Skip to content
Store, modne bordeaux-vine fra 80’erne – vinsmagning hos FOF København

Store, modne bordeaux-vine fra 80'erne – part two

Del II: Store, modne bordeaux-vine fra 80'erne

– Pomerol, Saint-Emilion, Graves og Margaux

I november 2022 afholdt vi en velbesøgt smagning af bordeaux-vine fra 1980'erne med bl.a. årgangene 1982, 1986, 1989 og 1990. Vinene kom alle fra samme gode kælder og havde været godt opbevaret, og de "sang" virkelig på aftenen. Ud af de 24 smagte flasker, var der ingen, der faldt igennem, hvilket er bemærkelsesværdigt for vine på 30-40 år. Statistikken siger, at mindst et par stykker ikke vil være optimale. Alle vinene var fra Medoc, herunder flere fra St. Estephe og St. Julien.

Desværre var ventelisten til denne smagning lang, men nu har vores foredragsholder, Jesper Hedegaard, samlet til en ny smagning med samme tema: Bordeaux-vine fra det fantastiske årti (for Bordeaux): 1980'erne.

Ud af de seks vine kommer de fire af dem endda fra samme kælder som alle vinene ved smagningen i november, mens de to sidste nøje er fundet og udvalgt ud fra, at de burde have haft gode lagringsforhold. Temaet er denne gang ikke Medoc og cabernet sauvignon, men derimod de merlot-dominerede vine fra Pomerol og Saint-Emilion, men også to vine fra Graves og en enkelt fra kommunen Margaux.

Store bordeaux'er topper først for alvor efter 30-40 år, da det først er dér, de udviser den store kompleksitet og de mange lag, store modne bordeaux'er er blevet så berømte for. Man kan såmænd også – for de bedste vines vedkommende – gemme dem måske yderligere 10-20 år, fordi stor bordeaux kan holde sig på toppen i mange år.

Merlot-druen er kendt for at modne hurtigere end cabernet sauvignon, men om det kun betyder, at de er tidligere drikkemodne, men til gengæld ikke holder helt så længe, er et omdiskuteret emne, som vi også kommer til at gå i dybden med denne gang – og som deltagerne selv skal forsøge at vurdere ud fra de smagte vine. I de fleste årgange er der ikke den store forskel på kvaliteten af Medoc og St. Emilion/Pomerol, men undtagelser er f.eks. 1986 og 1996, som begge var klart bedre for cabernet sauvignon i Medoc end for merlot i St. Emilion/Pomerol. Derfor skal vi ikke smage nogle 1986'ere denne gang, men til gengæld vine fra top-årgangene 1990, 1989 (3 stk.), 1985 og 1983.

Vi lægger ud med Ch. Labegorce-Zedé 1989, Margaux, der var det bedste af flere Labegorce-slotte på daværende tidspunkt og var ejet af den berømte Thienpont-familie fra Pomerol. Parker skrev (i 1990), at 1989'eren var den bedste årgang, han nogensinde havde smagt fra slottet – lad os smage, hvordan den har det i 2023. Dernæst skal vi til Pomerol og smage Ch. La Pointe 1989, et af de største slotte i Pomerol med 22 ha. Et solidt og hæderligt slot i den periode og som sammen med Grand Cru-Classé-slottet La Serre i St. Emilion var ejet af samme familie i mere end 40 år. Inden pausen venter en spændende duel mellem top-årgangene 1990 og 1989 La Croix de Gay, Pomerol (den første endda på magnumflasker, der efter sigende modner bedre og er mere holdbar). Slottet er gået lidt i glemmebogen (og er også kun 1/3 størrelse af, hvad det var i 1990, idet man i 2011 solgte 8 ha. til det berømte Pomerol-slot L’Evangile). I 1980'erne var La Croix de Gay derimod godt og kendt og på vej frem, og Jesper Hedegaard kendte familien og boede jævnligt på slottet i perioden 1989-1997, når han var i Bordeaux.

Vi slutter af med yderligere et par interessante vine fra årgange tidligere i 1980'erne. 1985-årgangen er en af de sikreste årgange at købe – knap så hyped som 1990, 1989 og 1982, men ofte mindst ligeså god og med en fantastisk balance, der gør, at vinene holder godt og er charmerende at drikke. Vi smager Ch. Cadet-Piola 1985, St. Emilion Grand Cru Classé – et slot, der ikke længere eksisterer, idet slottet og de 7 ha. vinmarker blev solgt og indlemmet i Ch. Soutard i 2009. Ærgerligt, for vinen var god, men ikke særlig kendt – og etiketten var en af de flotteste i hele Bordeaux. Ch. La Louviere 1983 fra Graves var en vin, som man kunne købe i Irma i årene 1985-1986, husker Jesper Hedegaard, som købte og smagte den engang, og flaskerne her har da også gamle bagetiketter fra Irma. Vi smager en klassisk Graves-vin fra under-distriktet Pessac-Léognan, der har en klassisk tørhed med tobak og cedertræ.

Der er lagt op til en ny spændende aften i godt selskab med store, 30-40 år gamle bordeaux-vine.

Husk: Medbring selv bordeaux-glas.

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser