Skip to content

HUSK at 1. maj og Grundlovsdag den 5. juni er lukkedage på kontoret

Vi er i gang med at oprette efterårets aktiviteter. Kurser, foredrag og udflugter kommer på hjemmesiden løbende, indtil alt er klar fra ca. midt juni.

Kulturhøjskolen i Svendborg

Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Svendborg, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere på Færgegården, Færgevej 13, 5700 Svendborg.

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.

Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.  

Inkluderet i prisen er:

Kaffe, te og vand. 


 

Program for efteråret 2025

Fredag den 24. oktober
"Omvæltningernes tid - familien Mærsk Møller, Svendborg og kampen om dampskibene"
Nils Valdersdorf Jensen, afdelingsleder Svendborg museum

I 1884 flyttede familien Mærsk Møller fra Dragør til søfartsbyen Svendborg på Sydfyn. Her startede de et dampskibsrederi, der blev den spæde begyndelse på en af Danmarks største virksomheder. Det vakte dog ikke lokal jubel. På Sydfyn foretrak man sejlskibe, og sejlskibsrederne og tilflytterne kom i åben konflikt, da Peter Mærsk Møller foreslog, at svendborgenserne og marstallerne da snart måtte læse skriften på væggen og gå fra sejl til damp. Det var fremtiden, mente han. Ikke alle var enige, heriblandt storrederen H.A. Hansen fra Thurø, der insisterede på, at sejlskibene var vejen frem. Fejden mellem sejl og damp strakte sig over årtier og forandrede verden.

Gennem familierne Hansen og Mærsk Møller kan vi komme tæt på de mennesker, der skulle navigere i omvæltningerne uden at kende fremtiden. Det er historier om storhed og fald, købmandskab og hvordan vi reagerer, når ny teknologi truer. 
 
Historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum fortæller den dramatiske historie om teknologisk omstilling, konservatisme og hvorfor fremtiden er så svær at forudsige. Foredraget er på basis af helt nye kilder fra bl.a. Esplanadens arkiver og de involverede familier samt bogen af samme titel som foredraget. 


 

Fredag den 31. oktober
"Fremtidens havn i Svendborg - fra visioner til virkelighed"
Jette Flinch Nyrop, arkitekt og projektleder, Havn og By, Svendborg Kommune

For godt et årti siden vedtog kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune den første udviklingsplan for Svendborg Havn. Siden dengang er Frederiksø forvandlet fra lukket område til en levende ø med både erhverv og kultur. På Nordre Kaj er SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervspark rykket ind, og i 2026 kommer professionshøjskolen UCL til. 

På Jessens Mole er der bygget boliger, og nye byrum skaber forbindelse langs kajkanten og mellem havnen og byen. Endelig er de første vigtige skridt til klimatilpasning af Svendborg Havn taget. 

De kommende år byder på nye muligheder, særligt på den østlige del af havnen, og derfor har kommunalbestyrelsen i foråret 2025 haft en opdateret udviklingsplan for havnen i høring. Oplægget vil præsentere et samlet ”fremtidsbillede” for Svendborg havns videre udvikling og illustrere de konkrete projekter, der er i gang på havnen lige nu.  


 

Fredag den 14. november
"Nielsine Nielsen & hendes Svendborg"
Susanne Magelund, indretningsarkitekt og forfatter

Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, bliver født i Svendborg den 10. juni 1850 som sjette barn i en skipperfamilie, og hun vokser op på Færgevej 12. 106 år senere bliver Susanne Magelund født, og på det tidspunkt bor hendes oldeforældre i selvsamme hus. To piger i det samme hus med cirka 100 år imellem – men hvordan så Nielsines verden ud sammenlignet med den verden, nutidens generation kender? Og hvem var hun?

Det satte Susanne sig for at finde ud af, og det stod hurtigt klart, at der var tale om en helt usædvanlig kvinde. Ikke alene fik Nielsine den vanvittige idé, at hun ville være læge – noget ingen kvinde i Danmark tidligere havde opnået – men hun trodsede alene alle samfundsnormer og banede vejen for kvinder ind på universitetet.

Som om det ikke var nok, så kæmpede hun – i en tid hvor kvinder end ikke havde borgerrettigheder – videre på højeste plan for at skaffe kvinder de samme rettigheder som mænd. Det opnår hun i 1915 – året efter dør hun af sukkersyge.

Da Susanne Magelund fandt ud af, at Nielsines egen fødeby havde "glemt" at hædre en så markant historisk personlighed, besluttede hun at fejre og hædre hende på hendes 175-års fødselsdag den 10. juni 2025.

Dette projekt har været under udvikling i to år og har ført til oprettelsen af foreningen Nielsine Nielsen 175 år, planlægning af en udstilling på SAK i Svendborg, et skuespil, en bronzebuste, en bog, fondsansøgninger – og dette foredrag: ”Nielsine Nielsen & hendes Svendborg”.

Foredraget er opbygget som en kronologisk fortælling, der sætter Nielsines liv i et samfundsmæssigt perspektiv. Gennem nulevende slægtninge til Nielsines søster Laura har Susanne fået et unikt indblik i det private familieliv – og ikke mindst i Nielsines ungpigedagbog, som opbevares af familien.

Det har især været interessant for hende at finde ud af, hvordan det kunne lade sig gøre, at en tilsyneladende helt almindelig pige traf den usædvanlige beslutning at ville være læge, når hun ikke havde nogen forbilleder.


 

Fredag den 28. november
"Et opgør med negativ social kontrol"
Roya Moore, politiker

I kampen for menneskerettigheder er hun kompromisløs.

Ellers indgår hun gerne kompromiser. Men når det gælder ligestilling mellem kvinder og mænd, ser hun ingen gråzoner. Det er en grundlæggende værdi i det danske samfund, og den kan ikke gradbøjes af kultur, religion eller tradition. Her mener hun, at man må stå fast.

Set fra hendes perspektiv er der stadig alt for mange forhindringer, før etniske minoritetspiger og kvinder kan leve et frit og ligeværdigt liv i Danmark.

Hun taler både som dansk-iraner, akademiker, politiker og menneskerettighedsforkæmper. Som medlem af Odense Byråd og Region Syddanmark arbejder hun for at skabe forandring – indefra. Hun er også stifter og formand for foreningen Nour, hvor ressourcestærke etniske kvinder står sammen i kampen mod negativ social kontrol. De bryder tabuer, fordi de ved, det virker.

Pennen er hendes våben. Hun skriver kritiske debatindlæg – især om kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer. Hendes budskab er enkelt: En piges krop og sind er hendes egen. Hun er ikke familiens ejendom.

Hun kom til Danmark som flygtning fra Iran. Hun kender religiøs undertrykkelse og fraværet af frihed. Det vil hun aldrig opleve igen – og hun vil aldrig acceptere det i Danmark.

Hendes budskab er klart: Hun står 100 procent på den undertrykte kvindes side. 


 

Fredag den 5. december
"Carl Nielsen - levende musik"
Povl Christian Balslev, organist Vor frue kirke Svendborg

Med udgangspunkt i bl.a. Carl Nielsens bøger ”Min Fynske barndom” og ”Levende musik” fortælles der om dennes liv og musik – hvad fik lille Carl til at vælge musikvejen, og hvordan kan den samme person være komponist af både den storslåede symfoniske musik samt de helt enkle melodier til over 300 sange. Hvad er det, der gør, at netop Carl Nielsen har ramt den nordiske, danske og fynske sjæl? Og så skal der selvfølgelig synges – for ”musik skal ikke kun beskrives med ord men opleves” som komponisten selv udtalte.

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 24.10.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
2 Fredag 31.10.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
3 Fredag 14.11.2025 09:30-12:00 Færgegården Flere foredragsholdere
Se alle Se færre

Flere foredragsholdere