Kom med på en rejse gennem 1000 års danmarkshistorie, når vi besøger Christian den 4.s pragtslot på en holm i midten af Hillerød. Slottet brændte næsten helt væk en vinternat i 1859, men gennem landsdækkende indsamlinger og store bidrag fra kongen og brygger Jacobsen, blev det hurtigt muligt at genopføre pragtslottet.
I dag er slottet et nationalhistorisk museum drevet af Carlsbergfondet skabt med det ene formål at forankre og formidle de store begivenheder og betydningsfulde personer, som har formet vores riges historie.
Vi mødes i rummet Rosen og hører om Frederik den 2.s overtagelse af Hillerødsholm efter Herluf Trolle og Christian den 4.s opførte renæssanceslot. Vi hører om Frederik den 7. og Grevinde Danner og den skæbnesvangre brand, der efterlod slottet som en rygende ruin.
Vi besøger særudstillingen »Guder Genskabt«, som fortæller historien om det store marmorgalleri, der gik til grunde, men i disse år genhugges efter alle kunstens regler.
Vi besøger Slotskirken og Kongens Bedestol med imponerende malerier af Carl Bloch. Vi ser flere af Jacobsens store bestillingsværker, bl.a. »Arkonas Fald« af Laurits Tuxen, »Mordet i Finnerup Lade« af Otto Bache og »Christian den 2. på Sønderborg Slot«, inden vi går videre til Audienssalen, Englesalen og Riddersalen.
Vi slutter af med et besøg i Kongefløjen på 3. sal, hvor de moderne portrætter fra det 20. århundrede og frem til i dag befinder sig.
Selve museets opståen kan i vid forstand tilskrives nederlagene i 1807 og 1864 og det efterfølgende behov for at iscenesætte rigets fordums storhedstid. Men med P.S. Krøyers portræt af Georg Brandes træder vi ind i et nyt århundrede med det moderne gennembrud fra Paris.
I maleriet »Industriens mænd« er konge og adel skiftet ud med magtfulde erhvervsmænd, og på Askov Højskole undervises almindelige borgere nu i at tage ansvar for det gryende demokrati. Behovet for et sentimentalt, nationalhistorisk museum synes pludselig som fordampet.
Med alt dette i bagagen er der ikke noget at sige til, at portrætterne i den moderne samling fra det 20. og 21. århundrede ofte siger mere om en excentrisk tid eller kunstner, end om den der portrætteres. Ikke desto mindre findes der også mange gode bud på moderne portrætmalerier – lige fra J.F. Willumsens selvlysende portræt af Anker Jørgensen og Jonathan Yeos mesterværk fra 2016 af Helle Thorning Smidt til det nyeste portræt i samlingen af Maria Wandel med Andreas Mogensen – Danmarks første astronaut – i hovedrollen.
Jo, Frederiksborg Slot er virkelig mange ting: brændt som bygning, såret som nationalfølelse, genopbygget som håb – og måske i dag genopdaget som portrætgalleri.
Entré til Frederiksborg Slot er ikke inkluderet i prisen. Entrébillet købes på dagen på slottet.