Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.
Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.
Her er en nyhed, der navnlig henvender sig til vores yngre publikum – og andre, der ikke var med for 20 år siden eller længere tilbage, da danskerne drak meget større mængder af bordeaux, end vi gør i dag. Begyndte man at interessere sig for vin for 20 år siden handlede stor vin mest om Bordeaux-distriktet, og byen Bordeaux var simpelt hen verdens 'vinhovedstad'. Siden steg priserne på de store bordeaux-vine voldsomt – og er ikke faldet siden – og for mange nye vin-entusiaster har Bordeaux i dag en klang af noget støvet, gammeldags og snobbet, der er alt for dyrt og skal gemmes i en menneskealder, før det kan drikkes.
Men selv om det ikke er så trendy at interessere sig for Bordeaux, så kan distriktet fortsat byde på store vinoplevelser, og det er på mange måder blevet et lidt overset vindistrikt i dag, hvilket er ærgerligt.
På FOF Københavns vinskole om Bordeaux går vi over tre gange i dybden med distriktet, og denne vinskole henvender sig både til dem, der ikke har det store forhåndskendskab til Bordeaux, som til dem, der gerne vil have genopfrisket deres viden på en systematisk måde og har hørt for mange tale i for lang tid om, at bordeaux-vin er alt for dyrt og skal ligge i 40 år!
Bordeaux' såkaldte venstre bred (når man kigger nordpå fra Bordeaux by på et kort) består af de berømte distrikter Médoc og Haut-Médoc med bl.a. de berømte kommuner Pauillac, St.Julien og Margaux, hvor cabernet sauvignon-druen dominerer og hvor vi også finder de mange majestætiske Tornerose-vinslotte, der i århundreder blev regnet for de mest fornemme i hele Bordeaux og som blev klassificeret ved den berømte 1855-klassifikation. Vi hører om Bordeaux’ historie, områderne og 1855-klassifikationen og smager en række rødvine – både klassificerede og på Cru Bourgeois-niveau, og både yngre og lidt ældre.
Her dominerer den rundere og blødere merlot-drue – ofte i et blend med cabernet franc-druen. De mest kendte distrikter er Pomerol og St.Emilion, men disse navne er i sig selv ikke nogen garanti for kvalitet, idet der findes hundredevis af slotte, som laver vine på meget forskellige pris- og kvalitetsniveauer. Også områder som Fronsac, Lalande-de-Pomerol, Côtes-de-Bourg og Côtes-de-Castillon ligger på højre bred – alle områder, hvor man kan finde value-for-money-vine.
Syd for Bordeaux by finder vi Graves-distriktet, som både producerer rødvine, men også hele Bordeaux-områdets allerbedste tørre hvidvine lavet på sauvignon blanc- og semillon-druerne, foruden de berømte Sauternes-vine, der er gået helt af mode, men som man til gengæld kan købe til priser, der ligger langt under, hvad de burde koste.
Vi smager i alt cirka 18 forskellige bordeaux'er; både value-for-money-vine i prisklassen 100-150 kr., men også store, klassiske vine i prisklassen 500-750 kr. for at opleve bredden i bordeaux-vinene i dag.