Skip to content
MAPS Story of public art

Ti aktuelle udstillinger

Ti aktuelle udstillinger

Ti aktuelle udstillinger er et univers af kunstoplevelser. Med Frederik Lindskov, billedkunstner og cand.mag. i filosofi og kunsthistorie, besøger vi fem udstillinger i efteråret og fem udstillinger i foråret. Herudover planlægger vi løbende fælles aktiviteter. Vi har mere end 30 hold, så du finder let en ugedag og et tidspunkt, som passer dig.

HuskMitNavn udstilling

1. Kastrupgårdsamlingen – MED TRYK PÅ, HuskMitNavn

Billedkunstneren HuskMitNavn har med sine bløde figurer og lune humor for længst overbevist os danskere om, at han vil os det godt, når han igen og igen fremstiller os som hverdagens rådvilde og fortravlede antihelte. For vi er også kærlige mennesker som passer på hinanden – om end vi sommetider måske lige skal huskes på det og hjælpes lidt. Med en fortid som både graffitimaler og skolelærer har HuskMitNavn udviklet et helt særligt billedunivers, som blander streetart og tegneserie. Når kunst og opdragelse således går hånd i hånd opstår en slags sund hverdagsmoral der synes at handle om, at vi som børnene i skolen skal inspireres til det gode, i stedet for at kritiseres for det dårlige. Nu har Kastrupgård skabt den første store, retrospektive udstilling med HuskMitNavns grafiske værker, og det er godt! – for det er der blevet en både varm, rørende og tankevækkende udstilling ud af.

Sara-Vide Ericson The Organ, 2023
Sara Vide Ericson – The Organ, 2023

2. Gammel Strand – Når vi døde vågner


Med en dramatisk udstillingstitel lånt fra Henrik Ibsens sidste teaterstykke, lægger Kunstforeningen Gl. Strand med udstillingen »Når vi døde vågner« op til en såvel ambitiøs som symbolsk fejring i af sine nu 200 år som varetager og formidler af kunsten. Ibsens stykke handler om forholdet mellem livet og kunsten, og udgør dermed en slags rammefortælling omkring kunstens betydning for menneske og samfund – og således også omkring Gl. Strands mangeårige virke som kunsthal. Jubilæet markeres med en omfattende gruppeudstilling i tre etager, der reaktiverer de værker og de kunstnere, som op igennem historien har haft en særlig betydning for den danske kunstscene. Lige fra C.W. Eckersberg, som var med til at grundlægge Gl. Strand, til værker skabt af nulevende, markante kunstnere.

Ven-SKABER kunstrundvisning på Sophienholm
Sophienholm.

3. Sophienholm – Ven-SKABER


Udstillingen »Ven-SKABER« udforsker venskabets kunstneriske spor fra 1780 til i dag. Med udgangspunkt i Friederike Bruns stambog – en enestående samling af 193 tegninger og gouacher fra kunstnermiljøet i Rom omkring år 1800 – præsenteres værker af guldalderkunstnere side om side med samtidskunstnere. Gennem nedslag i salonkulturen og nutidens feministiske og digitale fællesskaber undersøger »Ven-SKABER«, hvordan venskaber skabes, formes og bevares – dengang og nu. Udstillingen trækker tråde fra fortidens kunstneriske netværk til nutidens sociale medier og sætter fokus på, hvordan fællesskaber fortsat er en drivkraft i kunsten.


P.S. Krøyer: Sommeraften på Skagen Sønderstrand
P.S. Krøyer: Sommeraften på Skagen Sønderstrand

4. Den Hirschsprungske Samling – En dag på stranden. Dansk kunst i vandkanten 1830-1910


Danmark er øer omgivet af hav og alle steder ligger stranden nær. Vi har hverken bjerge, vulkaner eller store iskapper, men vi har stranden, og den er i grunden også et ganske forunderligt sted. Stranden har af samme grund alle dage været et yndet kunstnerisk motiv, og sådan som årstider og storme stedse ændrer strandens udseende, sådan har også vi menneskers brug af og blik på stranden markant ændret sig op igennem tiden: I oplysningstiden målte vi på tidevandet, i romantikken indfangede vi månelyset og i moderne tid fokuserede vi på fiskernes hverdag og skildringen af de badende strandgæster. Faktisk kan man ligefrem benytte de mange strandmotiver fra den danske kunsthistorie, til at spejle skiftende sociokulturelle og politiske strømninger i samfundet, og det er netop hvad Den Hirschsprungske Samling har gjort med udstillingen »En dag på stranden«. Her på kanten af Danmark i perioden 1830-1910 kigger vi både indad, udad og fremad på en kultur i rivende udvikling.


Udsigt-fra-kunstnerens-vindue
Martinus Rørbye, Udsigt fra kunstnerens vindue, 1823-1827. Statens Museum for Kunst.

5. Ordrupgaard – Plantefeber. Verden i vindueskarmen.


I disse år tager vi som samfund fat på vor egen og Europas kolonihistorie. Me-too, wokeisme og postkolonialisme er alle beslægtede opgør med nedarvede strukturer, som vi først opdager, at vi alle er bærere af, idet vi kigger på os selv fra hidtil blinde vinkler. Dette er netop Ordrupgaards ærinde med udstillingen »Plantefeber«. Verden i vindueskarmen, ved hvilken museet zoomer ind på den veritable invasion af eksotiske planter, som fandt sted i Danmark i løbet 1800-tallet. Som en næsten symbolsk handling indsamlede, domesticerede og kommercialiserede man disse fremmede, vildtvoksende planter for til sidst at lade dem indgå som dekorative stueplanter i vindueskarme i de danske klunkehjem. Stueplanterne bærer dermed på en skjult fortælling, der i mange henseender kan minde om kolonitidens menneskelige og kulturelle undertrykkelse. Men stueplanterne er også et levende bevis på, at selv det mest fremmedartede med tiden smelter sammen og bliver til ét. Danmark er i dag det land med flest stueplanter per indbygger.


Alex Da Corte, Nye værker Louisiana
Alex Da Corte, Nye værker Louisiana

6. Louisiana – Nye Værker

Glæd dig til et spektakulært møde med et stort udvalg af de mange nye værker, Louisiana har erhvervet gennem de seneste år. Der er tale om en bred vifte af international samtidskunst indenfor maleri, foto, skulptur, video og installation, af navne som Diane Arbus, Pipilotti Rist, Dana Schutz, Alex Da Corte og Richard Prince samt mange nye navne, som vi endnu har til gode at stifte bekendtskab med. Louisianas direktør Poul Erik Tøjner uddyber: ”Muligheden for at føje nye værker til er afgørende … fordi det hele tiden giver museet lejlighed til at forny kontakten (og kontrakten) med vores nutid og nære fremtid”. Louisianas samling tæller over 4000 værker og vokser stadig. På den ene side er samlingen en slags DNA-streng for museet, på den anden side en dynamisk størrelse, som hele tiden udvikler sig i takt med at den favner tiden vi lever i.

MAPS story of public art

7. MAPS – The Story of Public Art


MAPS står for “Museum of Art in Public Spaces”, og er museet, der tidligere hed KØS - Køge Skitsesamling. Navneforandringen skyldes, at man ønsker at understrege museets fokus på netop kunsten i det offentlige rum, og lægger samtidig ud med et brag af en udstilling, der fortæller historien om de mest markante kunstneriske eksperimenter i offentlige rum fra 1960’erne og frem til i dag. Udstillingens første del – »Dancing in the Streets (On Power)« – viser kunstneres performances og aktioner i byer verden over fra Warszawa og Rio de Janeiro til Tamale og Times Square. Udstillingens anden del – »Explosions (On Expansion)« – udforsker det kunstneriske spændingsfelt mellem naturen og det menneskeskabte, sådan som Arte Povera og Land Art foldede sig ud i anden halvdel af det 20. århundrede, samt ikke mindst hvordan samtidskunsten undersøger den i dag hastigt accelererende sammensmeltning af organiske livsformer og kunstig natur.



8. Copenhagen Contemporary (CC) – Alia Farid


CC er Københavns store og rå kunstcenter, der har til huse i den gamle B&W-svejsehal istandsat af arkitekt Dorte Mandrup. Til efteråret præsenteres hér den første soloudstilling i Danmark med den kuwaitisk-puertoricanske kunstner Alia Farid (f. 1985). Gennem både industrielle og håndlavede objekter, udfolder Farids multidisciplinære praksis sig som kritiske læsninger af, hvad det vil sige at eksistere og høre til i en verden af global usikkerhed. Uanset om det er skulpturer af drikkefontæner formet som vandbeholdere, forstørrede amuletter, der forener gamle og moderne materialer eller filmiske vidnesbyrd om udvindingsindustriens sociale og økologiske konsekvenser i det globale syd, udfordrer Farids praksis koloniale narrativer og undersøger, hvordan materialer og former transformeres og skifter betydning på tværs af tid og sted.

9. M/S Museet for Søfart – Søfarer: 400 års danmarkshistorie


Vi mennesker har alle dage sat sejl. For at handle, søge rigdom, gøre opdagelser eller ligefrem erobre. Særligt ’vandnationen’ Danmark – med vores særegne sprog og kultur - har udviklet sig over havet, og det er derfor kun ret og rimeligt med en ny, stor og permanent udstilling på M/S Museet for Søfart. Udstillingen »Søfarer - 400 års danmarkshistorie« undersøger, hvad der sker, når vi mennesker, drevet af eventyrlyst, længsel eller frygt, sætter sejl og krydser havet mod fjerne horisonter. Rejsen starter på et dansk sejlskib fra 1600-tallet og bevæger sig derpå videre til dampskibene, der var med til at forme den moderne verden. Rejsen fortsætter over søfartens storhedstid i 1950'erne op til nutidens enorme containerskibe, der samtidig bliver en symbolsk skillevej for såvel os som planeten. Det globale forbrug har bragt naturens økosystem på randen af kollaps. Fremtiden kræver, at vi finder nye måder at tænke fragt og forbrug på. Museet har udvalgt over 300 genstande, billeder og film, som kombineret med innovative formidlingsmetoder, gør historien levende og medrivende for publikum.



10. GLYPTOTEKET – Gauguin & Kihara – Førstehåndsindtryk


Glyptoteket har med sine 58 værker en af de fineste samlinger i verden af Paul Gauguin. I en ny stor udstilling, får Gauguin-samlingen selskab af det nyerhvervede videoværk First Impressions: Paul Gauguin af den japansk-sāmoanske samtidskunstner Yuki Kihara (f. 1975). Sammen præsenterer de en dialog på tværs af tid og kulturelle forskelle. Livet igennem søgte Gauguin i sin kunst efter det autentiske og oprindelige. Det bragte ham fra Paris til København, over Normandiet og Bretagne, til Arles og slutteligt til de fransk-koloniserede øer Martinique og Tahiti. Glyptoteket tager os med ud på denne fantastiske rejse, hvilket også bringer os nærmere de fysiske, politiske og historiske rammer som omgav Gaugain i hans tid. Et særligt blik på disse forhold tilbydes i form af samtidskunstner Yuki Kiharas videoværk. Hér bliver det klart – via en postkolonialistisk og nutidig tilgang – at alt ikke-vestligt hidtil har været betragtet som ’primitivt’ og laverestående, alt i mens kunstnere som Gaugain flygtede fra vesten – netop fordi man her havde glemt det ægte og oprindelige.

  

Værd at vide

Ti aktuelle udstillinger er en række udstillingsbesøg, der starter i efteråret og slutter i foråret. Hvis rækken er startet, og du gerne vil med, så kontakt os, så vi kan beregne en pris ud fra de gange, der er tilbage.

Tag med FOF København på tur

RUNDVISNINGER OG TURE

Se alle aktuelle ture