Skip to content

Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 20. maj-13. juni. Alle efterårets hold bliver lagt online 24. juni.

Kunst på tværs – udstillingsbesøg

Kunst på tværs – udstillingsbesøg

Vær med, når vi besøger tre aktuelle udstillinger og bevæger os på kryds og tværs i kunsten i perioden 1800-1940. Udstillingerne handler om stueplanter i dansk kunst, om surrealisternes kreative brug af tegninger og om Paul Gauguins jagt på en idealverden. Disse temaer rummer en række interessante snitflader – fx deler Gauguin og surrealisterne interessen for fantasi og drømme, ligesom det globale udsyn, der optræder hos Gauguin, viser sig i vindueskarmen i dansk 1800-talsmaleri.

Udsigt-fra-kunstnerens-vindue
Martinus Rørbye, Udsigt fra kunstnerens vindue, 1823-1827. Statens Museum for Kunst.

1. »Plantefeber. Verden i vindueskarmen«, Den Hirschsprungske Samling

Vi danskere er storforbrugere af stueplanter, så det er måske ikke så mærkeligt, at dansk kunst er rig på opstillinger og interiører med planter. Hvordan havnede disse planter fra alverden i vores stuer? Kom med på en udstilling, der udfolder 1800-tallets plantefeber og fortællinger om stueplanternes globale ophav.

 

Désir
Rita Kernn-Larsen, Désir, 1930’erne. Statens Museum for Kunst.

2. »Surrealismens tegning«, Statens Museum for Kunst

For godt 100 år siden, i 1924 fødtes en exceptionelt kreativ bevægelse: Surrealismen. Stærkt påvirket af psykoanalyse udforskede surrealisterne en ny overvirkelighed, hvor virkelighed møder fantasi, det underbevidste, drømme, begær, traumer og andet uden for menneskets fornuft og kontrol. Tegningen kom til at stå centralt i surrealisternes legende, spontane og kollektive skabelsesprocesser. Vær med, når vi udforsker tegninger af betydelige surrealister som Salvador Dalí, André Masson og Méret Oppenheim.

 

Paul Gauguin
Paul Gauguin: Arearea no Varua ino. The Amusement of the Evil Spirit, 1894, MIN 1832. Ny Carlsberg Glyptotek.

3. »Gauguin & Kihara – Førstehåndsindtryk«, Ny Carlsberg Glyptotek 

Den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903) søgte længe efter de ideelle rammer for et godt kunstnerliv: fra Paris tog han til København, over Normandiet, Bretagne, Arles og videre til de daværende franske kolonier Martinique, Tahiti og Marquesasøerne. Vi besøger udstillingen, som undersøger Gauguins skildringer af de steder og kulturer, han mødte på sin vej.

Værd at vide

Prisen er inkl. tre omvisninger, men entré til museerne er ikke inkluderet. Den betaler du direkte til museet på dagen.

Mødested: Vi mødes i museernes foyer.

Information

  • Dato 01.11.2025-14.03.2026
  • Adresse Den Hirschsprungske Samling
    Stockholmsgade 20
    2100 København Ø
  • Bemærkninger Entré til museerne er ikke inkluderet. Den betaler du direkte til museet på dagen.Mødested: Vi mødes i museernes foyer.Bemærk at rundvisningen på SMK starter kl. 14, mens de to øvrige rundvisninger starter kl. 10.

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Lørdag 01.11.2025 10:00-11:00 Den Hirschsprungske Samling Mathilde Teglgaard Nielsen
2 Lørdag 06.12.2025 14:00-15:00 Statens Museum for Kunst Mathilde Teglgaard Nielsen
3 Lørdag 14.03.2026 10:00-11:00 Ny Carlsberg Glyptotek Mathilde Teglgaard Nielsen
Mathilde Teglgaard Nielsen foredragsholder hos FOF
Underviser

Mathilde Teglgaard Nielsen

Uddannelse: Mathilde Teglgaard Nielsen er cand.mag. i medievidenskab og kunsthistorie.

Undervisningserfaring: Mathilde formidler kunst, arkitektur og design gennem foredrag, undervisning, omvisninger, vandringer og rejser.

Andre faglige kvalifikationer: Hun brænder for at berige og begejstre sit publikum, og hendes formidling har fokus på værkernes dybere betydninger samt deres samtidige og nutidige perspektiv.

Andet: Læs mere om Mathilde her www.mathildeteglgaardnielsen.dk.