Skip to content
Guidede fugleture FOF forår vinter

Fugletur i Carlsberg byen og Søndermarken

Kom med på guidede fugleture, hvor vi oplever fuglenes fascinerende verden i vinterens rolige og forårets livlige perioder. Uanset om du er nybegynder eller erfaren fuglekigger, får du mulighed for at lære om bynære vinterfugle og forårssangere, der vender tilbage.

Vi går i små grupper (maks. 20 deltagere) og stopper ofte for at lytte til fuglenes sang og observere deres adfærd i naturen. Husk at medbringe kikkert, varmt tøj og godt fodtøj til den kølige tid.

Efter hver tur registreres observationerne i Dansk Ornitologisk Forenings database (dofbasen.dk), så du kan følge med i, hvad vi har set.

Oversigt over fugleturene (tilmeld dig en eller flere)

Her kan du se de guidede ture, som hver især byder på unikke oplevelser i forskellige naturområder og bynære omgivelser – fra vinterens stille stemninger til forårets begyndende fuglekor.

1) Søndermarken (8. februar kl. 10.00–12.30)

Vi går en tur rundt i denne københavnske bakkeskov og ser efter vinterens fugle, blandt andet Gærdesmutte, Stor Flagspætte, Grønirisk, drosler, mejser, kragefugle og Kernebider — en smuk finke med et kraftigt næb, som kan knække kirsebærsten. Den svage stemme høres bedst netop nu, før det store fuglekor tager over senere på året. Med lidt held ser vi også Spurvehøg, Ravn eller Halemejse.

2) Østre Anlæg & Sortedamssøen (1. marts kl. 10.00–12.00)

På overgangen fra vinter til forår går vi rundt om Sortedamssøen og ser efter ænder, lappedykkere, skarver, vandhøns, måger og mere. Turen fortsætter i Østre Anlæg, hvor vi møder Rødhals, Gærdesmutte, Stor Flagspætte, mejser og andre småfugle. Med lidt held kan vi også opleve Spurvehøg, Fuglekonge eller Egern.

3) Frederiksberg Have (15. marts kl. 10.00–12.30)

Her ser vi, hvad en storbypark kan byde på i det tidlige forår: drosler, mejser, ænder, gæs, vandhøns og havens fiskehejre, der er i gang med at bygge og forsvare reder i træerne. Med lidt held kan vi se Stor Flagspætte, Ravn eller Spurvehøg.

4) Carlsberg Byen & Søndermarken (12 april kl. 10.00–13.00)

April er en god måned at begynde, hvis du vil lære fuglenes sang at kende, inden det store fuglekor i maj og juni, hvor trækfugle fra Afrika ankommer. Vi starter i J.C. Jacobsens have, hvor omkring 20 fuglekasser blev hængt op i 2023, og lytter efter de første forårssangere. Herefter går turen gennem Carlsberg Byen og Søndermarken, hvor vi oplever arter som Gærdesmutte, Rødhals, Solsort, Stor Flagspætte, Spætmejse, Gransanger, Grønirisk, Træløber og flere, synge forårskoncert.

Værd at vide

Uanset om du er nybegynder eller har kigget på fugle i årevis, vil du få en ny oplevelse af naturen. Vi lytter, lærer og nyder stemningen sammen – og du behøver ingen forudsætninger for at deltage.

Medbring

En kikkert, hvis du har én. Varmt tøj – især til morgenture – og gode, vandtætte sko. Turene varer 2–3 timer, så medbring gerne drikkevand og lidt snacks.

Information

  • Dato 12.04.2026-12.04.2026
  • Adresse Carlsberg Station
    Tapperitorvet 3
    1799 København V
  • Lokale v/ Matas 55.6637582, 12.5365262
  • Bemærkninger Koordinator: 55.6637582, 12.5365262Værd at vide: Har du en kikkert, så tag den med. Turen kræver ingen forudsætninger, så den er velegnet både for begyndere og dig, der har set på fugle i flere år. Deltagerantallet er på maks. 20 Efter turen bliver alle fugle indtastet i Dansk Ornitologisk Forenings database, så du efterfølgende kan slå dem op: dofbasen.dk

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Søndag 12.04.2026 10:00-13:00 Carlsberg Station Troels M. Krogh
2 Søndag 12.04.2026 10:00-13:00 Carlsberg Station Troels M. Krogh
Troels M. Krogh er underviser hos FOF København og Nordsjælland
Turleder

Troels M. Krogh

Troels M. Krogh er felt-ornitolog og har været turleder i Dansk Ornitologisk Forening siden 2001. Hvor hans speciale er i dag at guide fugleture i og omkring København. 

Interessen for fuglene startede da han som otteårig i 1966 fik hængt en kikkert om halsen. Han boede med familien i en lejlighed lige nord for Albertslund Station, hvor han kunne se fugle som: vibe, sanglærke, toplærke, stormmåge, grønirisk, gråspurv, løvsanger og bysvale. I dag ligger hele dette område under asfalt og beton.

Siden dengang har Troels været fanget af fuglene, og han har bl.a. også været på fuglerejser til Indien, Thailand, Kina, Georgien, Tyrkiet, Israel, Kenya og det meste af Europa. Naturligvis har han også styr på de gode fuglesteder i Danmark.

Foto: Niels Lyksted.