Skip to content
Oplev sommerhøjskole i FOF Nordsjælland forår 2023

Sommerhøjskole

Sommerhøjskole

Glæd dig til tre dage med ny viden, debat, inspiration og nye bekendtskaber. Vi kommer rundt om livets både lyse og mørke sider, skæbnesvangre vendepunkter og hemmeligheder. Om sorg og om lykke og om at være menneske i en tid med store forandringer. Du vil møde erfarne og engagerede foredragsholdere, der alle har meget på hjerte. De glæder sig til at give dig stof til eftertanke på fængende, indlevende og humoristisk vis. 

Vi mødes den 31. maj og 2. juni til morgenkaffe og morgensang i Byens Hus i Hellerup. Den 1. juni – årets første sommerdag – tager vi på tur i København.

Pris inkl. 2 x morgenkaffe/brød, 3 x frokost inkl. 1 vand/vin, 2 x eftermiddagskaffe, 4 x foredrag, 1 x tur til København inkl. rundvisning i Botanisk Have og entré til Palmehuset.

Sted: Byens Hus, Hellerupvej 22-26, 2900 Hellerup.

Program:

Onsdag den 31. maj

9.30: Velkomst. Kaffe/brød/morgensang
10.00: Foredrag: Tidl. politiker og minister, dr. phil., forfatter Per Stig Møller: "Afgørende øjeblikke"
12.00: Frokost
13.30: Foredrag: Journalist og prisbelønnet forfatter Birgithe Kosovic: "Det, du ikke vil vide"
Ca. 15.30: Tak for i dag

Torsdag den 1. juni

Kl. 10.00 - ca. 14.30: Vi mødes i København i Botanisk Have, hvor vi på årets første sommerdag skal opleve haven i al dens sommerpragt og blive en hel del klogere i selskab med Botanisk Haves egen guide. Efter rundvisningen kan vi på egen hånd opleve Palmehuset, hvorefter vi følges ad til en dejlig frokost. 

Fredag den 2. juni

9.30: Kaffe/brød/morgensang
10.00: Foredrag: Filosof, cand.phil. og mag.art. Søren Harnow Klausen: "På sporet af din lykke"
12.00: Frokost
13.30: Koncertforedrag: Musiker, sanger og foredragsholder Steen Svanholm: "Mig og Cornelis"
Ca. 15.30: Tak for godt selskab!

Om Per Stig Møller: "Afgørende øjeblikke"

Per Stig Møller åbner sommerhøjskolen med et historisk vue over de mest afgørende øjeblikke i verdenshistorien i nyere tid. Hvordan blev disse øjeblikke skabt og hvad førte de til? Selvfølgelig måtte Winston Churchill blive premierminister i maj 1940 og fortsætte kampen mod Nazi-Tyskland, men det var nu langt fra nogen selvfølge. Og selvfølgelig måtte de Gaulle i juni 1940 gå i eksil og aktivere modstanden mod den tyske besættelsesmagt, men han var nu temmelig alene om det. Store for eftertiden afgørende beslutninger, som forekommer os selvfølgelige, var det langt fra i samtiden. Det krævede vilje, mod og viden at sætte dem igennem.

I "Afgørende øjeblikke" beretter Per Stig Møller også om Nixons kontroversielle vej til åbningen mod Kina, som få havde set komme, om Helmut Kohls snarrådige udnyttelse af opbruddet i Østeuropa til at få genforenet Tyskland, hvilket hverken var en selvfølge for udlandet eller for vesttyskerne, og om Nelson Mandela, der fik knækket apartheid og skabt forsoning og dermed undgik borgerkrig og blodbad.

Per Stig Møller har haft en lang karriere som medlem af Folketinget. Han har igennem mange året fungeret som minister, bl.a. med ansvar for dansk udenrigs- og kulturpolitik. Derudover er han en aktiv forfatter, dr.phil og filosof. Han har arbejdet med litteratur og kultur bl.a. i DR og som lektor på Sorbonne I Paris.
Hans seneste udgivelse er Afgørende Øjeblikke (2022).

Om Birgithe Kosovic: "Det, du ikke vil vide"

Birgithe Kosović fortæller sin personlige historie. Hun vokser op i en almindelig familie på Vestegnen med dansk mor og jugoslavisk far. Men familien har en hemmelighed, som hun en dag afslører. Det får hendes far til at bryde al kontakt. Hun har altid fornemmet, at et sådant sammenbrud kunne ske. Nu sætter hun sig for at undersøge hans vrede og forstå: Hvordan kunne de blive som døde for hinanden?

Birgithe Kosović fortæller om at vokse op i et hjem præget af farens vrede. Hun spørger: Hvorfra kom hans vrede? Og hvorfor skulle den familie, som hun voksede op i, ende med at ødelægges fuldstændigt? Det sender hende på opdagelse i  historierne fra sin jugoslaviske familie, der er fyldt med folk, der slår ihjel eller selv bliver slået ihjel, og en af disse myrdede er hendes far opkaldt efter. I hendes danske familie er der tilsyneladende aldrig sket noget, men også her opdager hun en erfaring med rædsel. Det hele bliver sat i perspektiv, da hun selv står som forfatter og en af det frie ords forfægtere, da terroren rammer Danmark.

Er dette en historie om mislykket integration? Eller er det fortællingen om en helt almindelig familie, hvor hemmeligheden blev sagt højt? Og i sidste ende: Hvad gør rædsel ved mennesker? Og hvordan knytter man sig til nogen, der bliver ved med at være vred?

Birgithe Kosović (1972) fik sit gennembrud med romanen Det dobbelte land baseret på historier fra sin jugoslaviske familie, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR's Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hendes roman om Erik Scavenius, Den inderste fare, vandt Politikens Litteraturpris 2018. Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. Det, du ikke vil vide udkom i 2020.

Om Søren Harnow Klausen: "På sporet af din lykke"

Lykken er indbegrebet af alt det, man kan ønske sig af livet. Men i de senere år har mange advaret mod at gå for meget op i lykken. Med baggrund i bogen På sporet af din lykke vil det i foredraget blive diskuteret, hvad man overhovedet skal forstå ved lykke, hvordan man kan undgå at jagten på den bliver en kilde til ulykke, og ikke mindst hvordan man bedst fremmer sin egen og andres lykke.

Søren Harnow Klausen er en dansk filosof uddannet cand.phil. og mag.art. i filosofi ved Syddansk Universitet og dr.phil. ved Eberhard Karls Universität Tübingen. I 2008 blev han professor på Syddansk Universitet. Han nåede et bredt publikum med bogen På sporet af din lykke (2018).

Om Steen Svanholm: "Mig og Cornelis"

Dette koncertforedrag handler både om Cornelis Vreeswijks liv med opture og nedture og om musiker og sanger Steen Svanholms tilgang til Vreeswijks tekstunivers. Udgangspunktet er, at Steen Svanholm som den eneste dansker har fået tilladelse til at komponere musik til en række af Cornelis’ tekster, som han ikke selv nåede at komponere musik til, før sin alt for tidlige død i 1987. Som den eneste i verden har Steen også skrevet sange OM Cornelis. Det hele er naturligvis krydret med kendte og ukendte Cornelis-sange, så der bliver også lejlighed til at synge med.

Foto: © Emma Sejersen