Skip to content
Amalienborg - arkitektur med FOF

Der hvor vi færdes – fem arkitekturvandringer

Der hvor vi færdes – fem arkitekturvandringer

Vi er altid omgivet af arkitektur, men i vores hverdagsliv er vi ikke altid opmærksomme på arkitekturens udtryk og detaljer, ligesom vi sjældent er bevidste om, hvordan bygninger og rummene imellem dem påvirker os kropsligt og mentalt. På fem arkitekturvandringer i København oplever vi bydele, bygninger, pladser og parker, mens vi taler om de skiftende ideer og værdier, der har formet hovedstadens rum gennem tiden. Vi giver os tid til at mærke efter om de rum, vi færdes i, er åbne, lukkede, hurtige, langsomme, imødekommende, afvisende, inkluderende, trygge osv.

Tidligere skulle arkitekturen ofte signalere magt, indgyde ærefrygt og respekt og dupere med storhed, pompøsitet og skønhed. I dag skaber arkitekter stadig imponerende og seværdig arkitektur, men der er et større fokus på arkitektur, der udstråler imødekommenhed og inviterer til ophold, liv og aktivitet.

Hvordan ser historiske stilarter som klassicisme, nationalromantik og modernisme ud, og hvad karakteriserer nutidens arkitektoniske udtryk? Hvordan integreres ny og ældre arkitektur? Hvordan skabes der attraktive rum og liv mellem husene? Hvordan kommer arkitekters fokus på globalisering, klima og bæredygtighed konkret til udtryk i arkitekturen? Disse og flere spørgsmål beskæftiger vi os med, når vi bliver klogere på Københavns rum.

Frederiksstaden

10/9: Frederiksstaden

Kom med på en vandring, der udfolder Frederiksstadens historien, når vi ser nærmere på bl.a. Det gule palæ, Amalienborg, Slotspladsen og palæerne, Harsdorffs kolonnade, Amaliehaven, Marmorkirken og Tietgens Ærgrelse.

Mødested: Amalienborg Slotsplads, ved ryttermonumentet af Frederik V.

Slutsted: Store Kongensgade 84.

 

Københavns inderhavn

17/9: Københavns inderhavn

Engang var der en forblæst parkeringsplads ud til Inderhavnen ved den trafikerede Christians Brygge. Flere arkitektkonkurrencer forsøgte i årtier forgæves at forandre området. I 2017 stod bygningen af de opstablede blokke, BLOX, færdig. Bygningen skulle med sine mange funktioner som udstillingssted, fitness, boliger og erhvervslokaler puste liv i det ellers døde område. Hør nærmere om transformationen af Københavns Inderhavn, når vi taler om bygninger, broer, vand, pladser m.m.

Mødested: Søren Kierkegaards Plads, ved skulpturen Byfraktal.

Slutsted: Gemini Residence, Islands Brygge.

 

Slotsholmen

24/9: Slotsholmen

Slotsholmen har huset Absalons borg og flere slotte gennem tiden, og der er stadig rester af fordums arkitektur. Dem kigger vi efter på denne vandring, ligesom vi undersøger Det tredje Christiansborg, Thorvaldsens Museum, Det Kongelige Bibliotek, Dansk jødisk museum, pladserne, bibliotekshaven m.m.

Mødested: Christiansborg Slotsplads, ved ryttermonument af Frederik 7.

Slutsted: Søren Kierkegaards Plads.

 

Metropolzonen

1/10: Metropolzonen

Metropolzonen er en betegnelse for området fra Sankt Jørgens Sø til Kalvebod Brygge. Det blev til i 1880’erne som et forlystelsesområde, endte som noget af en rodebutik, og fra 2000’erne har man søgt at udvikle området. På vandringen undersøger vi området og bygningerne omkring Rådhuspladsen, Københavns Rådhus, Palace Hotel, Industriens Hus m.m. Vi går ad Vesterbrogade og oplever Axeltorv, Axel Towers, Palads Bio m.m.

Mødested: Rådhuspladsen, ved H.C. Andersen-skulpturen.

Slutsted: Axeltorv.

 

Superkilen

8/10: Superkilen

Kan arkitektur, design og kunst løfte et kvarter, være inkluderende for mennesker fra forskellige kulturer, fremme liv, socialitet og samtaler, signalere mangfoldighed, tolerance og fællesskab, sprede glæde og grin? Ja, det lykkedes med et kileformet parkområde på Nørrebro, der blev transformeret af arkitekter, landskabsarkitekter og billedkunstnere i tæt dialog og samarbejde med områdets beboere. Det blev til Superkilen.

Mødested: Tagensvej ved Bispebjerg Station.

Slutsted: Den Røde Plads, Nørrebrogade.

Tag med FOF København på tur

RUNDVISNINGER OG TURE

Se alle aktuelle ture