Skip to content
Fredagscaféen i Charlottenlund med FOF Nordsjælland

Fredagscaféen

Fredagscaféen

Vært: Marianne Bentzen

I Fredagscaféen dækkes op med fortællinger og folkeoplysning, et glas vin og en sandwich.

Hvor intet er ligegyldigt: Israel og Palæstina
Rasmus Birkerod, journalist, rejseleder og ophavsmand til prisvindende trosprogram Præstens Lektie.
Rasmus Birkerod er i Israel/Palæstina 7-8 gange om året. Første gang var i 1996, hvor han blev sendt til Israel, udstationeret for Tjæreborg Rejser. Han har siden arbejdet professionelt med området og har i dag en journalistisk tilgang til arbejdet som guide i Israel/Palæstina. Han har venner på begge sider af konflikten, og det er vigtigt. For arbejdet handler om konstant at se situationen fra begge sider. Det arbejde rummer masser af dilemmaer.  

Kunstnernes Hornbæk  
Ida Lehrmann Madsen, cand.mag. i kunsthistorie, kurator (Den Hirschsprungske Samling).
Vi kender alle historien om Skagensmalerne, men det var allerede i Hornbæk fra 1870’erne og frem, at kunstnerne for første gang samlede sig i en egentlig kunstnerkoloni. Kunstnere som P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Viggo Johansen og L.A. Ring søgte mod Hornbæk. De bosatte sig på et tidspunkt, hvor nye strømninger i kunsten begyndte at røre på sig. Vi vil også se eksempler på nogle af guldalderens malere, som søgte inspirerende Nordsjællandske motiver op gennem 1800-tallet. Vi runder af med noget så sjældent som en kvindelig kunstnerkoloni med kunstneren Astrid Holm i spidsen. Ida Lehrmann Madsen har udgivet Kunstnerkolonien i Hornbæk.

Et møde med Japan
Asger Røjle Christensen, journalist, forfatter og rejseleder.
Asger Røjle Christensen fortæller om næsten 40 års liv med Japan og japanere. Han har boet i landet i to årelange perioder, 13 år i alt, og han har besøgt det flittigt i alle årene indimellem. Han dækkede bl.a. OL i Japan for Politiken. Asger Røjle Christensen er japansk gift og har boet i en japansk familie i mange år. Han har utallige gange oplevet, at mange af de høflige japanere, som han holder så meget af, opleves som generte og reserverede. Denne umiddelbare afstand skaber en masse myter og fordomme om japanere. Men de er ikke så forskellige fra os andre, når det kommer til stykket. De har typisk en anden opdragelse og bærer på en anden historie og kultur, men de er bygget af de samme arveanlæg, og der er gode forklaringer på forskellene mellem dem og os. Lær Japan at kende indefra.

Velkommen til kvindernes århundrede
Frederik Lindskov, cand.mag. i filosofi og kunsthistorie.
Lige fra civilisationens vugge har kvinden været mindre værdsat, og i langt de fleste sammenhænge ligefrem undertrykt af manden. Krige er blevet udkæmpet, nationer skabt, og hele kulturer dannet med kvinden som tavst vidne, og ingen (læs: mænd) har i århundreder gjort nævneværdig indsigelse mod denne fuldstændig håbløse skævvridning i den vestlige verdens skabelse mod frihed, lighed og velstand. Lige indtil nu! MeToo-bevægelsen lader til at have fået så godt fat om nældens rod, at magtbalancen mellem mænd og kvinder meget vel kan have tippet helt til kvindernes fordel ved udgangen af det 21. århundrede.

Spot en psykopat
Heidi Marie Schönberg, cand.phil. og coach.
Du har sikkert hørt om psykopatiske chefer. Måske har du haft en, eller en kæreste/ægtefælle der havde psykopatiske træk. Psykopaten kan optræde i mange forskellige varianter. Men hvad vil det egentlig sige at være psykopat, og hvad vil du gøre, hvis du er så uheldig at møde en af slagsen? Du vil få svar på spørgsmål som: Hvordan genkender man en psykopat? Hvad er psykopatens karaktertræk? Hvad kommer psykopati af? Kan man ændre psykopatens adfærd? Hvilke konsekvenser kan det have at være tæt på en psykopat?

Birgitte Gøye – højadel, godsejer og skolestifter
Trine Bie-Olsen, lektor på Herlufsholm og formand for Birgitte Gøye-selskabet.
Susanne Outzen, middelalderarkæolog, medforfatter til Birgitte Gøye og Herluf Trolles bøger.

Birgitte Gøye og hendes ægtefælle, Herluf Trolle, var en af datidens "power couples" og sammen skabte de Herlufsholm i det gamle Skovkloster ved Næstved. Denne kostskole er i dag Danmarks ældste. Dannelse og uddannelse var vigtige omdrejningspunkter for de to og i øvrigt understøttede de flere latinskoler. Takket være Birgitte Gøyes enorme familieformue sikrede hun deres livsværk efter Herluf Trolles død. Birgitte Gøye var viljestærk og forstod at få gennemført ting, der betød meget for hende. Hun havde et magtfuldt netværk. Trine Bie-Olsen og Susanne Outzen vil fortælle om dét, der formede Birgitte Gøye som menneske. Hun levede for 500 år siden, ca. 1511-1574, i en tumultarisk samtid. Familiens ejendomme rundt i hele landet giver indblik i slægtens magt. Troen og gravmonumentet over Herluf Trolle og Birgitte Gøye fortæller hendes eftermæle...