Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.
Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.
Mød skaberen af en af årets mest ambitiøse og hyldede dokumentarfilm, når instruktøren af »Apolonia, Apolonia«, Lea Glob, gæster Cinemateket i selskab med hovedkarakteren i filmen, Apolonia Sokol. Debatten modereres af ph.d.-stipendiat i kunsthistorie Pernille Lystlund Matzen.
Filminstruktør Lea Glob har med »Apolonia, Apolonia« begået et overvældende kunstnerportræt, både af sig selv og kunstneren Apolonia Sokol, hvor tingene flyder sammen over en optageperiode på mere end et årti. For filmen er ikke bare et kunstnerportræt – den er også en undersøgelse af dokumentarfilmens væsen, filmskaberens rolle og nedbrydningen af samme.
Samtidig skildrer filmen hovedpersonen Apolonia Sokols livshistorie og arbejde mod at blive den kunstner, hun gerne selv vil være. Vi kigger på filmens greb og fortællestil, på kvinder i kunsten (som mødre, som ikke-mødre, sorg, smerte og kærlighed – ja selve livet) og en kunstners vej frem i verdenen.
Lea Globs dokumentarfilm har vundet et utal af priser, bl.a. den prestigefyldte hovedpris på IDFA. Apolonia Sokol har i efteråret 2023 sin første store soloudstilling i Danmark på Arken. Den kan oplevede på Arken i perioden 13. oktober 2023 – 4. februar 2024.
Dette arrangement indgår i en serie events tilrettelagt i et samarbejde mellem FOF København og Cinemateket under overskriften »FILM OG DEBAT: Markante dokumentarister og aktuelle dilemmaer«. Serien sætter fokus på de nyeste film fra danske instruktører, som med deres unikke billedsprog og fortællestil udfolder aktuelle dilemmaer og samfundsrelevante spørgsmål. Efter filmene er der debat med oplægsholdere og publikum.
Da den danske filmskaber Lea Glob mødte Apolonia Sokol første gang i 2009 i Frankrig, så hun ud til at leve det perfekte eventyrlige liv. Den talentfulde Apolonia blev født i et undergrundsteater i Paris og voksede op i 90'erne i et ægte fransk kunstnermiljø med en gruppe af kunstnere og hippier, der levede det ultimative bohemeliv.
Udklip fra filmen »Apolonia, Apolonia«. Foto: Lea Glob.
I en alder af 21 blev hun optaget på Beaux-Arts de Paris – et af de mest prestigefyldte kunstakademier i Europa. I løbet af årene blev Lea ved med at opsøge Apolonia med sit kamera, imens Apolonia søgte at finde sin plads i kunstverdenen og på samme tid kæmpede med alle kvindelivets kvaler og glæder, forholdet til andre, til sin egen krop og sin egen skaberkraft.
Tretten år senere fortsætter de to kvinder med at reflektere over hinandens veje i denne fascinerende film om kunst, kærlighed, moderskab, seksualitet, repræsentation, og hvordan man som kvinde kan lykkes i en verden domineret af patriarkat, kapitalisme og krig uden at miste sig selv.
Apolonia Sokol.
Apolonia Sokol er født i Paris i 1988 og er en fransk figurativ maler af polsk oprindelse og dansk opvækst. Hun er uddannet fra École Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris, har modtaget en pris fra det prestigefyldte Académie de France og har fået ophold i Villa Médicis i 2020-2021. Sokols figurative malerier bruger portrættet som et redskab til politisk empowerment og behandler en række emner, herunder feminisme, køn, queer-kultur, repræsentationen af kvinder gennem kunsthistorien og kropspolitik generelt. I 2022 co-producerede HBO og Danish Documentary en dokumentarfilm om kunstnerens karriere, instrueret af Lea Glob, som har fulgt hende gennem de sidste ti år. Sokol er professor på kunstakademiet ESAM i Caen, Normandiet, Frankrig.
Lea Glob. Foto: Andreas Monies.
Lea Glob er født og opvokset på Djursland og i Århus. Med dogmefilmene og især Thomas Vinterbergs »Festen« blev hun opmærksom på den danske filmtradition og gik med et hemmeligt ønske om at blive filmskaber. Det første skridt var et gammelt Konica og Århus Kunstakademi, og siden dengang har livsvejen handlet om filmen. I 2011 tog hun afgang fra Den Danske Filmskole med filmen »Mødet med min far Kasper Højhat«. Siden har hun med filmene »Olmo & The Seagull« (2014) og »Venus« (2015) kredset om den kvindens plads i vores samtid; i kunsten, i familien og de kvindebilleder, som vi baserer vores identitet på. Med filmen »Apolonia, Apolonia« – som blev vist i danske biografer i foråret og fra oktober er at finde på DR – har Glob skabt et værk, som gennem 13 år følger den unge talentfulde og ambitiøse kvindelige maler Apolonia Sokol, og samtidig spejler Globs egen vej som kvinder og kunstner.
Pernille Matzen.
Pernille Lystlund Matzen er ph.d-stipendiat i kunsthistorie på Louisiana Museum of Modern Art og Aarhus Universitet. Hendes arbejde placerer sig i et felt mellem forskning, kuratering og film.
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Tirsdag 19.12.2023 | 20:30-23:30 | Cinemateket | Flere foredragsholdere |