Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked, før alle efterårets hold bliver lagt online 22. juni (bemærk ny dato).
Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked, før alle efterårets hold bliver lagt online 22. juni (bemærk ny dato).
Tag med på en rundrejse i universet i tid og rum med astrofysiker Michael Linden-Vørnle som guide.
Universet er fyldt med smukke og fascinerende, men også til tider skræmmende objekter og fænomener. Enorme glødende stjernetåger, eksploderende stjerner og gigantiske sorte huller.
I løbet af seks fascinerende foredrag kommer vi tilbage til tidernes morgen, vi skal på jagt efter liv udenfor Jorden, og vi kommer til at se ind i vores fremtid som rumrejsende. God tur!
Hvordan er universet opstået, og hvad bliver dets skæbne? De fleste rumforskere mener, at svaret på disse spørgsmål leveres af den såkaldte big bang-teori. Den siger, at universet blev født for næsten 14 milliarder år siden i en ekstremt varm og tæt tilstand. I dette foredrag hører du om udviklingen af big bang-teorien samt de seneste resultater fra dette fundamentale forskningsområde.
Solen er forudsætningen for livet her på Jorden og en afgørende faktor i mange sammenhænge – f.eks. som den motor, der skaber og driver vores klima. Med ca. 11 års mellemrum er Solen meget aktiv med voldsomme solstorme, der kan ødelægge satellitter og skabe forstyrrelser i elforsyning og radiokommunikation her på Jorden, men det er også det, som skaber smukt nordlys. Foredraget handler om Solen som stjerne og "klima-maskine" samt om de rummissioner, vi bruger til at studere vores nærmeste stjerne.
Stjernerne er ikke jævnt fordelt i universet, men er samlet i store "stjernebyer" kaldet galakser. Vi bor selv i den galakse, vi kalder for Mælkevejen. Galakser består ikke kun af stjerner, men også af gas, støv og store mængder af usynligt mørkt stof, og de fleste – måske alle – galakser har et supertungt sort hul i deres center. I foredraget hører du om hvordan Mælkevejen er opbygget, hvordan den er blevet dannet, og hvordan den udvikler sig.
Er vi alene i det uendelige univers, eller vrimler det med liv derude? Vi ved det endnu ikke, men vi har lært meget om livets vilkår andre steder. Vi finder hele tiden nye planeter, der kredser om andre stjerner end Solen, og med teleskoper i rummet og på Jorden vil vi snart kunne afsløre, om livet har slået rod på nogle af disse planeter. I foredraget får du et overblik over universets udvikling fra big bang til DNA, og du bliver præsenteret for de seneste resultater fra jagten på liv i rummet.
Et tryk på en knap og vi befinder os på den anden side af Mælkevejen. I mange science fiction-film er der nærmest ingen grænser for, hvor langt vi kan komme på et splitsekund ved at rejse i "hyperrummet" eller bruge "warpdrive". Selvom der langt hen ad vejen er tale om fri fantasi, så er der ingen tvivl om, at almindelige raketter er uegnede til en rejse til selv de nærmeste stjerner. Foredraget handler om, hvordan vi kan sende mennesket på den ultimative odyssé – rejsen til stjernerne.
Tyngdekraften holder solsystemets planeter på plads i deres baner om Solen og holder os fast til Jorden. I sin mest ekstreme form optræder tyngdekraften som sorte huller, hvor selv lyset med sin hastighed på næsten 300.000 km pr. sekund ikke kan slippe væk. Men hvad er tyngdekraften egentlig? I foredraget hører du om vores nuværende viden om tyngdekraften samt vores bestræbelser på at lære mere om dens inderste væsen – særligt observationer af sorte huller og gravitationsbølger.