Skip to content
Foredrag med Marie Magne Brixtofte hos FOF København

Mandagsgæsten

Mandagsgæsten

Eftermiddage i selskab med livlige gæster, der fortæller løst og fast om deres livserfaringer og interesser. Ny mandag, ny gæst!

3/10: Mit livs billeder

Kunstkritiker Bente Scavenius giver os sit særlige blik på den danske kunsthistorie, når hun fortæller om de værker, der står som pejlemærker − såvel fagligt som personligt − i et liv med kunst. Via udvalgte billeder får vi et rids af den danske kunsthistorie fra 1500-tallet til Guldalderen og Det Moderne Gennembrud − forbi det 20. og 21. århundredes kunst og samtidskunsten. Bente Scavenius er kendt fra tv-programmer som Danmarks bedste portrætmaler og kunstquizzen, og hun er forfatter til en lang række bøger om kunst. Sidste år udgav hun »Mit livs billeder«.

7/11: Bombemål Shellhuset

Den 21. marts 1945 satte britiske piloter ud for at bombe Gestapos hovedkvarter i Shellhuset på Vesterbro, men ved en fejl bombede de også Den Franske Skole på Frederiksberg og dræbte 86 børn og 18 voksne. Den største ulykke i nyere dansk historie er senest blevet fortalt i Ole Bornedals filmatisering »Skyggen i mit øje«. Denne eftermiddag fortæller historiker og forfatter Christian Aagaard om den fatale hændelse – hvorfor blev bombningen gennemført trods den høje risiko? Hvordan var efterspillet?

5/12: Havehistorier i en nøddeskal

Haver er levende fortællinger. Selv den vildeste have gemmer på historier om de mennesker og planter, der har formet haven og fyldt den med liv. Det er fortællinger om menneskers samhørighed med havens natur og bogens havehistorier strækker sig fra de ældste haver til i dag. I foredraget møder vi plantejægere og plantesamlere, forfatteren Jane Austen, Napoleon og hans kejserinde Joséphine, Vita Sackville-West fra Sissinghurst og rosengartneren fra Løve. Birgitte Krejsager er havemenneske, litteraturhistoriker og jurist og forfatter til bogen »Havehistorier i en nøddeskal«.

30/1: Fra bandeland til bedemand

Sylvester Winthers liv har taget flere radikale skift, og han har befundet sig i miljøer, som de færreste kender til. Denne eftermiddag fortæller han den overraskende historie om, hvordan en rodløs ungdom førte til røverier, narkohandel og et liv i bandemiljøet, og hvordan en tur forbi politiets exit-cirkel endte med en realiseret iværksætterdrøm om en ny form for bedemandsforretning og en tv-karriere. »Dødens drenge« er set 250.000 gange på DR TV og handler om Sylvesters arbejde med bedemandsforretningen og hans eneste ansatte den unge tidligere stofmisbruger Albert. Det er historien om at blive en anden og samtidig blive sig selv.

6/3: Livet med en alkoholisk far

I dette foredrag fortæller Marie Magne Brixtofte, hvordan det var at vokse op med en far, der drak. Hun giver sit publikum en ærlig indsigt i misbruget, omsorgssvigtet og løftet til sig selv om at holde på hemmeligheden og beskytte sin far, Peter Brixtofte, og hans omdømme. Marie levede i mange år med frygten for, at det ville være hendes skyld, hvis faren døde af misbrug. Peter Brixtofte døde i sidste ende i 2016, og derfor beretter Marie også om, hvordan hun rejste sig igen, efter hun var blevet væltet omkuld af den store sorg. Sammen med publikum åbner Marie for en refleksion over de strategier, vi benyttede som børn for at overleve, og hvordan de i dag kan spænde ben for os som voksne.

17/4: Bag om biografien

Denne sidste eftermiddag får vi besøg af Danni Travn, der er forlagsredaktør og forfatter til flere bestseller-biografier om kendte mennesker – bl.a. Lis Sørensen, Anja Andersen, Jesper Langberg, Bent Fabricius-Bjerre, Preben Kristensen og Sebastian Klein. Vi skal høre om arbejdet – hvordan det er at komme så tæt på et andet menneske og etablere den tillidsfulde relation, der skal til – og så selvfølgelig røverhistorier fra mødet med de kendte. Den næste biografi, du læser, bliver med helt nye øjne.

Foto af Marie Magne Brixtofte er taget af Franne Voigt.

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag