Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 20. maj-13. juni. Alle efterårets hold bliver lagt online 24. juni.
Hvis du har gået på et hold i foråret, som fortsætter til efteråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 20. maj-13. juni. Alle efterårets hold bliver lagt online 24. juni.
Hør om sæsonens kunstudstillinger i ord og billeder med kunsthistoriker Frederik Lindskov. I en række billedrige foredrag ser vi nærmere på nogle af de aktuelle kunstudstillinger i hovedstadsområdet. Du får introduktion til udvalgte udstillinger med nedslag i enkelte værker, så du har bedre grundlag for at se udstillingen på egen hånd.
Med en dramatisk udstillingstitel lånt fra Henrik Ibsens sidste teaterstykke, lægger Kunstforeningen Gl. Strand med udstillingen Når vi døde vågner op til en såvel ambitiøs som symbolsk fejring i af sine nu 200 år som varetager og formidler af kunsten. Ibsens stykke handler om forholdet mellem livet og kunsten, og udgør dermed en slags rammefortælling omkring kunstens betydning for menneske og samfund – og således også omkring Gl. Strands mangeårige virke som kunsthal. Jubilæet markeres med en omfattende gruppeudstilling i tre etager, der reaktiverer de værker og de kunstnere, som op igennem historien har haft en særlig betydning for den danske kunstscene. Lige fra C.W. Eckersberg, som var med til at grundlægge Gl. Strand, til værker skabt af nulevende, markante kunstnere.
Carl Bloch, 1858. Den Hirschsprungske Samling.
Danmark er øer omgivet af hav og alle steder ligger stranden nær. Vi har hverken bjerge, vulkaner eller store iskapper, men vi har stranden, og den er i grunden også et ganske forunderligt sted. Stranden har af samme grund alle dage har været et yndet kunstnerisk motiv, og sådan som årstider og storme stedse ændrer strandens udseende, sådan har også vi menneskers brug af og blik på stranden markant ændret sig op igennem tiden: I oplysningstiden målte vi på tidevandet, i romantikken indfangede vi månelyset og i moderne tid fokuserede vi på fiskernes hverdag og skildringen af de badende strandgæster. Faktisk kan man ligefrem benytte de mange strandmotiver fra den danske kunsthistorie, til at spejle skiftende sociokulturelle og politiske strømninger i samfundet, og det er netop hvad Den Hirschsprungske Samling har gjort med udstillingen ’En dag på stranden’. Her på kanten af Danmark i perioden 1830-1910 kigger vi både indad, udad og fremad på en kultur i rivende udvikling.
Foto: Alia Farid, Film still. Courtesy of the artist.
CC er Københavns store og rå kunstcenter, der har til huse i den gamle B&W-svejsehal istandsat af arkitekt Dorte Mandrup. Til efteråret præsenteres hér den første soloudstilling i Danmark med den kuwaitisk-puertoricanske kunstner Alia Farid (f. 1985). Gennem både industrielle og håndlavede objekter, udfolder Farids multidisciplinære praksis sig som kritiske læsninger af, hvad det vil sige at eksistere og høre til i en verden af global usikkerhed. Uanset om det er skulpturer af drikkefontæner formet som vandbeholdere, forstørrede amuletter, der forener gamle og moderne materialer eller filmiske vidnesbyrd om udvindingsindustriens sociale og økologiske konsekvenser i det globale syd, udfordrer Farids praksis koloniale narrativer og undersøger, hvordan materialer og former transformeres og skifter betydning på tværs af tid og sted.
Foto af Jes Bundsens maleri “Københavns havn ved Toldboden, 1805”, original på Schleswig-Holsteinische Landesbibliothek, Kiel.
Vi mennesker har alle dage sat sejl. For at handle, søge rigdom, gøre opdagelser eller ligefrem erobre. Særligt ’vandnationen’ Danmark – med vores særegne sprog og kultur - har udviklet sig over havet, og det er derfor kun ret og rimeligt med en ny, stor og permanent udstilling på M/S Museet for Søfart. Udstillingen ’Søfarer – 400 års danmarkshistorie’ undersøger, hvad der sker, når vi mennesker – drevet af eventyrlyst, længsel eller frygt – sætter sejl og krydser havet mod fjerne horisonter. Rejsen starter på et dansk sejlskib fra 1600-tallet og bevæger sig derpå videre til dampskibene, der var med til at forme den moderne verden. Rejsen fortsætter over søfartens storhedstid i 1950'erne op til nutidens enorme containerskibe, der samtidig bliver en symbolsk skillevej for såvel os som planeten. Det globale forbrug har bragt naturens økosystem på randen af kollaps. Fremtiden kræver, at vi finder nye måder at tænke fragt og forbrug på. Museet har udvalgt over 300 genstande, billeder og film, som kombineret med innovative formidlingsmetoder, gør historien levende og medrivende for publikum.
Der tages forbehold for ændringer i programmet.