Skip to content

Glæd dig til forårets kurser, foredrag og ture! Vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, og hele programmet er online den 12. december.

Vinsmagning hos FOF København

Store vinoplevelser

Store vinoplevelser

Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der føler, de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.

Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, man normalt ikke selv går ud og køber.

Målgruppen er således både kursister fra tidligere sæsoner – da nye temaer tages op og ”gamle” distrikter, druer og vine tages op på ny og nye årgange, producenter og trends gennemgås – men også deltagere, der har gennemført f.eks. FOFs Vinskole 1 eller 2 og vil smage endnu flere vine og få en endnu dybere indføring i vinens verden, vil have stort udbytte af denne foredragsrække med store vinoplevelser.

Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.

Grundbegreber som "at blive en dygtigere smager", opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.

1. Washington State

Washington State er USA’s tredjestørste ”vinstat”, og har stået i skyggen af Californien, der står for mere end 90% af produktionen i USA. Men man laver bedre og bedre vine og grundet det lidt køligere klima er de mere europæiske i stilen – mindre varme og kogte end de californiske. Både rødvinene – navnlig på cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah og pinot noir – og hvidvinene – især på chardonnay – kan være spændende. Vi tager pulsen på topvinene fra staten Washington.

2. Rhône – Crozes-Hermitage og St. Joseph

Crozes-Hermitage omkranser det mere kendte Hermitage-distrikt – og er 10 gange større og vinene langt billigere. Men enkelte top-producenter kan godt lave en vin, der kan konkurrere med Hermitage og på den anden side af floden ligger det langstrakte og ikke tidligere så kendte St. Joseph-distrikt, der efterhånden laver mindst ligeså gode vine som Crozes-Hermitage. Få en indføring i disse to spændende og undervurderede nordlige Rhône-distrikter.

3. Saint-Emilion – ny 2022-klassifikation, klassiske og moderne bordeaux-vine

Der sker meget i dette distrikt – et af Bordeaux’ mest klassiske og populære. Klassifikationen bliver ændret hvert tiende år, slotte forfremmes, slotte degraderes, slotte købes og sælges, ofte med dramatiske konsekvenser for vinen (som regel resulterende i bedre kvalitet). Vi tager pulsen på den seneste klassifikation i 2022 – hvor der skete dramatiske ændringer, da tre ud af fire slotte i højeste kategori, 1. Grand Cru Classé A, besluttede at forlade klassifikationen, inden den blev offentliggjort. Vi gennemgår begrebet "garage-vine" og smager store vine fra Saint-Emilion –  i den nye, exceptionelle årgang 2019 såvel som i ældre, store årgange. 

4. Det ukendte Frankrig

Vi går uden om de store, klassiske distrikter Bordeaux, Bourgogne og Rhône og dykker ned i lidt mere ukendt og spændende terræn i de nordlige distrikter Alsace og Loire, såvel som de sydlige Languedoc, Roussillon, Corbières, Minervois, Pic Saint Loup og Provence.

5. Danske vinmagere – ude i den store verden

Nej, vi skal ikke smage danske vine, produceret i Danmark denne aften, men derimod en række topvine lavet af danske "winemakers" rundt om i verden. Vi gennemgår historierne om de forskellige danskere og deres vingårde og smager bl.a. vine fra Peter Sisseck (Spanien), hans onkel Peter Vinding-Diers (Italien) og Peter Work, Emil Skytte og Henrik Poulsen (alle involveret i spændende projekter i Californien).

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser