Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 20. maj-13. juni. Alle efterårets hold bliver lagt online 24. juni.
Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 20. maj-13. juni. Alle efterårets hold bliver lagt online 24. juni.
Find vej i champagne-junglen blandt gode og mindre gode champagnehuse og -importører. Du bliver guidet frem til nogle af de aktuelt allerbedste champagnehuse og får viden om nye, spændende champagner fra små bønder.
Al champagne har bobler, men det er absolut ikke alle champagner, der er fantastiske – og der er store forskelle på kvaliteten hos de mest lysende stjerner på champagne-himlen og jævne champagner fra supermarkeder eller små bønder, der markedsføres som gode, blot fordi de er små. Prisforskellen på gode og jævne champagner behøver ikke at være stor, ja, de kan reelt koste det samme.
Champagne-forbruget er vokset betydeligt de seneste 10 år – og især efter corona-krisen i 2020 og 2021. Danskerne drikker nu mere end to mio. flasker ’rigtig’ champagne om året, og champagne udgør 25% af den samlede import af mousserende vine.
Mange har fundet ud af, at der ud over de store champagne-huse som Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Bollinger, Roederer, Pommery osv. findes mindst lige så spændende og gode champagner fra små bønder/domæner. I modsætning til de store huse laver man her champagne af egne druer, som man har dyrket selv. Og i takt med, at interessen er steget, har vi set en knopskydning af små importører, der har specialiseret sig at finde små bønder/domæner, der ofte markedsføres som om de laver fantastiske champagner bare fordi de er små. De sammenlignes med kult-bønder som Jacques Selosse, Egly-Ouriet, Vilmart, Vouette et Sorbée, og hvad de bedste ellers hedder.
For at sige det lidt firkantet, er det ikke alle de små champagne-bønder, der dukker op på det danske marked, der er lige gode, uanset de får meget ros af importøren selv.
Vores faste foredragsholder Jesper Hedegaard, der over de seneste 30 år har været i distriktet Champagne mere end 40 gange og altid søger efter de nye stjerner i området.
Denne aften guider Jesper os frem til, hvad god champagne er, hvordan den skal smage, de forskellige stilarter for champagne (blanc de blancs, blanc de noirs, rosé, vintage, prestige), og hvordan du bedst muligt finder frem til de bedste champagne-oplevelser uden at skulle smage dig igennem en masse kedelige champagner.
Vi smager gode champagner, der ikke nødvendigvis behøver at koste det samme som Krug, Cristal og Dom Pérignon, og du får navnene på nogle af tidens ’hotteste’ bønder og domæner, så du selv får inspiration til at finde andre gode champagner end dem, vi smager. Vi lægger ud med en kort historisk gennemgang af champagne og smager i den forbindelse den legendariske Veuve Clicquot, som mange har et lidt anstrengt forhold til, men som faktisk er blevet en meget bedre, renere og mere frisk champagne de seneste 10 år. Vi kommer også omkring den tekniske fremstillingsmetode og forsøger at finde svarene på, hvad der adskiller de bedste champagner fra de mere almindelige.
Der smages i alt syv champagner.
Et tulipanformet glas til eget brug – evt. et hvidvinsglas.