Skip to content
Sommerhøjskole hvor vi besøger Holmegaard Værk

Sommerhøjskole

Sommerhøjskole

Sommerhøjskole 29. - 31. maj 2024.

Glæd dig til tre dage med ny viden, debat, inspiration og nye bekendtskaber. Vi kommer rundt om livets mange facetter, hvor udvikling og afvikling ofte følges ad.
Du vil møde erfarne og engagerede foredragsholdere, der alle har meget på hjerte. De glæder sig til at give dig stof til eftertanke på fængende, indlevende og humoristisk vis. 

Vi mødes den 29. maj og 31. maj til morgenkaffe og morgensang i Byens Hus i Hellerup. Den 30. maj skal vi på bustur til Holmegaard Værk.
 
Pris inkl: 2 x morgenkaffe/brød, 3 x frokost inkl. 1 vand/vin, 2 x eftermiddagskaffe, 4 x foredrag, 1 x bustur til Holmegaard Værk inkl. rundvisning.

Sted:
Byens Hus, Hellerupvej 22-26, 2900 Hellerup.

Program

Onsdag den 29. maj
9.30 Velkomst. Kaffe/brød/morgensang
10.00 Foredrag: Jesper Theilgaard – Det er gået op for de fleste
12.00 Frokost
13.30 Foredrag: Frank Flemming Jensen - Udstødt
Ca. 15.30 Tak for i dag

Torsdag den 30. maj.
Bustur til Holmegaard Værk – en del af Museum Sydøstdanmark
Kl. 10.00 - ca. 16.00. Afgang kl. 10 fra Hellerup station (Stationspladsen)
Vi skal opleve materialernes transformation hos glaspusteren, 42.000 stykker glas, 6.000 stykker Kähler-keramik og glaskunst i verdensklasse

Fredag den 31. maj
9.30 Kaffe/brød/morgensang
10.00 Foredrag: Lea Fløe Christensen – Litteraturens perspektiv på udvikling og afvikling
12.00 Frokost
13.30 Foredrag: Jan Larsen – Vestens rival Kina

Ca. 15.30 Tak for godt selskab!

Om foredragsholderne:

Jesper Theilgaard

Det er gået op for de fleste, at vejret også i Danmark har ændret sig. Vejret opfører sig ikke, som det gjorde engang. Det vidner ikke mindst de talrige oversvømmelser i de senere år om. Fra udlandet ser vi tørke, oversvømmelser og en natur under pres, hvor spørgsmålet om eksempelvis havets evne til at brødføde fisk og pattedyr ikke nødvendigvis besvares med et “ja”.

FN’s klimapanel IPCC udgav i 2021 sin 6. rapport med den hidtil stærkeste samling af indicier på at en klimaændring er i gang, og at mennesket er den direkte årsag med afbrænding af fossile brændsler som kul, olie og gas. CO2 indholdet i atmosfæren har ikke de seneste 1.000.000 år været højere og det bør overalt give anledning til bekymring. Vi burde have et niveau på 280ppm, men det ligger på 425ppm – altså en stigning på omkring 45 %
Men hvad er det, der ligger bag disse forandringer vi ser, og ikke mindst hvad er risikoen for fremtiden – for vores børn og børnebørn? Det paradoksale er, at vi kender til løsninger, der kan løse problemet, men det kniber med den politiske vilje, ligesom der hos medierne synes at have været en aversion mod at bidrage til den folkeoplysning, der ville kunne understøtte kravene om en fornuftig grøn omstilling. Så hvorfor er vi ikke kommet videre?Spørgsmålene er mange og jeg vil give svar på de fleste.

Jesper Theilgaard er uddannet meteorolog, men har udvidet sit området til klimaet. Efter 27 år på DR, hvor han både var tv-meteorolog og klimaekspert, blev han selvstændig i 2018 og grundlagde Klimaformidling.dk med det ene formål at udbrede kendskabet til de igangværende klimaændringer. Ved siden af har han skrevet mere end 25 bøger – blandt andet “Det danske vejr”, der udløste Gyldendals faglitterære pris.


Frank Flemming Jensen: Udstødt - bag om Jehovas Vidner fra en tidligere ældste.

De fleste mennesker kender til Jehovas Vidner og ved, at de ikke fejrer jul og fødselsdag og nægter blodtransfusioner. Men de færreste ved, hvad deres tro generelt går ud på og hvordan de er opstået.
I dette foredrag vil du høre om historien bag Jehovas Vidner, hvad de tror på og hvordan, deres organisation har udviklet sig gennem de sidste 140 år. Foredraget vil blive holdt af Frank Flemming Jensen, som selv er tidligere Ældste i Jehovas Vidner. Frank vil også fortælle om sine egne meget personlige erfaringer og de negative konsekvenser, det har at blive udstødt af en sekt.

Frank Flemming er kendt som vært i den populære podcast "Udstødt", hvor han taler med andre tidligere Jehovas Vidner om deres oplevelser.


Lea Fløe Christensen: Afvikling og udvikling som tema i litteraturens verden
Glæd dig til litterær inspiration og oplysning med vid, bid og glimt i øjet.
Lea Fløe Christensen blev i 2023 nomineret til Blixen-prisen i kategorien Årets litteraturformidler. Hun er cand.mag i Moderne Kulturformidling med BA i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og Universität Hamburg. Hun er en garvet litteratur-, viden- og kulturformidler, underviser og foredragsholder.


Jan Larsen: Vestens rival Kina 
Aktuelt og underholdende foredrag om Kina. Forholdet mellem Kina og den vestlige verden udvikler sig uge for uge. Gamle relationer afvikles – nye samarbejdsformer udvikles. Tiden da Kina var vores partner er forbi. Nu er Kina en erklæret rival. Det mærkes i storpolitikken, men også i små og store handelskrige og kampen om magt og markeder. 

Jan Larsen sætter også fokus på hvordan de 1,4 mia. kinesere har det i dagligdagen, på arbejdspladsen og i familien. I dagligdagen bekymrer kineserne sig om det dyre sundhedsvæsen, et skolesystem der tærer på familiernes budget – og et arbejdsliv der bliver mere ekstremt og stresset. For få børn og for mange ældre påvirker den traditionelle kultur og samfund. Censuren er benhård og overvågningen er effektiv døgnet rundt.

Jan Larsen er journalist og har i snart tyve år fulgt udviklingen i Kina på tæt hold, heraf seks år som DR’s korrespondent i Beijing. Med sin store erfaring sætter han den aktuelle udvikling og de kinesiske vaner og uvaner sammen til et ærligt og direkte portræt af Kinas aktuelle udfordringer både ude og hjemme. I dag skriver han om og kommenterer forholdene i Kina.

 

Foto: © Visit Nordsjælland