Skip to content
Operaforedrag med FOF Nordsjælland

Opera for alle

Opera for alle

Holder du af opera? Ellers kan du måske komme til det! I den kommende sæson 2022/2023 fortsætter Ib Flemming Hansen sine populære operaforedrag. Operaerne vil som sædvanlig blive gennemgået handlingsmæssigt og musikalsk med mange musikeksempler fra nogle af de bedste DVD-indspilninger. 

Foredragene er velegnede som forberedelse til en operaaften, og datoerne er lagt efter Den Kgl. Operas repertoireplaner, således at operaerne gennemgås inden de har premiere på operaen.

Torsdag 8. september 2022: Askepot (La Cenerentola) af Giocchino Rossini

En eventyrlig opera med virtuos skønsang og forrygende komik. Forestillingen er et samarbejde med Den Norske Opera i Oslo. Operaen er meget elegant og underholdende, og der er fart og tempo over forestillingen ligesom der var over komponisten, da han i 1816 skrev operaen på blot 24 dage. Vi kender grundhistorien fra Grimms eventyr om Søstrene Chlorinda og Tisbe, som er meget onde mod deres stedsøster Askepot, der drømmer om at møde den eneste ene, mens hun knokler for hele familien i køkkenet. Og – som vi husker fra eventyret – lykkes det til sidst for hende.

Torsdag 22. september 2022: Katja Kabanova af Janos Janacek

Janos Janaceks operaklassiker om Katja Kabanovas desperate kamp for et frit liv – et operadrama om forbudt kærlighed og drømmen om frihed. Katja Kabanova længes efter frihed og kærlighed i sit kedelige ægteskab med den svage Tichon i et snæversynet landsbysamfund ved floden Volga langt ude på landet i Rusland. Hun keder sig i sit ægteskab, og samtidig behandles hun dårligt af sin dominerende svigermor, der bebrejder sønnen, at hun som hans mor skal dele hans opmærksomhed med den unge hustru. Mens Tichon er bortrejst, indleder Katja en udenomsægteskabelig affære, og det får fatale konsekvenser.

Torsdag 10. november 2022: Musicalen West Side Story af Leonard Bernstein

Og så lancerer Den kgl. Opera i denne sæson en opførelse af Leonard Bernsteins musical West Side Story. Den skulle oprindelig have været spillet i sæsonen 2020/21, men måtte på grund af corona udskydes. Shakespeares tragiske kærlighedshistorie om Romeo og Julie inspirerede Leonard Bernstein og hans tekstforfatter Stephen Sondheim til at flytte kærlighedshistorien fra middelalderens Verona til Manhattan i 1950'ernes centrale New York i et bandemiljø, hvor to rivaliserende bander Jets (amerikanere) og Sharks (unge fra Puerto Rico) bekriger hinanden. Den unge mand Tony er fra Jets og Maria fra Sharks. Det er en meget dramatisk og engagerende musical, og den er spækket med kendte sange: ”America”, ”Somewhere”, ”Maria”, ”I feel pretty” – og sidst, men ikke mindst den allerkendeste: ”To-night”. Og desuden spækket med flotte dansenumre. Musikken er fuld af jazzede og latinamerikanske rytmer og er en unik blanding af forskellige stilarter: Jazz, klassiske toner, og puertoricansk mambo.

Torsdag 23. februar 2023: Aida af Giuseppe Verdi

En af Verdis mest populære operaer er ”Aida” – en meget stor og flot opera, en såkaldt ”grand opera”, store følelser, stor musik og bl.a. den kendte triumfmarch. Handlingen foregår i oldtidens Ægypten. Operaen var oprindelig tænkt til at have premiere ved Suez-kanalens åbning i 1869, men af forskellige grunde blev operaen ikke færdig til opførelse til tiden, og den havde først premiere i december 1871. På Den Kgl. Opera dirigeres operaen af første gæstedirigent Paolo Carignani, og rollerne er besat med en perlerække af store udenlandske sangere. En rigtig grand opera. Stor og flot opera med stor dramatik.

Torsdag 16. marts 2023: Elektra af Richard Strauss

Elektra er en højdramatisk opera. I 1903 så Richard Strauss i Berlin tragedien Elektra af den unge dramatiker Hugo von Hofmannsthal, og han var straks fyr og flamme og indledte et samarbejde med von Hofmannsthal. Handlingen, der foregår på borgen Mykene i Grækenland, er hentet fra den græske oldtid, hvor det ældgamle græske sagn om Elektra allerede i oldtiden blev behandlet af tre store tragediedigtere: Aischylos, Sofokles og Euripides. Da kong Agamemnon kommer hjem fra den trojanske krig finder han sin hustru i et elskovsforhold til Aegist, og hustruen og dennes elsker dræber Agamemnon i badet. Agamemnon og Klyteimnestra har døtrene Elektra og Chrysotemis og desuden sønnen Orestes, der blev sat i pleje som barn. Specielt Elektra er voldsomt plaget af mordet på sin far. Hun hader derfor sin mor og tænker kun på at slå hende ihjel. Hun venter på at lillebroderen Orestes skal komme hjem og dræbe moderen. Elektra har mistet enhver værdighed. Hun er gået i hundene og lever nærmest som et dyr. Søsteren Chrysotemis prøver stadig at holde kontakt med hende, men drømmer selv mest om at få et lykkeligt og trygt liv med ægtemand og børn.

Torsdag 27. april 2023: Peter Grimes af Benjamin Britten

Den sidste opera i sæsonen er Benjamin Brittens Peter Grimes. Det er Benjamin Brittens gribende skildring af en mand, fiskeren Peter Grimes, der dømmes ude af samfundet, dømmes som en outsider af det snæversynede småborgerlige samfund i et lille fiskerleje på Englands østkyst. Benjamin Britten boede selv tilsvarende i den lille idylliske fiskerby Aldeborough på østkysten af England, og som homoseksuel i 1940'erne følte han sig som en outsider i sin hjemby.