3 dages kultur- og oplevelsesrejse, med 2 overnatninger på Hotel Harmonien i Nakskov.
Kom med på en herlig sensommertur i bus til de frodige og overraskende sydhavsøer – i nutid, fortid og fremtid. Skuespilleren, sangeren og iscenesætteren Christian Steffensen tager os med til sit elskede Lolland-Falster og fortæller om landsdelen og stederne.
Nye datoer 23-25. oktober
PROGRAM
Mandag d. 23. oktober
Kl. 08:30 Busafgang fra København.
Vi sætter kursen direkte mod Falster, med første stop ved Aastrup Kirke, der er berømt for sine enestående kalkmalerier. Herfra til fiskerlejet Hesnæs hvor vi ser de fine gamle bygninger med de helt specielle stråtækte husfacader. Vi gør stop ved det smukke Corselitze Gods for en lille vandring i parken, som St. St. Blicher inddrager i sin berømte novelle Brudstykker fra en landsbydegns dagbog. Nu et smut gennem Corselitzes grønne skove for at kaste et blik på Østersøen og Generalens Lysthus, hvor H.C. Andersen iførte sig badebukser, inden han tog sig et svalende bad i de krappe bølger.
Vi fortsætter til Galleri Syd, som er en oase af kunst, liv og sjæl. Så til Danmarks allersydligste punkt Gedser, der under Den kolde krig var en vigtig post mod østblokken. Vi besøger Jernbanemuseet/Gedser Remise med den ikoniske bygning Det gule palæ, som var et omdrejningspunkt i filmen Olsen-Banden på sporet. Ligeledes Gedser Station, som var selve Korsbæk Jernbanestation i Tv-serien Matador. Undervejs gør vi stop for frokost og eftermiddagskaffe. Dagen slutter på Hotel Harmonien i Nakskov, hvor vi indkvarteres på begge turens overnatninger og ligeledes sætter os til bordet den første aften.
Tirsdag d. 24. oktober
Efter morgenmad på hotellet kører vi til Saxkøbing, hvor vi på torvet ser Gottfred Eickhoffs monumentale stenskulptur Roepigerne, og hører om de polske sæsonarbejderne der fra slutningen af 1800-tallet kommer til Lolland og Falster, hvor de med deres arbejdskraft bidrager afgørende til succesen med Det hvide guld – sukkerroedyrkningen. Vi strejfer Vester Ulslev, hvor den unge sognepræst D.G. Monrad (senere biskop, politiker og minister) i 1848 forfatter udkastet til vores Grundlov. Derpå til Polakkasernen i Tågerup, hvor vi fra bussen hører mere om den polske indvandring til Sydhavsøerne. Videre til Mindeparken for Stormfloden, som fortæller om katastrofen der i 1872 rammer bl.a. Sydhavsøerne hårdt.
Vi fortsætter til Udstillingscenter Rødbyhavn, hvor vi ser opførelsen af Verdens længste Sænketunnel - den 18 km. lange faste forbindelse til Europa – Femern Bælt-tunnelen, der åbner i 2029. Som prikken over i’et bestiger vi tillige udsigtstårnet, hvorfra vi beundrer den enorme ingeniørkunst der udfolder sig lige for øjnene af os, med Østersøen og Fermern som dramatisk scenografi i det fjerne. Videre til den berømte Reventlow-families prægtige Christianssæde. Under en lille gåtur i slottes smukke park fortæller Christian Steffensen om statsmanden C.D.F. Reventlow, der udødeliggjorde sit adelsnavn ved at ophæve Stavnsbåndet (1788). Dagens næstsidste programpunkt er et kort opholdt ved jernbanestationen i Ryde Skov, hvor det d. 9. april 1945 kommer til en heftig ildkamp mellem en tysk deling og en gruppe modstandsfolk fra Midtlolland.
Vi kører nu til vores smukke stad Maribo, ser domkirken, der bl.a. rummer Christian 4’s forviste datter, Leonora Christinas grav. Beundrer Luckow-Nielsens karismatiske statue af digterpræsten Kaj Munk, der i 1898 kom til verden i et hjørnehus ved byens torv. Herefter på egen hånd en lille gåtur rundt i det gamle
Maribo for at opleve byens rolige puls og søens stille skønhed. Undervejs gør vi stop for frokost og eftermiddagskaffe.
Middag denne aften er på Claus Meyers smukt nyistandsatte Hotel Saxkjøbing, hvor stjernekokken udfolder
sine kulinariske tryllerier.
Efter middagen kører vi retur til Nakskov, hvor vi overnatter.
Onsdag d. 25. oktober
Efter morgenmaden starter vi dagen i Nakskov hvor vi aflægger besøg på Danmarks Sukkermuseum, og kommer helt tæt på den fascinerende industrihistorie om Det hvide Guld. Derefter en lille sightseeing med bussen rundt i den gamle middelalderby. Så til Frederiksdal gods, hvor vi får en rundvisning i vineriet og
hører om stedets internationalt berømte Frederiksdal Kirsebærvin. Vi nyder udsigten over Langelandsbæltet, hvor Karl 10. Gustav (feb. 1658) sammen med sine svenske tropper mirakuløst krydser det isbelagte farvand mellem Langeland og Lolland. Ligeledes Grønlandsfareren Peter Freuchens
vidunderlige ø Enehøje der ligger helt yderst i den store vidunderlige Nakskov Fjord.
Chaufføren bringer os nu til den lille charmerende færgehavn Kragenæs, hvorefter vi bestiger bakken og beundrer kunstneren Thomas Kadziolas fantastiske cirkelkomposition, de 12 stenskulpturer der samlet udgør Dodekalitten – Lollands vartegn! Herfra er der en forrygende udsigt over Smålandshavet, hvor Femø,
Fejø og Askø ligger drysset ud som den rene poesi. På turen over Bandholm mod Falster ser vi i det fjerne den lille ø Lindholm, hvor Ellehammer i 1906 for allerførste gang slipper jorden ganske få meter, i sit hjemmebyggede fly.
Mod turens finale ankommer vi til Kippinge Kirke, som er en af Danmarks berømteste valfartskirker. Med sin hellige kilde fristede det i tidligere tider mange simple folk fra nær og fjern til at opsøge stedet her på Nordvestfalster. Strømmen af fattige mennesker kom således ved Sankt Hans-tide til kirken, for at få del i
almisserne i form af små pengegaver. En af de mange valfartende var frem til sommeren 1716 selveste Marie Grubbe, adelsdamen der endte sine dage som fattig færgekone ved Grønsund på spidsen af Nordøstfalster. Forfattere som Ludvig Holberg, Blicher, I.P. Jacobsen, Juliane Preisler og Lone Hørslev m.fl.
har digtet om denne berømte historiske person, der nærmest har fået ikonisk status som Den frigjorte kvinde.
Undervejs gør vi stop for frokost og eftermiddagskaffe.
Kompasset er nu sat stik nord mod København, hvor vi på Farøbroen mod vest som salut ser den gamle Storstrømsbro, samt konturerne til endnu et kæmpe anlægsarbejde, opførelsen af den 4 km. nye lange Storstrømsbro, der planlægges at stå færdig i 2027.
Ankomst Københavns Hovedbanegård kl. 18:00
Pris
Pris inkl. guidet bustur i tre dage, overnatning i delt dobbeltværelse 2 nætter, entréer og forplejning iht. program. Drikkevarer er ikke inkl.
Mandag-onsdag 23-25/10 (tre hele dage) kr. 4.450.
Tillæg for enkeltværelse 600 kr.
Mødested: Københavns Hovedbanegård, Ingerslevsgade, Kbh
Teknisk arrangør Skørringe Rejser.