv klogere på olivenolie

Søstrene Ellen og Mette ejer firmaet Casa Di Rosa med lokation i Umbrien i Italien

Da man trådte ind i foredragssalen i Odense, blev man mødt af et flot veldækket bord. Foran alle pladser var der tre forskellige smagsprøver af olivenolie, og ved siden af disse lå opskrifter, hvori olivenolien var det bærende element. I baren kunne gæsterne forsyne sig med vin – både rød og hvid. Den varme belysning i lokalet skabte en hyggelig og behagelig stemning, og rundt omkring ved bordene kunne man se gæsterne hygge sig med hinanden.

I pausen kunne gæsterne også forsyne sig i en lille bod, hvor man blandt andet kunne købe olie fra dette års høst.

Forelsket i Italien
Ligesom Eva Ravnbøl beskriver i bestseller-bogen ”Gud er Italiener”, startede Ellen Lundqvist foredraget med at beskrive sin store kærlighed til støvlelandet og gøre det klart, at hun aldrig flytter derfra. Olivenolieeventyret startede tilbage i 2001, hvor Ellen, sammen med sin eksmand, flyttede til Italien. Hun og eksmanden havde valgt at rive teltpælene op i trygge Danmark og flytte til landet. Her forelskede hun sig i et lille hus, som lå på en olivenlund i den lille bjergrige region Umbrien. Kvinden, som solgte huset, hed Rosa, og det er deraf, olieproduktionen fik sit navn – Casa Di Rosa.

Familiefirma
Søstrene Ellen og Mette Lundqvist ejer Casa Di Rosa sammen. Mette bor i Danmark, hvor hun styrer det administrative, og Ellen bor i Italien, hvor hun står for den daglige drift på olivenlunden. Hvert år, når høsten går i gang, kommer Mette, familie og venner til Italien, hvor de hjælper til med høsten. Under foredraget blev der også vist billeder og videoer af, hvordan sådan en høst foregår.

Smagning af de forskellige olier
Under foredraget blev vi introduceret til tre forskellige olivenolier. Den første olie var fra sidste års høst, næste olie var fra dette års høst, og den sidste olie var, til sammenligning, en EU-olie, som er den mest solgte i Danmark, men ikke er en ren italiensk olie. Imens Ellen forklarede om forskellen på de tre olier, blev der delt brød ud til publikum, så man kunne smage på olien. Her kunne man fornemme de garvede olivenolieentusiaster dufte, slubre og smage på olien. Under smagningen forklarede Ellen, hvordan farven på olien er afgørende for, hvor kraftig olien smager. Så jo mere gul en olivenolie er, jo mildere er den i smagen. Derfor er der også mange, som siger, at jo grønnere olivenolien er, jo bedre er kvaliteten.

Hvorfor tage til foredraget?
Alt i alt var dette et superspændende og lærerigt foredrag. Ellen formåede at fange publikum med at dele små anekdoter, billeder og videoer fra olivenlunden. Hun gav sig også tid til at svare på opfølgende spørgsmål fra publikum, og dette skabte en dejlig og afslappet atmosfære. Ligeledes gjorde smagsprøverne det nemmere for os, som ikke vidste meget om olivenolie. Der er nemlig stor forskel på smagen af den olivenolie, man finder nede i supermarkedet, og den, man kunne smage her til foredraget.