Skip to content

Leder du efter hold med start efter 1. juni 2024? Vi fusionerer med FOF København og får ny hjemmeside.

Læs mere her.
Besøg ringovnen i Nivå med FOF Nordsjælland

Ringovnen Nivaa - en epokegørende opfindelse

Ringovnen Nivaa - en epokegørende opfindelse

Nivaagaard Teglværks Ringovn var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien og er det eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark.

Ringovnen blev taget i brug i 1870 og blev først lukket i 1967. Når den var tændt, blev der produceret op til 20.000 mursten eller andre former for tegl pr. dag. Teglværket var med til at producere byggematerialer, da byggeboomet fra 1880’erne var på sit højeste, og mange af Københavns brokvarterer er opført af sten fra ringovnen.

Ringovnen er et vidnesbyrd om et af de helt store fremskridt i industrihistorien. Bygningen blev fredet i 1985 og indgår i dag i et formidlingsprojekt i stadig udvikling.

Med en af ringovnens rundvisere oplever vi ringovnen. Vi bliver sat ind i hvordan den fungerede, hvad der gjorde den enestående og hvilken betydning teglværket havde for området. 

Husk: Robust tøj og fodtøj, da der ikke er ganske støvfrit i ovnen. 

Mødested: Ringovnen Nivaa, Teglværksvej 23 2900 Nivå. Bygningen på Teglværksvej nr. 10 tilhører også Ringovnsmuseet. På gavlenden står der Nivaagaard Teglværk. I skal længere frem ad vejen til nr. 23 og ind ad porten. Der er parkering uden for hegnet. 

Foto: © Tine Uffelmann / VisitNordsjælland