I denne foredragsrække kan du i løbet af ti eftermiddage fordelt over et halvt år møde engagerede mennesker, der generøst fortæller om deres liv og det, de brænder for. Vi mødes i festsalen på Korsvejens Skole i Tårnby og hører de inspirerende foredrag, der dykker ned i f.eks. historiske emner, aktuelle udgivelser og personlige historier.
Tryllekunstner og tv-debattør Jesper Grønkjær rejser kloden rundt for at skabe smil. Særligt er han kendt for sine anmelderroste bøger og tv-dokumentarer, hvor han begiver sig ind i lukkede miljøer. Han har besøgt massemordere i Mellemamerika, kannibaler på Ny Guinea og munke i Tibet. Senest har han udfordret skæbnen i diktaturstaten Nordkorea. Kom med og få en unik førstehåndsberetning fra et lukket land, hvor der vil være lejlighed til både grin og gru.
Kunstkritiker Bente Scavenius giver os sit særlige blik på den danske kunsthistorie, når hun fortæller om de værker, der står som pejlemærker − såvel fagligt som personligt − i et liv med kunst. Via udvalgte billeder får vi et rids af den danske kunsthistorie fra 1500-tallet til Guldalderen og Det Moderne Gennembrud − forbi det 20. og 21. århundredes kunst og samtidskunsten. Bente Scavenius er kendt fra tv-programmer som Danmarks bedste portrætmaler og kunstquizzen, og hun er forfatter til en lang række bøger om kunst. Sidste år udgav hun »Mit livs billeder«.
Henrik Bjørn er mag.art. i etnografi og socialantropologi med fokus på Kina. Han har opholdt sig 22 år i Asien, heraf 14 år i Kina. Han har efter sammenlagt 140 rejser besøgt hovedparten af de kinesiske provinser. Han taler kinesisk, og så er han kinesisk gift. Kom til foredrag og få et personligt og vidende indblik i et land, som flere og flere taler om, men få forstår.
Haver er levende fortællinger. Selv den vildeste have gemmer på historier om de mennesker og planter, der har formet haven og fyldt den med liv. Det er fortællinger om menneskers samhørighed med havens natur og bogens havehistorier strækker sig fra de ældste haver til i dag. I foredraget møder vi plantejægere og plantesamlere, forfatteren Jane Austen, Napoleon og hans kejserinde Joséphine, Vita Sackville-West fra Sissinghurst og rosengartneren fra Løve. Birgitte Krejsager er havemenneske, litteraturhistoriker og jurist og forfatter til bogen »Havehistorier i en nøddeskal«.
Den 21. marts 1945 satte britiske piloter ud for at bombe Gestapos hovedkvarter i Shellhuset på Vesterbro, men ved en fejl bombede de også Den Franske Skole på Frederiksberg og dræbte 86 børn og 18 voksne. Den største ulykke i nyere dansk historie er senest blevet fortalt i Ole Bornedals filmatisering »Skyggen i mit øje«. Denne eftermiddag fortæller historiker og forfatter Christian Aagaard om den fatale hændelse – hvorfor blev bombningen gennemført trods den høje risiko? Hvordan var efterspillet?
Marie Gudme Leth skabte en række klassiske og populære stoftryksmønstre, der åbnede danskernes øjne for farverige tekstiler fyldt med humor og livsglæde, og som gik imod tidens herskende strømning af funktionalistiske tekstiler uden megen dekoration. Hun var en ambitiøs, selvstændig kvinde, der blev anerkendt i sin samtid, og hun modtog adskillige hædersbevisninger. Marie Gudme Leths arbejde er stadigvæk et forbillede for mange tekstildesignere og stoftrykkere. Denne eftermiddag fortæller Kirsten Toftegaard, museumsinspektør på Designmuseum Danmark, om en af stoftrykkets pionerer.
Sylvester Winthers liv har taget flere radikale skift, og han har befundet sig i miljøer, som de færreste kender til. Denne eftermiddag fortæller han den overraskende historie om, hvordan en rodløs ungdom førte til røverier, narkohandel og et liv i bandemiljøet, og hvordan en tur forbi politiets exit-cirkel endte med en realiseret iværksætterdrøm om en ny form for bedemandsforretning og en tv-karriere. »Dødens drenge« er set 250.000 gange på DRTV og handler om Sylvesters arbejde med bedemandsforretningen og hans eneste ansatte den unge tidligere stofmisbruger Albert. Det er historien om at blive en anden og samtidig blive sig selv.
Hvorfor vælger man som ung gymnasieelev at ofre familie, venner, uddannelse og en lovende sportskarriere for at gå helhjertet ind i Moon-bevægelsen? Hvorfor bliver man i 20 år, er med til pengeindsamlinger, hvervning af medlemmer? Hvorfor indgår man et ægteskab med en tilfældig kvinde til et bunkebryllup sammen med sin ægtefælle for derefter at bortadoptere sin førstefødte søn til et barnløst par i bevægelsen? Og hvordan kommer man ud af Moon-bevægelsen og ender som en lykkelig og taknemmelig mand? Denne eftermiddag fortæller præst og forfatter Martin Herbst om sin tid i Moon-bevægelsen og reflekterer over, hvorfor sekter stadig tiltrækker mennesker.
I dette foredrag fortæller Marie Magne Brixtofte, hvordan det var at vokse op med en far, der drak. Hun giver sit publikum en ærlig indsigt i misbruget, omsorgssvigtet og løftet til sig selv om at holde på hemmeligheden og beskytte sin far, Peter Brixtofte, og hans omdømme. Marie levede i mange år med frygten for, at det ville være hendes skyld, hvis faren døde af misbrug. Peter Brixtofte døde i sidste ende i 2016, og derfor beretter Marie også om, hvordan hun rejste sig igen, efter hun var blevet væltet omkuld af den store sorg. Sammen med publikum åbner Marie for en refleksion over de strategier, vi benyttede som børn for at overleve, og hvordan de i dag kan spænde ben for os som voksne.
Poul Bundgaard var langt mere end Kjeld. Han var et menneske, der levede i krydsfeltet mellem at være generøs og kærlig hjemme og hårdt ramt af sceneskræk ude. En mand hvis hemmelige drøm om at blive operasanger led et knæk. En mand, der som skuespiller kunne langt mere, end han blev bedt om. Og som døde med støvlerne og Kjelds kostume på. Forfatter, journalist Jacob Wendt Jensen fortæller historien bag de store succeser, linedansen som menneske og de mere skjulte sider af Poul Bundgaard. Foredraget indeholder stribevis af filmklip – både ukendte og nogle af de meget sjældne. Jacob Wendt Jacobsen er forfatter til en biografi om Poul Bundgaard.
Foto af Bente Scavenius fotograferet af Robin Skjolsborg