Skip to content
Byvandring om Den spanske syge

I sporet på en pandemi

I sporet på en pandemi

I 1918 blev Danmark ramt af den spanske syge – en influenzapandemi, der slog 15.000 danskere ihjel. På denne byvandring besøger vi en række steder, som hver især fortæller deres egen historie om tragedien.

Vi begynder på Assistens Kirkegård, hvor vi bl.a. ser gravstederne for folk, der døde af sygdommen, en læge der forsøgte at bekæmpe den samt en frivillig, der gjorde en stor indsats under pandemien.

Einar Solstad – død af den spanske syge Eline Hansen – død af den spanske syge Oluf Thomsen – død af den spanske syge
Fra venstre: Einar Solstad, Eline Hansen og Oluf Thomsen, der alle tre har en forbindelse til den spanske syge i 1918. Eline Hansen og Oluf Thomsen er begravet på Assistens, og Einar Solstad døde på et hospital lige ved siden af kirkegården.

Herefter går turen videre rundt i de små nørrebroske gader, hvor fattige familier boede sammenstuvet i små lejligheder, der udviklede sig til sande smittereder. Gader, der under pandemien i 1918 stod næsten mennesketomme på grund af frygten for sygdommen.

Dette er et scenarie, der gentog sig i nyere tid, da coronaen ramte i 2020. I sin byvandring trækker Tommy Heisz tråde mellem dengang og nu og taler om pandemier i et historisk lys.

Tommy Heisz har tidligere udgivet bogen »Den spanske syge – da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark«.

Den spanske syge af Tommy Heisz

Værd at vide

Mødested: Assistens Kirkegård ved indgangen til metrobyggeriet på Nørrebros Runddel.

Tag med FOF København på tur

RUNDVISNINGER OG TURE

Se alle aktuelle ture