Skip to content

Livet som indsats – galskab og gennembrud i medicinen

Når vores tipoldeforældre tilkaldte lægen, var det med livet som indsats. Lægen troede fuldt og fast på sine evner. Patienten troede, at lægen vidste, hvad han gjorde. Begge tog fejl. Før 1870 kunne lægen stort set intet stille op mod selv de (set med vores øjne) mest banale sygdomme. Medicin var i bedste fald uden virkning; i de fleste tilfælde var den giftig. Man tappede blod af patienter med blodmangel. Børn fik hostesaft med dødelige morfinmængder. Kirurger udførte store operationer uden bedøvelse og rodede i sårene med snavsede fingre. Patienterne døde af lægers uvidenhed og konservatisme.

Heldigvis var der læger, som rejste tvivl om de gamle dogmer og gik deres egne, eksperimenterende veje. I dag virker mange af deres ideer latterlige og groteske, og ofte gik forsøgene helt galt. Indsatsen var livet, og mange betalte den højeste pris. Men de gennembrud, der fulgte, har på få generationer ført til vores moderne, effektive medicin.

Til dette foredrag kommer du til at høre om de mange gale medicinske påfund, der siden oldtiden har kostet utallige mennesker livet. Mange af disse eksperimenter har i dag ført til geniale gennembrud, der har reddet millioner af menneskeliv.

Klaus Larsen
Klaus Larsen.

Om Klaus Larsen

Klaus Larsen er journalist ved Ugeskrift for Læger, foredragsholder og forfatter til en række anmelderroste bøger om medicinens historie fra oldtid til moderne tid. Den første i rækken er »Ve og velfærd« (2007, revideret 2019), som blev nomineret til Årets Historiske Bog. Siden er udkommet »Dødens teater« (2012), »Smitstof« (2014), »Den blege rytter« (2016), »Krigere uden våben« (2019), »1772« (2022) og senest »Livet som indsats – galskab og gennembrud i medicinen« (2023).

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 29.04.2024 17:00-18:15 Lyngby Idrætsby Klaus Larsen
Foredragsholder

Klaus Larsen