Skip to content

HUSK at 1. maj og Grundlovsdag den 5. juni er lukkedage på kontoret

Vi er i gang med at oprette efterårets aktiviteter. Kurser, foredrag og udflugter kommer på hjemmesiden løbende, indtil alt er klar fra ca. midt juni.

Kulturhøjskolen i Odense

Velkommen i FOF's Kulturhøjskole i Odense, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere i Marienlystcentret, Windelsvej 138, 5000 Odense C. Her er der godt med albuerum og gode parkeringsmuligheder.

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 -  ca. 11.30. Dørene åbner kl. 09.00

Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.  

Inkluderet i prisen er:

Kaffe samt et rundstykke med smør og ost.

Værter på Kulturhøjskolen er:

Helge Pasfall, Kirsten Eis-Hansen og Musse Olesen.



Program for efterår 2025

Fredag den 19. september
"398 dage som gidsel"
Daniel Rye, fotojournalist

Den 17. maj 2013 ændrede livet sig fuldstændig for den danske fotograf Daniel Rye. Han bliver kidnappet af Islamisk stat og holdt som gidsel i 398 dage. I starten sidder Daniel alene, mens han bliver udsat for voldsom tortur, der får ham til at forsøge først at hænge sig selv og derefter at flygte. Daniel når sit fysiske og mentale lavpunkt efter en måned, men derfra ændrer tingene sig langsomt. Daniel bruger sin fortid som elitegymnast til at bygge sig selv op fysisk. Efter en måneds tid bliver han sat sammen med andre vesterlændinge blandt andre Pierre Torres og James Foley. Dette bliver starten på et tæt venskab og en genopbygning af Daniels psyke. Daniel og Pierre bliver forhandlet ud, mens James må sidde tilbage i cellen. Daniel når kun at være fri i to måneder før han, ligesom resten af verden, ser James blive symbolet på Islamisk Stats brutalitet.

Lyt med når Daniel tryllebinder publikum med sin personlige fortælling om tortur, venskab og kærlighed. 


 

Fredag den 26. september
"Fra kokostæppe til blå toner"
Stefan Rasmussen, pilot

I en del år har tidligere Luftkaptajn Stefan G. Rasmussen, draget land og rige rundt med sine filosofiske betragtninger om livet og dets finurligheder. Ingen tvivl, så satte - nødlandingen af SAS-flyet SK751 i 1991, hvor alle 129 ombord overlevede - hans liv i relief. Fra at være ”en almindelig dansker og pilot” blev han udråbt til ”helt”, og fra det ene øjeblik til det andet, blev han trukket fra anonymitetens fredfyldte skygge og ind i kendthedens skærende rampelys. I foredraget "Fra kokostæppe til blå toner" berører Stefan mange af livets emner. Han taler åbent og ærlig om det helvede en “berømmelse” også bringer med sig. Han berører emner såsom tiden og virkeligheden med udgangspunkt i sin barndom og hans eventyrlige liv. Han giver tilhørerne bevis for, at alle mennesker er unikke. Han lukker sine tilhører ind i det inderste rum der opstår, når man som menneske ved, at man skal dø… Og som en lille sidegevinst krydrer han det hele med toner fra hans saxofon og sangstemme. Som 44-årig fik Stefan “en chance til”. Han tog denne chance - ikke for at fortsætte i samme spor, men for virkelig - at give sig selv et nyt liv! 


 

Fredag den 10. oktober
"Kampen om kommunen og regionen"
Kurt Houlberg, forskningsprofessor

Tirsdag den 18. november 2025 er der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd. 
Hvem er det, der bejler til vælgernes gunst? Hvad kæmper de om? Og hvad får de ud af det?

Kurt Houlberg er professor i statskundskab ved VIVE med fokus på offentlig velfærdspolitik. Hans forskning og analyse retter sig primært mod kommunalpolitik og kommunaløkonomi.


 

Fredag den 24. oktober
"Livskraft og håb"
Sørine Godtfredsen

Vi lever i en epoke med stor fokus på menneskets skrøbelighed og følelse af at være sat i en uoverskuelig verden. Midt i denne dyrkelse af svaghed er det afgørende at huske, at mennesket rummer en styrke og evne til at trodse modgang, der er blevet givet til os. Vi skal mindes om arten af den dybe kærlighed, som man kan nære til overhovedet at være sat i tilværelsen. Den er forbundet med selve livskraften og har at gøre med poesi, håb, tro og Ånd.

Sørine Gotfredsen taler ud fra sin bog ”Livskraft – en personlig fortælling om Grundtvig og Kim Larsen”.  


 

Fredag den 31. oktober
"Hvad betyder kulturen, folkeoplysningen og foreningslivet for en by som Odense, der er under konstant udvikling?"
Martin Petersen, afdelingschef i Kultur & Fritid, By- og Kulturforvaltningen

Kultur- og fritidslivet bidrager væsentligt til borgernes trivsel og livskvalitet og til fremme af medborgerskab og demokrati. 

På tværs af de 6 største kommuner i Danmark er der gennemført en omfattende kortlægning af værdien og betydningen af kultur- og fritidsområdet for borgere og for samfund. I undersøgelsen bliver der også spurgt ind til, i hvilken grad det vurderes, at kultur- og fritidslivet har indflydelse på trivsel og livskvalitet. En betydelig andel af borgerne svarer, at både kulturlivet og fritidslivet bidrager til, at kommunen er et godt sted at bo. Og i den rapport, der er udkommet for Odense, rangerer kultur- og fritidslivet blandt de tre vigtigste årsager til,  at Odense er en attraktiv by. Det betyder altså, at kulturlivet og fritidslivet er centrale elementer, der gør byen mere attraktiv og bidrager til, at kommunen er et godt sted at bo.

Med den viden er det vigtigt, at vi i takt med, at byen udvikler sig, også hele tiden har fokus på, hvordan der bliver plads til, at kultur og fritid kan spille en afgørende rolle i forhold at give borgere nem adgang til både faciliteter, aktiviteter og oplevelser. 


 

Fredag den 14. november
"Livet det er livet værd"
Anne Knudsen, psykolog og forfatter

Et livsbekræftende foredrag om livet som senior ved psykolog og forfatter Anne Knudsen baseret på bogen ”Livet det er livet værd”, skrevet af Anne Knudsen og Søren Valgreen Knudsen.

I dag bliver langt de fleste af os mere end firs år gamle, og tiden som senior er ofte en af de lykkeligste perioder i vores liv. De fleste af os bevarer et positivt billede af os selv i den sene alderdom. Vi oplever os mentalt, som om vi er i 50’erne, mens vi synes, at vores jævnaldrende ”ser lidt gamle ud”.

I foredraget fortælles om, hvad der sker med os psykisk, fysisk og eksistentielt, når vi bliver ældre. Om de skavanker og sygdomme, som tiden giver os, om at blive patient, om sorgen når vi mister vores nærmeste eller selv bliver syge og vores bekymring for at blive afhængig af andres hjælp. 

I foredraget tages der livtag med svære emner som livsforlængende behandling, genoplivning, at lave et behandlingstestamente og en fremtidsfuldmagt. Undervejs synges en række sang blandt andet ”Du kom med alt det der var dig”, ”Om lidt bli’r her stille”, ”Lyse nætter” og ”Du som har tændt millioner af stjerner”.


 

Fredag den 28. november
"Rusland - fremad til fortiden?"
Charlotte Flindt, direktør

Baggrunden for Putins krig Ukraine og  truslen mod Europæisk sikkerhed
Håbet om demokrati, der opstod med Sovjetunionens opløsning i julen 1991, blev ikke indfriet, og i dag har Rusland atter et diktatur. Hvorfor synes Rusland dømt til at leve med et totalitært system og have så svært ved at skabe et demokratisk, normalt civiliseret samfund? Er den brutalitet, som Ruslands væbnede styrker udviser på slagmarken i Ukraine og gennem terrorbombardementer af Ukraines civile infrastruktur et produkt af den sovjetiske arv? Og hvorfor har Rusland et behov for at dominere sine naboer, gøre dem til bufferzoner og ændre på den eksisterende verdensorden? Hvordan ser en russisk verdensorden ud? Og udgør det en trussel mod os?

Om Charlotte Flint Pedersen
Charlotte Flindt Pedersen tiltrådte i 2015 som direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab. Hun er cand.mag. i østeuropastudier og samfundsfag med speciale i minoritetsstudier fra Københavns Universitet. Hun har arbejdet  med staterne som opstod ud af Sovjetunionen som medarbejder ved Institut for Menneskerettigheder med fremme af menneskerettigheder. Blandt andet gennem reformer af politi og retsvæsen samt som leder af det internationale civilsamfundssamarbejde.  I sin studietid boede hun i Moskva og oplevede på første hånd Gorbatjovs reformer og Sovjetunionens opløsning. Hun har blandt andet udgivet bogen Eksperimentet - billeder fra Sovjetunionen sammen med fotografen Stig Stasig.


 

Fredag den 12. december
"Danmarks syngende folkekultur"
Rasmus Skov Borring, pianist & komponist

Kom og syng med, når Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat. Seancen indeholder både fællessang og fortælling. Han vil præsentere velkendte og nye sange fra Højskolesangbogen, og sangforedraget omhandler både betragtninger om Danmarks syngende folkekultur samt hans værkstedsarbejde med at komponere nye fællessange – bl.a. i samarbejde med den afdøde digter, Jens Rosendal, som han arbejdede sammen med i syv år. 

Om Rasmus Skov Borring
Rasmus Skov Borring (f. 1981) er pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig med klavermusik, og han er aktuel med den anmelderroste bog ”Er der steder hvor sandheden synger”.
I 2019 modtog Rasmus Skov Borring N.F.S. Grundtvigs Pris og blev i 2022 nomineret til hovedprisen ved Artbeat Prisen for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen både i Danmark og i udlandet. Han er bl.a. komponist bag sangen ”Gi’ os lyset tilbage”, som er blevet optaget i Højskolesangbogen sammen med flere af hans andre sange.

 

 

 

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 19.09.2025 09:30-11:30 Marienlystcenteret Flere foredragsholdere
2 Fredag 26.09.2025 09:30-11:30 Marienlystcenteret Flere foredragsholdere
3 Fredag 10.10.2025 09:30-11:30 Marienlystcenteret Flere foredragsholdere
Se alle Se færre

Flere foredragsholdere