Vært: Cand.mag. Birgitte Nyborg
Er der for få kvinder i kanonen? Er der for få statuer af kvinder i det offentlige rum? Som et indlæg i den aktuelle debat præsenterer FOF kvinder, der hver på sin måde har ydet væsentlige bidrag til at gøre Danmark til det, det er i dag. De er ikke ukendte eller glemte, men har måske ikke helt fået den plads i den offentlige bevidsthed de fortjener.
Tre kvinder i efteråret 2021 og tre i foråret 2022.
Tirsdag 15/3: Kvinden, der samlede verden - Marie Hammer
Eva Nam Sook Tind, forfatter.
Mød Eva Tind, der i 2021 udkom med den anmelderroste bog om den danske zoolog Marie Hammer (1907-2002). Hun fortæller om kvinden, der igennem 40 år rejser jorden rundt ene kvinde med ét formål: Hun vil bevise, at verdens kontinenter på et tidspunkt har været forenet. Stik imod tidens normer insisterer hun på, at hendes mand aldrig må stille sig i vejen for hendes forskning. Som den første kvinde er hun med på Knud Rasmussens 7. Thule-ekspedition i 1932.
Onsdag 6/4: Grevinde Danner og arven efter hende
Birgitte Nyborg, foredragsholder og medlem af FOF Nordsjællands bestyrelse.
Grevinde Danner vil altid fascinere, som mønsterbryder og klog og driftig kvinde, der trods stor modstand tog turen fra uægte barn til kongens hustru. Det er historien om den lille pige, Louise Rasmussen, der blev født uden for ægteskab og endte med at testamentere Jægerspris Slot til forældreløse børn. Med sit humanitære arbejde såede Danner mange frø, der stadig blomstrer i dag 150 år efter hendes død. Birgitte Nyborg har som datter af Godsinspektøren på Jægerspris Slot boet i 'Kongens Køkken' ved slottet.
Onsdag 27/4: Den inderste kerne - Inge Lehmann
Lotte Kaa Andersen, forfatter.
Lotte Kaa Andersen fortæller denne aften historien om Inge Lehmann (1988-1993), der er en fortælling om kvindeliv, videnskab og lidenskab. I romanen Den inderste kerne (2021) kaster hun lys over verdens første kvindelige seismolog. Lotte Kaa Andersen fortæller om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker. For hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger? Hun fortæller om sin research, hvor hun bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden. I Den inderste kerne har forfatteren fået en stor, spektakulær historie forærende. Det har været en gave, der forpligter, for hvordan dramatiserer man en så usædvanlig kvindes liv?