Skip to content
Sommerhøjskole 2020: Ord til tiden – FOF København

Sommerhøjskole: Ord til tiden

Snart vender lyset, hverdagen, det gammelkendte tilbage, og vi glæder os. Men hvordan ser verden ud på den anden side? Er den forandret for altid, hvad har vi lært? Og hvad vidste vi overhovedet før? På denne sommerhøjskole genbesøger vi de ældste ord fra dengang, verden var på vej og lysegrøn, og hører fra de mennesker, der har sat ord til nutiden. Vi skal glædes, opbygges og blive klogere.

Tirsdag 17/8

Kl. 10.00-12.00: Håb

Det er blevet umoderne at håbe og tro på fremtiden. Optimisme er naivt. Men hvorfor er det sådan? Og hvad gør det ved os som mennesker at have frygten som grundtone i livet? Det stiller forfatter og musiker Kristian Leth skarpt på, når han åbner årets sommerhøjskole med et foredrag om, hvorfor vi bør udskifte frygt med håb.

Kl. 13.00-17.00: Ekskursioner – Skulpturer til tiden eller Karen Blixen museets jubilæum

Skulpturer til tiden: Skulpturen og kunsten i byrummet er i den grad til debat. Hvordan former den vores virkelighed? Arkitektur- og kunstomviser Frederik Lindskov tager os på denne bustur rundt til ti skulpturer i byrummet. Vi skal bl.a. forbi Gillian Wearings »En Rigtig Dansk Familie«, »Hans Egede« af August Saabye og Thomas Dambos »Captain Nalle«.

Karen Blixen museets jubilæum: I år er det 30 år siden, Karen Blixen museet i Rungstedlund åbnede. Hvordan bliver Blixens værk ved med at tale til tiden? Kurator, cand.mag. Louise Estrup viser rundt i de gamle stuer og museets udstillinger. Vi hilser på museets direktør Elisabeth Nøjgaard og runder dagen af med et besøg i Rungstedlunds fuglereservat med kyndig vejledning af museets biolog.

Onsdag 18/8

Kl. 10.00-12.00: Rosarium

Kan litteraturen være med til at ændre vores forhold til naturen? Charlotte Weitzes nye roman »Rosarium« (2021) handler om mennesker, planter og det, der er midt imellem. En eventyrlig slægtsroman om en families tilknytning til en ganske særlig rose. Charlotte Weitze fortæller om sit arbejde med romanen, sin research og tankerne bag det at skrive øko- og klimafiktion.

Kl. 13.00-15.00: Hvis vi ikke taler om det

»Hvis vi ikke taler om det« er Leonora Christina Skovs opfølger til den prisbelønnede »Den der lever stille«. Bogen handler blandt andet om den voldsomme skriveproces og om de kapitler i hendes egen historie, som hun først har vovet at åbne nu. Leonora Christina Skov fortæller om bogen og læser op som oplæg til debat.

Torsdag 19/8

Kl. 10.00-12.00: Sapfo – begær og brudstykker

Digterinden Sapfo levede på Lesbos i 600-tallet. Nu nyoversættes hun for første gang i næsten 100 år – i hele tre forskellige udgivelser. Men hvorfor nu? Hvad er det ved Sapfo, der altid fortryller? På udgivelsesdagen for digter Mette Moestrup og klassisk filolog Mette Christiansens gendigtning af Sapfos kærlighedspoesi dykker vi sammen med Mette Moestrup ned i Sapfos værk.

Kl. 13.00-17.00: Ekskursioner – Skulpturer til tiden eller Karen Blixen museets jubilæum

Skulpturer til tiden: Skulpturen og kunsten i byrummet er i den grad til debat. Hvordan former den vores virkelighed? Arkitektur- og kunstomviser Frederik Lindskov tager os på denne bustur rundt til ti skulpturer i byrummet. Vi skal bl.a. forbi Gillian Wearings »En Rigtig Dansk Familie«, »Hans Egede« af August Saabye og Thomas Dambos »Captain Nalle«.

Karen Blixen museets jubilæum: I år er det 30 år siden, Karen Blixen museet i Rungstedlund åbnede. Hvordan bliver Blixens værk ved med at tale til tiden? Kurator, cand.mag. Louise Estrup viser rundt i de gamle stuer og museets udstillinger. Vi hilser på museets direktør Elisabeth Nøjgaard og runder dagen af med et besøg i Rungstedlunds fuglereservat med kyndig vejledning af museets biolog.

Fredag 20/8

Kl. 10.00-12.00: Virkeligheden, samtiden og teatret

Dramatiker Jokum Rohde repræsenterer en unik blanding af bredt og smalt teater, nationalsceneteater og undergrund. Denne formiddag fortæller han om dramatikkens historie, dialogens spejl og scenens hemmeligheder, og hvad der gør teaterkunsten unik og uundgåelig.

Kl. 13.00-15.00: Fællessang og fortælling

Hvad er det ved de danske sange – og ved det at synge sammen – som er helt unikt for vores land? Ricco Victor, leder af det landsdækkende Alsang-initiativ, tager os med til de store alsang-stævner under besættelsen og frem til vores tid. Akkompagneret af pianist og komponist Mads Granum skal vi synge kendte sange, moderne klassikere og nye sange fra den nye udgave af Højskolesangbogen.

Praktiske vink

  • Prisen inkluderer foredrag, formiddagskaffe, bustransporter tirsdag og torsdag eftermiddag, kaffe med brød og entréer i forbindelse med de to ekskursioner.
  • Frokost kan medbringes eller bestilles dag for dag. Drikkevarer kan ikke medbringes, men sælges på stedet til rimelige priser.
  • Gangbesværede og deltagere med rollatorer eller kørestole kan desværre ikke deltage i ekskursionerne, som gennemføres i et almindeligt tempo med lidt "fysiske udfordringer".
  • Ret til ændringer i programmet forbeholdes.
  • Sommerhøjskolen er tilrettelagt og ledes af FOF Københavns fagkonsulenter Stine Dahlgren Faurholt og Tina Dransfeldt Christensen.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 17.08.2021 10:00-17:00 Lindegården Kristian Leth
2 Onsdag 18.08.2021 10:00-15:00 Lindegården Charlotte Weitze
3 Torsdag 19.08.2021 10:00-17:00 Lindegården Frederik Lindskov
Se alle Se færre
Foredragsholder

Leonora Christina Skov