Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der synes, de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.
Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, som man normalt ikke selv går ud og køber.
Målgruppen er f.eks. kursister fra tidligere sæsoner – da nye temaer tages op og 'gamle' distrikter, druer og vine tages op på ny og nye årgange, producenter og trends gennemgås. Holdet er også oplagt for deltagere, der har gennemført f.eks. FOFs Vinskole 1 eller Vinskole 2 og vil smage endnu flere vine og få en endnu dybere indføring i vinens verden. Alle vil have stort udbytte af denne foredragsrække med store vinoplevelser.
Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.
Grundbegreber som 'at blive en dygtigere smager', opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.
Pommard ligger i Côte de Beaune lidt nord for Meursault og har i mange år haft et ry, som seriøse Bourgogne-entusiaster har set lidt ned på, mens mindre kyndige vinelskere har troet, det var godt – måske fordi det er nemt at udtale. I de senere år er Pommard dog blevet mere velanset blandt eksperter. Tidligere tiders kraftfulde og lidt rustikke vine er gradvist blevet afløst af mere elegante og raffinerede udgaver, efterhånden som yngre og dygtige kræfter har overtaget mange af domænerne.
Vi skal smage seks forskellige Pommard-vine – alle røde, da kommunen kun laver rødvin – fra top-producenter, heraf fire til fem fra nogle af de 1. Cru-marker, som området er kendt for (Pommard har ingen Grand Cru-marker).
Det berømte Rioja-distrikt i det nordlige Spanien er kendt for sin fadprægede og krydrede stil, som er et resultat af lang tids lagring af Tempranillo-druer på amerikanske egetræsfade. Nogle elsker denne stil – og andre elsker at hade den.
I de senere år har flere producenter dog bevæget sig i en ny retning og skabt Rioja-vine med mindre fadpræg og mere frugtkarakter. Dette sker i takt med, at nye generationer har overtaget gamle vingårde, og pionerer udefra har slået sig ned i området.
Vi kigger nærmere på denne nye stil og smager nogle af de bedste eksempler – men også enkelte topvine fra de mere traditionelle producenter.
For 50 år siden blev der produceret næsten lige så meget hvidvin som rødvin i Bordeaux. I dag udgør tør hvid Bordeaux kun ca. 10 % af produktionen, mens 85 % er rødvin og 5 % rosé og dessertvin.
Dengang var den hvide Bordeaux-vin ikke imponerende, men i dag finder man ofte hvidvine i prisklassen 300–500 kr., som kan måle sig med stor hvid Bourgogne – og ofte til en bedre pris.
Hvid Bordeaux er typisk lavet af ca. 70–80 % Sauvignon Blanc (nogle gange 100 %) og 20–30 % Sémillon. De første moderne hvidvine blev skabt i midten af 1980’erne af Château de Fieuzal – som vi bl.a. skal smage vin fra.
Forskellen lå i brugen af nye fade til både gæring og lagring samt omrøring af bundfaldet, hvilket – inspireret af Bourgogne – gav vine, der minder om store hvidvine, selvom de er lavet på andre druer end Chardonnay.
Barbaresco står ofte i skyggen af sin berømte nabo Barolo, men kendere af Piemonte ved, at vinene herfra kan være lige så gode – tænk blot på kultproducenten Gaja, der laver mange store vine fra Barbaresco, men kun én fra Barolo.
Sottimano er en af distriktets absolutte top-producenter, og “Cottà” er en af hans enkeltmarker. Vi skal smage seks årgange i en vertikal-smagning: 2021, 2020, 2019, 2016, 2010 og 2006 – alle udvalgte topårgange.
Flere af vinene har fået hele 95–97 point hos både Vinous og Wine Advocate. Det er en enestående mulighed for at smage og sammenligne stor Barbaresco fra både unge og fuldmodne årgange og blive klogere på, hvornår de er bedst at drikke.
Cornas ligger omkring 10 km syd for den berømte Hermitage-høj, hvor nogle af de mest prestigefyldte rødvine fra hele Côte du Rhône kommer fra. Produktionen af Hermitage er lille – blot 140 hektar – og efterspørgslen er høj, hvilket gør vinene meget dyre.
I dag er det svært at finde Hermitage-vine til under 1.000 kr. Men de seneste 10–15 år er vinene fra Cornas i stigende grad blevet betragtet som værdige konkurrenter.
Tidligere blev Cornas-vinene ofte opfattet som rustikke og bondske med hårde tanniner og manglende balance. Men global opvarmning, nye generationer af dygtige vinbønder – eller måske en kombination – har ført til en markant kvalitetsforbedring.
Cornas er et lille distrikt, lidt mindre end Hermitage, og må kun producere rødvin – udelukkende på Syrah-druen. Vinene koster fortsat kun en halv til en fjerdedel af en god Hermitage og er derfor et attraktivt valg for den seriøse Rhône-elsker.