Skip to content

Har du gået på et hold i foråret, som fortsætter i efteråret? Vi udsender forhåndsreservationer i perioden 29. maj-18. juni. Fra 25. juni kan du se alle efterårets hold online.

Store modne bordeaux-vine fra 80’erne – part 3

Store modne bordeaux-vine fra 80’erne – part 3

Det er ikke nødvendigt at have deltaget på part 1 og 2 – nye deltagere er også velkomne.

Det er ligesom i 2022 og 2023 igen lykkedes vores foredragsholder Jesper Hedegaard at skaffe et mindre parti modne vine fra nogle af de store Haut-Medoc-slotte i de klassiske bordeaux-årgange 1982, 1985, 1989 og 1990. Vinene er mellem 34 og 42 år gamle, men modsat i efteråret 2022 og foråret 2023 er vinene ikke alle fra samme kælder i Danmark, men derimod udvalgt og indkøbt på auktioner og hos vinhandlere rundt omkring i Europa. Det behøver dog ikke at være et problem (hvis man er vant til at finde, vurdere og handle med modne vine), og det er heldigvis meget sjældent, at vi til vores vinforedrag oplever decideret dårlige flasker, selv om det er uundgåeligt, at der på 40 år gamle vine vil være forskel på fire flasker, man åbner fra den samme kasse, der har ligget i den samme kælder. Men det kan ske!


Billede af Chateau Chasse-Spleen. 

Store bordeaux-vine topper først for alvor efter 30-40 år, da det først er dér, at de udviser den store kompleksitet og de mange lag, som store modne bordeaux’er er blevet så berømte for. Det betyder ikke, at man ikke også kunne have drukket dem for 20 år siden med stor fornøjelse, men nu giver de alt den spændende magi, som kendere af bordeaux-vine har holdt af og værdsat i flere hundrede år.

Bordeaux er gået lidt i glemmebogen de senere år, og kendskabet er ikke så stort hos de yngre generationer. Det kan godt være lidt svært at forstå, hvad det er, som stor bordeaux kan, og hvorfor det for så mange i vinverdenen er den ultimative vin fra det ultimative vindistrikt. Vi forsøger at forklare, hvorfor det lige netop er i Bordeaux, man kan lave vine, der kan blive bedre over så mange år, og hvad magien i det hele taget er ved disse vine, når de bliver fuldmodne.

Prisstigningerne på de nyeste årgange gør også, at de ældre vine bliver mere interessante at købe. Vinhandlerne lokker med nye årgange, der sælges en primeur, mens de stadig ligger på fad, men hvem gider at købe en vin i årgang 2022 eller 2020 til måske 1.500 kr., hvis man kan være heldig at købe årgang 1982 til samme pris? Det kommer vi også ind på denne aften, når vi taler om jagten på modne vine til fornuftige priser og Jesper øser af sin viden om modne bordeaux-vine og giver små fif om, hvordan man selv finder spændende, modne vine og sikrer sig bedst muligt, at der er tale om gode årgange og slotte, og at vinene har været opbevaret fornuftigt.

De slotte/vine, der smages – og 1980’ernes årgange generelt for Bordeaux – bliver naturligvis også nøje gennemgået og kommenteret.


Vinetiketter. F.v. Ch. Calon-Ségur 1984, Ch. D'Amailhac 1952 og Ch. D'Amailhac 2005.

Følgende vine smages denne aften:

  • Ch. Calon-Ségur 1982, 3. Cru St. Estephe

1982 har altid været regnet for en af Bordeaux’ allerbedste årgange, men i starten var man lidt forbeholden og mente ikke, at årgangen var klassisk nok til at kunne holde. Selv den berømte Robert Parker – som var meget begejstret fra start – mente, at de fleste vine ville være modne efter 10 år. Men de bedste 1982’ere bliver ved med at holde og smager fantastisk nu – ikke mindst fra de bedste slotte som Calon-Ségur.

  • Ch. D’Armailhac 1985, 5. Cru Pauillac

1985 er en årgang, der står lidt i skyggen af 1982, men da den har mange af de samme gode kvaliteter, men ikke er så hyped og dyr, kan man gøre rigtig gode køb i denne modne årgang, og vinene holder godt – ikke mindst fra den berømte kommune Pauillac, som har lavet særlig fine vine i 1985. Det gælder f.eks. dette slot, der har været ejet af Rothschild-familien fra 1.Cru-slottet Mouton-Rothschild siden 1930’erne (og tidligere har heddet både Mouton-D’Armailhacq og Mouton-Baronne-Philippe indtil 1989) og selv om D’Armailhac ”kun” er 5. Cru, er det en meget flot vin.

  • Ch. Dassault 1989, Grand Cru Classé St. Emilion

Et relativt ukendt St. Emilion-slot selvom det er klassificeret. Ejet af den berømte franske entreprenør-familie Dassault (Mirage-fly) siden 1955, og de har ikke sparet på slottets drift. F.eks. bruger man 100% nye fade. Klassisk St. Emilion med sveskepræg og tørrede frugter her i den varme klassiske årgang 1989.

  • Ch. Saint-Pierre 1990, 4. Cru St. Julien

Et slot for virkelige kendere af bordeaux-vine, da den ikke er så kendt og bredt distribueret og derfor ofte ikke smages og rates af vinskribenterne, og derfor flyver under radaren og er prissat meget rimeligt ift. den høje kvalitet. Har det klassiske St. Julien-præg med marcipan, solbær og cedertræ – og her 1990-årgangens vidunderlige balance.

  • Ch. D’Angludet 1990 Cru Bourgeois Margaux

Et fint slot, der af mange regnes for at lave vin på Grand Cru-Classé-niveau, men priserne er meget fornuftige i forhold til den høje kvalitet netop fordi, at slottet ikke er klassificeret. Ejet af familien Sichel, der også er medejere af Ch. Palmer, et af Margaux’ bedste slotte.

  • Ch. Chasse-Spleen 1990, Cru Bourgeois Moulis

Et slot der i mange år blev anset for at lave den bedste ikke-klassificerede vin i Haut-Medoc. Den titel er der blevet mere konkurrence om i de senere år, men tilbage omkring 1990 var Chasse-Spleen et af de få slotte udenfor Grand Cru Classé, som de fleste fandt burde være med i klassifikationen. 1990 er en legendarisk årgang, hvor vinene allerede var lækre og imødekommende som unge, men har en balance, der har gjort, at de også kunne gemmes og være fantastiske også som modne.

En spændende aften for alle, der tidligere har været med, når vi har haft modne vine fra Bordeaux som tema – men i virkeligheden for alle med interesse for store bordeaux’er.

Værd at vide

Prisen er inkl. vin. Ret til ændringer forbeholdes.

Der er altid risiko for, at en flaske kan være dårlig som følge af prop-syge eller dårlig opbevaring, og det gælder især ældre vine, hvor der altid vil være en vis flaskevariation. Ved FOF’s vinforedrag er det ikke muligt at garantere, at alle flasker er optimale, ligesom det heller ikke er muligt at have backup-flasker af alle vine. Det tilstræbes, at alle kommer til at ”smage fra en god flaske”, men det kan ikke garanteres.

Medbring

Medbring et par af dine bedste bordeaux-glas.

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser