Skip to content
Vinsmagning hos FOF København

Champagne-skolen

Champagne-skolen

Vi danskere drikker mere og mere ”rigtig” champagne fra Champagne-distriktet i Frankrig. Forbruget er steget med 40 % de seneste fem år, og det har vi kunnet mærke på den hastigt voksende tilslutning til FOF Københavns mange foredrag om champagne de senere år. Der foreligger ikke danske tal efter Corona-udbruddet, men på verdensplan er forbruget i hvert fald gået ned i 2020.

Champagne-skolen appellerer til såvel nye som tidligere deltagere, der vil møde champagnens verden på en systematisk, dybdegående og veltilrettelagt måde. Alle bliver sat på "skolebænken", men selv om god champagne er tør, er "pensum" ikke tørt!

Vinforedragsholder Jesper Hedegaard er en af Danmarks største champagne-eksperter. Han har i mere end 25 år rejst mere end én gang om året til Champagne, og hans yndlingscitat er af Mark Twain: ”Too much of anything is bad – but too much Champagne is just right”!

Over tre aftener smager vi i alt ca. 18 "rigtige" champagner (og et par "ikke-champagner", der er blandt de bedste mousserende vine og på niveau med rigtig champagne). Du får en solid grundviden om regionen og dens historie, druetyperne, arbejdet i marken og kældrene, de forskellige champagne-typer og stilarter, områder, klassifikationer, årgange, forskelle på stor-huse og små bønder og kvalitetsbedømmelser af disse, servering og opbevaring, mad og champagne, alternativer til champagne – og ikke mindst hvordan man smager på og bedømmer champagne.

  1. gang indledes der med regionen og dens historie, opfindelsen af champagne, forskellen på store huse og små bønder, champagne-typer og stilarter, mens der smages på gode champagner der illustrerer disse forskelle.
  2. gang bygges der videre på deltagernes viden, forskellene på de forskellige områder og druer forklares og smages, nye trends herunder bio-champagne introduceres og smages, ligesom rosé-champagne gennemgås og smages, og herudover gennemgås et par af de bedste mousserende vine uden for Champagne (England og New Zealand/Tasmanien).
  3. gang er vi nået til prestige-champagnerne. Hvordan smager "det bedste af det bedste", "creme de la creme"? Vi hører om Dom Perignon, Cristal, Krug og de andre, og smager nogle af dem – både prestige-cuvéer fra store huse og fra små bønder.
Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser