Skip to content
Vinsmagning hos FOF København

Store vinoplevelser

Store vinoplevelser

Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der synes, de befinder sig på et vist niveau med hensyn til viden om vin og erfaring med vinsmagning.

Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, som man normalt ikke selv går ud og køber.

Denne foredragsrække er skræddersyet til dig, der tidligere har deltaget i vinundervisning – for eksempel tidligere kursister eller deltagere fra FOFs Vinskole 1 og 2. Vi dykker ned i nye temaer, genbesøger klassiske distrikter og druer med friske perspektiver og smager nye årgange og spændende producenter. Her får du både ny viden, store smagsoplevelser og inspiration til din videre rejse i vinens verden.

Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.

Grundbegreber som 'at blive en dygtigere smager', opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.

Dette efterår har vi fem aftener med vinsmagning:

Pommard: Kraftfuld rød Bourgogne fra Côte de Beaune

Pommard ligger i Côte de Beaune lidt nord for Meursault og har i mange år været et navn, som rigtige Bourgogne-entusiaster har set lidt ned på, men mindre kyndige har troet var godt – måske fordi det var nemt at udtale. Men i de senere år er Pommard blevet mere velanset blandt eksperter. Tidligere tiders kraftfulde og lidt rustikke vine er afløst af mere elegante og raffinerede vine efterhånden som yngre, dygtige kræfter har overtaget på mange domainer. Her skal vi smage seks forskellige Pommard fra top-producenter, heraf 4-5 fra nogle af de 1. Cru-marker (Pommard har ingen Grand Crus).  Alle røde, da kommunen kun laver rødvine.

Rioja: Nu også i moderne stil - med mindre eller helt uden fadlagring

Det berømte Rioja-distrikt i det nordlige Spanien er berømte for sin fadprægede, krydrede stil som et resultat af lang tids lagring af Tempranillo-druer på amerikanske egetræsfade. Nogle elsker denne stil og andre elsker at hade den. Men i de senere år er flere producenter begyndt at lave Rioja i en anden stil, med mindre fad- og mere frugtkarakter i takt med, at nye generationer har overtaget gamle vingårde og pionerer er kommet til udefra. Vi kigger nærmere på denne nye stil og smager en række af de bedste. Men vi skal også smage et par af de bedste af de traditionelle producenter.

Hvid Bordeaux: Spændende konkurrent til stor hvid Bourgogne

For 50 år siden blev der lavet lige så meget hvidvin som rødvin i Bordeaux, men i dag udgør produktionen af tør hvid Bordeaux kun 10%, mens 85% er rød og 5% rosé og sød dessertvin. Det var dog ikke fordi den hvide Bordeaux-vin dengang var fantastisk, men det kan den derimod ofte være i dag. Ja faktisk kan man i prisklassen 3-500 kr få flotte og sprøde hvidvine, der kan minde om hvide Bourgogne-vine, men hvor man typisk får mere for pengene.

Typisk er hvide Bordeaux-vine lavet af druerne Sauvignon Blanc – ca. 70-80% (nogle 100%) og 20-30% Semillon. De første ”moderne” hvide Bordeaux-vine blev skabt i midten af 1980’erne af slottet Fieuzal, som vi blandt andet skal smage vin fra. Forskellen bestod i, at man begyndte at bruge nye fade til både gæring og efterfølgende lagring samtidig med, at man omrørte bundfaldet, hvorved man med denne teknik, inspireret af Bourgogne, fik vine, der mindede om store hvide Bourgogne-vine, uanset de er lavet på andre druer end Chardonnay.

Barbaresco: Seks forskellige årgange fra top-producenten Sottimano fra enkeltmarken ”Cotta”.

Barbaresco står ofte lidt i skyggen af sin berømte nabo og større distrikt Barolo. Men Piedmonte-kendere ved, at vinene fra Barbaresco kan være ligeså gode som Barolo. Tænk bare på kultproducenten Gaja, der kun laver en enkelt Barolo-vin, men mange fremragende fra Barbaresco. Sottimano er en af distriktets absolutte top-producenter, og ”Cotta” er en af hans enkeltmarker. I en vertikal-smagning skal vi smage seks forskellige årgange – fra de unge 2021,2020 og 2019 til de mere modne 2016, 2010 og 2006. Alle årgangene er udvalgte top-årgange, men altså med femten års forskel i modenhed. De fleste af dem får hele 95-07 p. af både Vinous og Wine Advocate, så det er store og højt bedømte vine og årgange. En enestående mulighed for at smage sammenligne stor Barbaresco fra unge såvel som fuldmodne årgange ved samme lejlighed for at blive klogere på, hvor længe det er optimalt at gemme dem.

Cornas: Konkurrent til Hermitage i det nordlige Rhône

Cornas ligger godt ti kilometer syd for den berømte Hermitage-høj, hvorfra den måske mest berømte rødvin fra hele Côte-du-Rhône kommer. Men produktionen af Hermitage er lille – 140 hektar - og efterspørgslen høj og priserne derefter. Det er i dag svært at finde Hermitage-vine til under 1.000 kr. De seneste 10-15 år har vinene fra Cornas dog i stigende grad udfordret ”storebror” Hermitage. Distriktet har slet ikke samme fine gamle historie og anseelse, og vinene blev længe med rette opfattet som ”rustikke” og bondske med mere barske tanniner og mindre god balance. Om det er global opvarmning eller en ny og dygtigere generation af vinbønder – eller måske en kombination? – der har gjort, at vinene fra Cornas i dag er blevet værdige konkurrenter til Hermitage, er svært at svare på. Men i hvert fald har vinene fra Cornas taget et stort spring opad i kvalitet de senere år, og da de stadig koster mellem halvdelen og en fjerdedel af en god Hermitage, er det værd at søge efter for den seriøse Rhône-elsker. Distriktet er en anelse mindre end Hermitage og man må udelukkende lave rødvin og udelukkende på Syrah-druen.

Medbring:

1-2 gode vinglas passende til de forskellige temaer medbringes til eget brug.

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser