Skip to content
Foredrag hos FOF København

Sæsonens kulturbegivenheder

Sæsonens kulturbegivenheder

Kompetente fagfolk tager pulsen på det danske kulturliv. Aktuelle bogudgivelser, teater- og filmpremierer samt kunstudstillinger danner udgangspunkt for de skiftende foredragsholderes analyser.

Foredragsholderne er:

  • Cand.mag. Jørgen Blom
  • Mag.art., journalist Marie Louise Kjølbye
  • Mag.art, teateranmelder Monna Dithmer
  • Cand.mag., billedkunstner Frederik Lindskov

Endeligt program er under udarbejdelse, og ligger klar når I møder første gang.

22/1 – Marie Louise Kjølbye: Kærlighed og omsorg

”De havde set frem til at svigte ham, når han blev gammel, som tak for hans mange svigt.” Sådan tænker 90-årige Thorkils to døtre i Astrid Saalbachs »Lindely« (2023). Men de er glade for ham alligevel! Omsorgens pris belyses også i Katrine Marie Guldagers ”velfærdskrimi” om socialrådgiveren Lotte, »Endnu en dag i Guds skaberværk« (2023), og i irske Claire Keegans livsbekræftende barndomsskildring »Omsorg« (2022). 

29/1 – Jørgen Blom: Filmene fra Cannes

Nu kommer de én efter én. Filmene der blev hædret på Cannes filmfestivalen i maj. Vi ser på Jonathan Glazers »The Zone of Interest«, en romanbaseret spillefilm om kz-lejrkommandanten Rudolph Höss’ og hans kones private liv under deres tid som henholdsvis lejrkommandant og lejrkommandanthustru i kz-lejren Auschwitz. Og vi ser på »Poor Things« af græske Yorgos Lanthimos. En moderne Frankenstein-fortælling med Emma Stone i hovedrollen.

5/2 – Monna Dithmer: Krudt i kødbollesuppen!

Klassikerne står deres prøve, når det brager løs i verden. Bodil Jørgensen og Jens Albinus slår et kgl. slag for »Indenfor murene« med den hyperaktuelle kulturkonflikt mellem jøder og kristne. Og Dostojevskijs »Idioten« får ny samfundsrelevans som en destruktiv fest, du ville ønske, du aldrig var budt med til. Vi runder af med en komedie for jubeloptimister.

19/2 – Frederik Lindskov: Louisiana's udstilling »Det Kreative Menneske«

I en stort anlagt og tværfaglig udstilling belyses menneskets kreativitet i alt fra kunst og litteratur til sociologi og videnskab. Kreative processer er til stede overalt i samfundet og på alle niveauer, og udstillingen er således ikke en hyldest til kunsten som sådan, men snarere til den kunstneriske proces, som er lige så afgørende i videnskaben som i atelieret.

26/2 – Marie Louise Kjølbye: I konflikt med samtiden

Kirsten Thorup fortsætter i »Mørket bag« dig sin formidable skæbnefortælling fra Anden Verdenskrig om østfrontenken Harriet, der nu forelsker sig i en frihedskæmper. Haruki Murakami nævnes ofte som Nobelpris-kandidat.

I den fine »At skille sig af med en kat« fortæller han sin fars svære historie som japansk soldat i strid med sin overbevisning. I 5. del af Solvej Balles 7-bindsroman, »Om udregning af rumfang«, har Tara fundet sammen med andre, der som hun selv er fanget i tidslommen 18. november. Balle modtog i 2022 Nordisk Råds pris for værket.

4/3 – Jørgen Blom: Sandra Hüller og Bodil Jørgensen

Bodil Jørgensen spiller i filmen »Rom« Gerda, der sammen med sin mand fejrer bryllupsdag i Italiens hovedstad. Turen forløber anderledes end forventet, da hun møder en gammel flamme på turen.

Ny dansk feel good-film har premiere sidst i feb. Tyske Sandra Hüller er uden nogen tvivl én af Europas største filmstjerner i dag. Aktuel nu i bl.a. guldpalmevinderen 2023 »Frit fald«.

11/3 – Frederik Lindskov: Rungstedlund »Ehrengard« og Decoupager af H.M. Dronningen

I forbindelse med Bille Augusts filmatisering af Karen Blixens efterladte fortælling »Ehrengard«, har H.M. Dronningen lavet en serie udsøgte decoupager og kostumer, som æstetisk indfanger fortællingens tableauer af forførelse, kærlighed og intriger. 

18/3 - Monna Dithmer: Eventyr og horror

Ingen lever lykkeligt til deres dages ende, når Snehvide & co. breder sig på scenerne, for eventyr handler om menneskets rå kamp for overlevelse. I »Sleeping Beauties« kommer de kvindelige skønhedsidealer under kniven, Peter Pan lokker med farlig mørkeleg i »Forever Young«, mens ”Grimm” topper op med voldtægt og børneofring.

8/4 Marie Louise Kjølbye: Mesterforfattere

Bjørn Rasmussen: »Fiskesonetterne«, Helle Helle: »Hafni« fortæller, Naja Marie Aidt: »Øvelser i mørke«. Tre af Danmarks store og mest prisbelønnede forfattere har netop udsendt nye værker. Vi ser på, hvad det er, de kan og gør, når de griber læserne som få andre.

22/4 – Frederik Lindskov: SMK's Alberto Giacometti udstilling

I et brag af en udstilling kommer vi helt tæt på flere hovedværker af den berømte schweiziske billedhugger, maler og tegner Alberto Giacometti (1901-1966). I en tid hvor humanismen antager nye former og udvikler sig til en ny, diffus eksistentialisme, forsøger Giacometti at indfange essensen af menneskefigurens nye plads i verden.

Rækkens foredragsholdere

Frederik Lindskov er fast foredragsholder hos FOF København
Frederik Lindskov
Jeg er uddannet cand.mag. i filosofi og har en BA i kunsthistorie. Min særlige faglige indsigt er i filosofi og kunsthistorie. Herudover er jeg selv udøvende billedkunstner, opfinder/konceptudvikler og selvstændig erhvervsdrivende.

Jeg har efterhånden en del erfaring som foredragsholder og arkitekturrundviser ved FOF København, i privat regi, ved kunstforeninger og generelt fra sit virke som selvstændig foredragsholder.

Jeg har en permanent udsmykning af Kavalergården ved Bernstorff Slot samt udsmykning af danske asylcentre, bl.a. i Avnstrup, og har derudover haft flere kunstudstillinger. Tidligere har jeg været formand for Kunstnernes Efterårsudstilling.

 

Jørgen Blom holder foredrag hos FOF København

Jørgen Blom
Cand.mag. i moderne kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet. Kunsten er efter undertegnedes mening et af miraklerne i tilværelsen. Herunder så absolut filmkunsten.

Jeg elsker film over en forholdsvis bred kam, men mediets kunstneriske potentiale er mit pejlemærke. Min formidling er film, der gennem mit arbejdsliv er foregået på Institut for Kunst og Kultur, Københavns Universitet og i folkeoplysningsregi.

 

Marie Louise Kjølbye er foredragsholder hos FOF København

Marie Louise Kjølbye
Marie Louise Kjølbye fortæller om litteratur, så alle kan følge med. Hun er litteraturanmelder på Information, journalist, redaktør og mag.art. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet. Hun har undervist på Københavns Universitet og fra 2014 på Folkeuniversitetet og hos FOF og LOF. Hun har desuden aktuel viden om hjerneforskning, som også bringes i spil.

 

Mona
Monna Dithmer
Mag.art. og anmelder af teater og dans på Politiken, samt ekstern lektor på Den Danske Scenekunstskole og på Performance Design på RUC.

 

Værd at vide

Programmet offentliggøres senest 14 dage før start.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag