Skip to content
Foredragsrække om Victor Hugo og Josephine Baker i FOF Nordsjælland forår 2023

Mit Frankrig

Mit Frankrig

Foredrag på let forståeligt fransk.

Hvad har forfatteren Victor Hugo og danseren og sangerinden Josephine Baker til fælles? De hviler begge i Panthéon i Paris ligesom andre "store mænd", der tjente Frankrig. Hvad er Panthéon? Hvorfor førte deres meget forskellige skæbner dem til denne store ære?

Victor Hugo var royalist, bonapartist før han blev folkets advokat. Han var en udsædvanlig taler med en flamboyant politisk karriere. Han udfordrede Napoléon IIIs magt både i Assemblée Nationale, hvor han var parlamentsmedlem og på barrikaderne. Han satte sit liv på spil for at forsvare sine idealer.

Victor Hugo var en af de mest geniale digtere og blev mest kendt som romanforfatter med mesterværker som De elendige og Notre-Dame de Paris. Men han var også en talentfuld teaterforfatter. Hans samlede værk var så kolossalt, at hele familien var nødt til at hjælpe ham med at genlæse, sortere, redigere osv.

Privat var Victor Hugo gift med Adèle, men dybt forelsket i to andre: Juliette Drouet og Léonie Biard. Men hans kærlighed til idealerne frihed og retfærdighed var vigtigere end alt andet i hans eget liv: Han blev forvist og måtte leve i eksil i 20 år. Frankrig gik i landesorg da han døde i 1885.

"J'ai deux amours - mon pays et Paris" sang Josephine Baker. Hvem var hun, og hvorfor har hun fået den ære at blive flyttet til Panthéon i Paris, hvor Frankrigs ”grands hommes” ligger begravet? Indtil Josephine blev flyttet til Pantheon den 30/11 2021 var der kun fem kvinder i den verdslige æres- og gravbygning for berømte franskmænd. 

Hvordan kan det være, at Josephine har opnået denne ære nu, så mange år efter sin død i 1975? Hendes liv var fuld af historier og mange facetter. Hvilken rolle har hun spillet i fransk historie og i kampen mod racisme? Hvorfor fik hun fransk statsborgerskab? Og vidste du, at Josephine var mor til 12 børn og havde en gepard som kæledyr?

Der er meget at fortælle om Josephine, og heldigvis kan vi også høre nogle af hendes sange. Kom og bliv klogere på en kvinde, som var meget mere end sangerinde.