
Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der synes, de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.
Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, som man normalt ikke selv går ud og køber.
Målgruppen er f.eks. kursister fra tidligere sæsoner – da nye temaer tages op og 'gamle' distrikter, druer og vine tages op på ny og nye årgange, producenter og trends gennemgås. Holdet er også oplagt for deltagere, der har gennemført f.eks. FOFs Vinskole 1 eller Vinskole 2 og vil smage endnu flere vine og få en endnu dybere indføring i vinens verden. Alle vil have stort udbytte af denne foredragsrække med store vinoplevelser.
Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.
Grundbegreber som 'at blive en dygtigere smager', opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.
1. Volnay – elegante forførende rødvine fra Côte de Beaune
Kommunen Volnay ligger mellem Pommard og Meursault og er først og fremmest kendt for at lave elegante, saftige rødvine, der er mindre rustikke end vinene fra nabokommunen Pommard. Volnay-navnet er forbeholdt rødvine, men der laves også hvidvine, der via snørklede regler sælges som Meursault. Kommunen kaldes også Côte de Beaunes Chambolle-Musigny. Vi smager seks unge og lidt ældre rødvine fra forskellige topproducenter for at komme til bunds i kommunens stil.
2. Australien
Australien er et stort og varmt vinland, der har fået problemer med den globale opvarmning. Vinene er kendt for at have høj alkohol og stor koncentration – så meget, at mange har kaldt dem for ”marmelade-vine” eller ”syltetøjsvine”. Andre elsker denne stil.
Men hvad rører sig i Australien i 2025? Vi ser på nye tendenser med mere elegance, lavere alkohol og mindre ”syltetøj”, som det også kendes fra for eksempel klassiske europæiske distrikter som Bordeaux, Bourgogne og Barolo. Her er en ny generation af vinproducenter kommet til, og trenden går mod lettere, mere saftige og hurtigere drikkemodne vine.
Vi smager rødvine på Shiraz, Grenache og Mourvèdre, og vi vil opleve, at australske rødvine er anderledes end for bare 10 år siden.
3. La Morra – fokus på den største kommune i Barolo med de blødeste og mest tilgængelige vine
Vi tager pulsen på vinene fra den største af Barolo-distriktets elleve kommuner, der står for mere end 25 % af al Barolo-vin (som tilsammen dog kun er ca. 14 mio. flasker – langt mindre, end de fleste tror). Men hvordan smager en klassisk La Morra, og hvor meget betyder den enkelte vinbondes stil i forhold til en fælles stil for kommunen?
4. Santa Barbara og Syd-Californien
Det sydlige Californien er gået stærkt frem i kvalitet de senere år. Her handler det ikke om store, muskuløse Cabernet Sauvignon-vine med 16 % alkohol som i det berømte Napa Valley, men derimod om elegante og saftige Pinot Noir- og Chardonnay-vine samt Grenache.
Det kølige klima i området mellem Los Angeles og San Francisco giver optimale betingelser, når vinmarkerne ikke ligger for langt fra Stillehavet. Det er stadig vine, som kun en lille skare kender til, og produktionen hos de bedste vingårde er ikke stor. Men her findes spændende alternativer til Bourgogne og en moderne, saftig stil hos de bedste producenter.
5. Ribera del Duero
Ribera del Duero har i nyere tid kæmpet med Rioja og Priorat om førertrøjen blandt de bedste spanske vindistrikter. Druen Tempranillo er den samme som i Rioja, men nye vinde blæser. Tempranillo laves og fortolkes anderledes end tidligere – blandt andet med langt mindre brug af egetræsfade, som traditionelt har været forbundet med kvalitetsvin i Spanien.
Den berømte ”danskervin” Pingus, lavet af Peter Sisseck, har for eksempel ikke brugt nye fade siden 2012, efter man fra begyndelsen i 1995 ofte brugte ”200 % nye fade”.
Vi undersøger, hvor Ribera del Duero står i 2026, og det gør vi naturligvis ved at smage en række spændende vine – både nye stjerner og veletablerede navne.
Der er ingen hold tilgængelige lige nu.
Kig forbi igen senere – vi opdaterer løbende.