Skip to content

Undskyld, vi roder! Vi fusionerer med FOF Nordsjælland og får lige nu en masse nye kurser på hjemmesiden.

Læs mere her.
Hvornår skal man begynde at skrive sine livshistorier?

Hvad er det rigtige tidspunkt at skrive livshistorie på?

Hvad er det rigtige tidspunkt at skrive livshistorie på?

Af skriveunderviser Helle Smedsgaard

Helle Smedsgaard
Helle Smedsgaard har skrevet hele sit liv. Hun underviser i at skrive livshistorie og skriver også livshistorie for private. Derudover har hun været leder i organisationer og offentlige institutioner i mere end 20 år og trækker i sin undervisning på sin erfaring i at strukturere, holde oplæg, facilitere og at se den enkeltes behov.

Tidlig start for senere opfølgning

Det vigtigste og korteste svar er:

Skriv livshistorie eller erindringer, når du har lyst.

Hvis du har lyst til at skrive, når du er 25 år – så gå i gang.
Hvis du har lyst til at skrive, når du er 50 år, 70 år eller 80 år, så start med at skrive på det tidspunkt.

Hvis du starter tidligt med at skrive, er der basis for at lave en opfølger senere i livet.

Hvornår er det bedst at starte?

Det lidt længere svar på, hvornår det er bedst at skrive om sit liv, kommer her:

Hvis du har lysten til at skrive, skal du ikke vente for længe. Vi ved aldrig, hvornår sygdom eller ulykker gør, at det bliver for sent at skrive.

Vælg et tidspunkt, hvor du kan afse tid til at skrive. Skrivningen skal ikke fylde alle døgnets vågne timer, men du kommer ikke langt, hvis du kun har 10 minutter hver måned.

Vælg et tidspunkt, hvor du har lyst til at dykke ned i dit liv. De fleste af os har både gode og svære perioder i livet, og mange vil gerne beskrive begge dele i livshistorien. Vælg derfor at skrive på et tidspunkt, hvor du har overskud til at tænke tilbage, også på det svære i dit liv.

Skrivekursus med Helle Smedegaard hos FOF København

Dyk ned i livet

Når vi skriver historier fra vores liv, er vi både midt i historierne og ser på os selv lidt udefra. Det er svært at se tingene udefra, når vi er lige midt i dem, så jeg anbefaler, at man ikke skriver om perioder, som foregår lige nu. Skriv i stedet dagbog om tiden nu, og brug dagbogsnotaterne til senere at skrive livshistorie om den tid.

Det vigtigste svar er stadig:
"Skriv livshistorie, når du har lyst"

Husk:

Der er ikke en rigtig måde at skrive livshistorie. Du bestemmer selv, om din livshistorie skal være kort eller lang, med få eller mange historier, med ingen eller mange billeder, med mange facts og data eller med hovedvægt på historierne.

 

Hvad skal man kunne for at deltage i dit kursus?

Det eneste krav for at deltage i kurset er, at du har lyst til at skrive om dit liv. Kan man nå skrive hele sin livshistorie på dit kursus? Et kursus er typisk fem gange. Hver gang er der et oplæg f.eks. om at gøre teksten levende, der er skriveøvelser, hvor vi øver noget fra oplægget, og der er tid til at skrive selv.

På et kursus kan du nå at komme godt i gang med din livshistorie, og hvis du har 2-3 historier, du virkelig gerne vil fortælle, vil du sikkert kunne nå at skrive dem. De fleste vil gerne skrive mere, og så tager det længere tid.

Tag på skrivekursus!

Se kalenderen