Skip to content
Foredrag hos FOF København med Lif Jacobsen

Mandagsgæsten

Mandagsgæsten

Eftermiddage i selskab med livlige gæster, der fortæller løst og fast om deres livserfaringer og interesser. Ny mandag, ny gæst!

 

Foredrag med Shahin Aakjær hos FOF København – billede af bogforsiden til Verdensbarn

2. oktober 2023: Verdensbarn

Et spændende foredrag om at finde sig til rette med to kulturer, om identitet og evnen til at finde sin plads i verden. Dansk-iranske Shahin Aakjær blev som barn bortført til Iran af sin iranske far. En romantisk ungdomsforelskelse mellem en pige fra Lolland og en flygtning fra Iran endte med en familieforøgelse. Men det blev også til et brud, der med tiden blev til en bitter strid, som kulminerede, da Shahin blev bortført. I dette foredrag fortæller han om, hvad der ledte op til bortførelsen, hvordan det var at bo i Iran som barn i to år, og hvordan kulturchokket for alvor tittede frem, da de vendte tilbage til Danmark. Ifølge Social- og Ældreministeriet er knap 100 børn bortført, enten til eller fra Danmark. Shahin Aakjær har en kandidatgrad i Mellemøststudier fra København Universitet, er rejseleder i Iran og skriver til dagligt for hjemmesiden AltOmIran.dk. Foto af bogforsiden til »Verdensbarn«.

 

Foredrag med Lif Jacobsen Foredrag om Inge Lehmann

6. november 2023: Inge Lehmann – et liv i videnskabens tjeneste

I 2013 fik Lif Lund Jacobsen adgang til en stak papirer, der viste sig at tilhøre Danmarks største videnskabskvinde – seismologien Inge Lehmann. I løbet af de kommende år sammenstykkede hun hele Inge Lehmanns liv og videnskabelige virke. Du får historien om Inge Lehmann (1888-1993), som blev internationalt anerkendt som seismologiens Grand Old Lady og ophav til flere vigtige opdagelser om jorden. I 1936, hvor kvindelige forskere var et særsyn, påviste hun, at jorden havde en indre kerne. Jordskælvsforskning blev et stort forskningsfelt med mange politiske interesser, og vendepunktet kom under Den Kolde Krig, da det blev opdaget, at atomprøvesprængninger kunne detekteres via seismiske målinger. Inge Lehmann fortsatte sin forskning indtil 90-års alderen – en del af tiden i USA.

 

Foredrag med Leif Sønderberg Petersen

4. december 2023: Lev bæredygtigt nu – det betaler sig

I disse tider med høj inflation går bæredygtighed hånd i hånd med at spare på udgiftsbudgettet. Mange stiller sig selv spørgsmål som: Hvor finder jeg de klimavenlige varer? Hvordan sparer jeg bedst på energi og vand? Er det nu, jeg skal skifte til en elbil? Skal jeg holde op med at flyve på ferie? Få den nyeste viden og masser af konkrete ideer til at leve mere bæredygtigt. Lige fra hvad man kan gøre med sin smartphone uden at rejse sig fra lænestolen, til at bruge sin fritid på bæredygtige, sociale aktiviteter. Leif Sønderberg Petersen er forfatter til bogen »Lev livet godt og bæredygtigt – 17 gode leveregler og 500 konkrete forslag til at leve et godt og bæredygtigt liv«. Han er tidl. generalsekretær for World Energy Council og chefkonsulent for innovation, bæredygtig energi og klima hos DTU.

 

Foredrag om Tove Ditlevsen Kom til foredrag om Tove Ditlevsen

29. januar 2024: Musikalsk foredrag om Tove Ditlevsens liv og forfatterskab

Tove Ditlevsen mente selv, at hun var født med en slags sivebrønd og septiktank indvendigt. Aldrig så snart havde hun fået den ene til at fungere, før helvede brød løs i den anden. I løbet af dette foredrag fortæller cand.mag. Jeannet Ulrikkeholm om Tove Ditlevsens kaotiske liv. Jeannet fortæller om sammenhængen mellem liv og digtning i Tove Ditlevsens univers, og hun synger og spiller nogle af de sange, Tove Ditlevsen har skrevet teksterne til. Der drages paralleller til Piet Hein og Halfdan Rasmussen, og Jeannet fortæller lidt om venskabet mellem de tre digtere. Det bliver et festligt foredrag, hvor du vil få stof til eftertanke. Jeannet er tidligere universitetslærer, men arbejder i dag som sanger, musiker og foredragsholder, ligesom hun har skrevet bøger og udgivet to cd’er.

 

Foredrag om kvinder i balkankrigene Magda Dyrkoren – foredrag om kvinder i krig

4. marts 2024: Kvinder i krig

Tommy Heisz er forfatter til den anmelderroste »Blod under halvmånen«, der beretter om krigene på Balkan i 1912-13. Til dette foredrag vil du opleve krigen gennem kvindernes øjne og komme helt tæt på de rædsler, der udspillede sig i den glemte krig, der viste sig at være et præludium til 1. verdenskrig. I bogen følger vi Marie Bournonville, Valborg Hjorth og en række andre sygeplejersker, der rejser til Balkan i 1912 for at hjælpe og for at få et eventyr for livet. Vi møder også den britiske kvindesagsforkæmper Mabel Stobart, der på egen hånd rejser til Bulgarien med et helt korps af kvinder for at hjælpe folk i nød, da krigen bryder ud. Og antropologen Edith Durham, der kommer tættere på kamphandlingerne end de mange mænd, som er sendt ud for de store europæiske aviser.

 

Foredrag med Lars Halby

15. april 2024: Teateranekdoter fra de skrå brædder

Teaterformidler Lars Halby fortæller spændende historier fra et liv som teaterformidler, skuespiller og rundviser på bl.a. Det Kongelige Teater, Det Ny Teater og Folketeatret. Lars fortæller om de personligheder, som han har mødt – lige fra Susse Wold til Joan Collins – og om sit mangeartede arbejdsliv med teater og film.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag