Skip to content

Kulturhøjskolen Fredericia efterår

Kulturhøjskolen Fredericia efterår

7 fantastiske foredrag - én samlet pakke - én pris

Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Fredericia, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere i Tøjhuset, Koncertsalen, Gothersgade 34, 7000 Fredericia. 

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.

Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.
Ret til ændringer i programmet forbeholdes.  

Inkluderet i prisen er:

Kaffe, te og vand.

 

Program for efterår 2024

Fredag den 25. oktober
"Fokus på ulve i Danmark"
Uwe Lindholdt, lektor og biolog

Hvad er ulven for et dyr? Hvordan er ulvens levevis og fødegrundlag?  Der fortælles om ulvens udbredelse i Europa, og hvordan ulven forvaltes i forskellige lande. Hvilke myter, sagn, fortællinger, symboler og forfølgelse knytter sig til ulve?  Hvorfor vækker ulven så voldsomme følelser i os? Er der plads til ulve i Danmark? Er der plads til vild natur? Hvor kommer de danske ulve fra? Hvilke erfaringer har man med ulve i Danmark siden indvandringen i 2012? Hvor farlig er ulve for mennesker og husdyr? Hvad kan man gøre for at beskytte vores husdyr mod ulve og andre rovdyr? Hvad skal man gøre, hvis møder en ulv? Er ulven kommet for at blive? Hvilken rolle spiller ulve og andre rovdyr i naturens økologi? Det er ikke et foredrag for eller imod ulve, men om ulve.
Foredragsholderen er biolog, ikke ulveforsker, men formidle den viden, der er om ulve, og de holdninger der er i befolkningen.

 

Fredag den 1.november
"Præsidenten på Als - fortællingen om Bruno Topff"
Hans Peter Rasmussen, fortæller, pianist

Måske nok kun en lille anekdote i vores historie – en anekdote, der udspillede sig i det, der måske var det mest forrykte, forvirrende og kaotiske tidspunkt i Europas Historie: Fredsslutningen efter Første Verdenskrig.
En dødssyg militærskrædder leder et kup i Sønderborg – der jo var tysk lidt endnu. Og han tog magten og bestemte over alle soldaterne i byen og på øen, ligesom han også gjorde sig til præsident for alle andre der. Der er tale om en af verdens korteste præsidentperioder, da han abdicerede efter få dage, hvor han vist nok havde opnået, hvad der var hans mål. Derefter indhentede tuberkulosens onde ånd ham igen, og han døde – måske med den gode tanke i sig, at han i sin regeringsperiode udrettede noget stort og vigtigt.
Det er en speciel og rørende fortælling. Vi begynder med de tyske soldaters revolution, Kejserens flugt, uroen og de begyndende gadekampe – og om livet på en stor kaserne i udkanten af et knust kejserrige. Og så ser vi nærmere på Bruno Topff og hans ret korte, men bemærkelsesværdige liv.

 

Fredag den 8. november
"Dramaets kunst - Italiensk barokkunst"
Mathilde Nielsen, kunsthistoriker

Vær med til en formiddag, hvor vi kommer tættere på kunst af Caravaggio, Bernini og andre kunstnere fra den italienske barok (ca. 1600-1700). Italiensk barokkunst er tæt forbundet med modreformationen; den katolske kirkes svar på reformationens kritik. Reformationen havde blandt andet kritiseret brugen af billeder til religiøse formål, men i begyndelsen af 1600-tallet, hvor barokkunsten vinder frem, omfavner den katolske kirke uforbeholdent kunstens religiøse kraft. Kunstnerne vil imponere, og de benytter alle midler til at engagere de troende og giver dem ikke bare en visuel interessant oplevelse, men en kropslig oplevelse af Jesu offer, martyrernes lidelse, helgenernes visioner etc. Det bliver til værker med en chokerende realisme, dramatisk belysning, dynamiske kompositioner og nedbrydning af grænsen mellem billedrum og beskuerens rum.

 

Fredag den 15. november
"Få minus på klimakontoen og plus på bankkontoen"
Leif Petersen, bæredygtighedsekspert, cand.scient.

Dette foredrag stiller skarpt på klimaændringer og CO2-udledning. ”Kloden opvarmes ikke blot længere, den koger” lød det i juli 2023 fra FN’s generalsekretær António Guterres.
Hvordan kan du reducere dit klimaaftryk? Det vil du få en masse praktiske tips til i denne foredrag. Du får et overblik over, hvordan din livsstil hænger sammen med, hvor mange ton C=2 du udleder, og hvor mange ton du kan skære væk. Du hører om CO2-udledninger fra bolig, transport, mad, tøj, elektronik, ferie og kæledyr mv. Du vil opdage, at sparet CO2 ikke alene gavner klimaet, det giver også mere luft i husholdningsbudgettet. For sparet CO2 er lig med sparede kroner og ører.

 

Fredag den 22. november
"Livet på Kongeskibet Dannebrog"
Peter Schinkel Stamp, kommandør og jagtkaptajn

Kommandør Peter Schinkel Stamp fortæller om livet ombord på Kongeskibet Dannebrog. Peter giver et unikt indblik i det smukke skibs historie, skibets store betydning for monarkiet, besætningen, arbejdet på skibet og ikke mindst de mange opgaver, der skal løses, når Hans Majestæt Kongen og den øvrige kongelige familie er ombord.
Foredraget er fyldt med underholdende og personlige anekdoter og oplevelser fra arbejdet på Dannebrog tæt på den royale familie. Peter Schinkel Stamp viser desuden flotte billeder og videoklip fra skibet, så man næsten føler, man er med kongefamilien til søs. Kommandøren vil sidst men ikke mindst fortælle om sit arbejde for kongehuset i sin egenskab af Jagtkaptajn.

 

Fredag den 29. november
"Mit græske eventyr"
Leo Schmidt, forfatter og langturssejler

Skønheden, havet og himlen. Fortid og nutid. Grækenland er fascinerende og interessant.
Foredraget er en underholdende fortælling om mødet med nutidens Grækenland kombineret med historiske beretninger fra berømte steder, hvor fundamentet til vor vestlige kultur blev dannet. Det er fortællingen om en eventyrlig rejse med sejlbåden Galadriel langs Grækenlands billedskønne kyster og ind i den græske mytologi og historie med spørgsmål om skæbne: Er det skæbnen, der fastlægger vores liv, eller former vi selv vores skæbne – antikkens grækere var ikke i tvivl.
Den frie debat opstod på teatrene med opførelsen af tragedier og komedier. Her blev fundamentet for fremskridt og demokratiet lagt.
Foredraget er krydret med humoristiske korte fortællinger fra møder med farverige grækere. Tilhørerne får inspiration til at rejse eller måske til at genopfriske egne rejseminder.

 

Fredag den 6. december
"Et muntert musikalsk juleforedrag"
Jeannet Ulrikkeholm, sanger og musiker

Et foredrag om vinter- og julesange. Der er mange forskellige julesange på programmet – mest danske, men også engelske, tyske, en på italiensk, et par franske og en på latin. Jeannet fortæller bl.a. om Jeppe Aakjærs første jul og læser nogle af hans mindre kendte juledigte. Deltagerne er med på fællessang. Et varieret og smukt juleprogram med mange slags sange og gode historier.
Jeannet synger smukke sange, og hun akkompagnerer på cello, guitar og lut. Kom glad, gå opløftet hjem.