Skip to content

Ti aktuelle udstillinger

Ti aktuelle udstillinger er et univers af kunstoplevelser. Med Frederik Lindskov, billedkunstner og cand.mag. i filosofi og kunsthistorie, besøger vi fem udstillinger i efteråret og fem udstillinger i foråret. Herudover planlægger vi løbende fælles aktiviteter. Vi har mere end 30 hold, så du finder let en ugedag og et tidspunkt, som passer dig.


Helga Ancher ved skrivepulten. Maleri af Anna Ancher. 

1. Den Hirschsprungske Samling – Hvordan så kvindernes moderne gennembrud ud?

Det moderne Danmarks fødsel har hidtil været regnet som en epoke gjort af visionære mænd, skønt der (selvfølgelig) var en hel stribe toneangivende – men i dag oversete – kvinder fremme i tiden. Som led i ny forskning på området og med afsæt i for offentligheden indtil nu ukendte værker fremdrages bl.a. Anna Ancher, Augusta Dohlmann, Anna Sophie Petersen, Johanne Krebs og Sofie Holten.

 


Ai Weiwei. Foto: Ela Bialkoskwa og Okno Studio.

2. Ordrupgaard – Ai Weiwei og Flora Yukhnovich

Ved brug af 650.000 legoklodser har den kinesiske verdenskunstner Ai Weiwei genskabt Claude Monets tilsvarende monumentale billedfrise »Water Lilies« fra 1926. Visse værkændringer peger dog på helt nye og foruroligende dimensioner i det ellers så idylliske motiv. Parallelt med Ai Weiwei vises for første gang i Danmark den unge, britiske kunstner Flora Yukhnovich (født 1990), der med sit sanselige, abstrakt-figurative formsprog er blevet spået rollen som en af fremtidens New Masters.

I sine værker indarbejder hun historiske stilarter såsom fransk rokoko og italiensk barok og går af samme grund i dialog med Ordrupgaards egen samling af historiske mesterværker.

 


Michael Kvium, En køkkenscene, 1986, Sorø Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg.

3. Nivaagaards Malerisamling – Wetland, Michael Kvium

I barok og nationalromantisk kunst, som den vi finder i Nivaagaards Malerisamling, er alt iscenesat i overensstemmelse med datidens tro på Gud, konge og fædreland. Vor tids store dystopiske billedkunstner, Michael Kvium, gør lige det modsatte. Som en seismograf registrerer og skildrer han alle verdens bryderier: Fra klimakrise og kaotiske flygtningestrømme til meningsløs krig og menneskelig dårskab.

I udstillingen Wetland stilles forskellige tider og verdensbilleder overfor hinanden. Iscenesættelsen overfor den ubehagelige sandhed.

 


Louisiana, 1996. Foto: Wolfgang Tillmans.

4. Louisiana – Havet

I efterårets store temaudstilling om havet bevæger vi os i mere end én forstand ud på dybt vand. Vi besøger det hav, som så mange myter og eventyr er gjort af. Vi længes med søfareren, undersøger med havforskeren og begejstres med kunstneren. Havet er alt. Både livets rejse og den sidste rejse – både drømme og mareridt. Havet udgør tre fjerdedele af klodens overflade, og alligevel kender vi det knapt nok.

 


Jens Juel, Et måneskinsstykke. Overfarten over Lillebælt ved Snoghøj, 1787, SMK.

5. Øregaard Museum – Mareridt og lyse nætter. Natten i dansk kunst

For første gang i Danmark tager en udstilling os med ud i natten, sådan som denne er blevet oplevet og fortolket af danske kunstnere fra tidlig romantik til sen modernisme. Med et skarpt fokus på natten som begreb og motiv blotlægges nattens rolle og betydning i dansk kunsthistorie, samt ikke mindst hvordan brugen af natten som tema radikalt ændrer karakter i overgangen fra romantikkens metafysiske natursyn til det 20. århundredes rationelle verdensbillede.

 


Ikonoklasme. Paladsrelief fra Nimrud. Foto: Glyptoteket.

6. Glyptoteket – Ikonoklasme – kunsten som kampplads

Med afsæt i hovedværker fra bl.a. British Museum og Vatikanmuseet undersøges ikonoklasmens skiftende former fra antikken og frem. Begrebet 'ikonoklasme' dækker over den handling fysisk at ødelægge andre kultures symboler og kunst for derved at bane vejen for sin egen religiøse eller politiske dagsorden. Begrebet er i dag mere aktuelt end nogensinde før, da bog- og flagafbrænding, politisk bagvaskelse, fake news og deepfake AI-videoer alle er moderne varianter af ikonoklasme skabt med det ene formål at vinde hævd ved at skade modstanderens symbolske magt.

 


Maleri af Thorvaldsens Museum.

7. Thorvaldsen – På rejse med Thorvaldsen og hans venner

Velkommen indenfor på et af landets fineste museer, hvor vi skal på rejse med Thorvaldsen og hans venner – bl.a. museets arkitekt M.G. Bindesbøll og maleren Martinus Rørbye. Sammen drog de på årelange rejser sydpå, til Sicilien, Napoli og Rom. Udstillingen kredser om kunstnerfællesskabet, dannelsesrejsen og mødet med fremmede kulturer, men undersøger også mere overordnet, hvad det egentlig vil sige at rejse – både fysisk og mentalt – og om der er hold i udsagnet 'undervejs er altings mål'. Hvad fascinerede, hvad bekymrede, og hvad var kunstnernes drømme gjort af i denne guldalder i dansk kunst?

 


Ghetto Rat.

8. MACA Museum – Banksy & Street Art: De tidlige år

På Toldbodgade 12 et stenkast fra Nyhavn er netop åbnet et privatejet og spritnyt museum for international samtidskunst. Her finder vi bl.a. Warhol, Basquiat, Haring, Koons, Hirst, Emin og Kusama, og i museets allerførste udstilling kommer vi helt tæt på streetart-fænomenet Banksy. I de tidlige 1990'ere starter Banksy sin karriere som graffitikunstner i Bristol, og han blev hurtigt verdensberømt for sine originale og hårdtslående politiske kunstværker på mure og bygninger overalt i verden.

 


Riddersalen på Christiansborg Slot. Foto: Mikkel Grønlund, Christiansborg Slot.

9. Christiansborg Slot – 25 år med H.M. Dronning Margrethes gobeliner

I anledningen af 25 års jubilæet for indvielsen af Bjørn Nørgaards 17 prægtige gobeliner til H.M. Dronning Margrethe, besøger vi riddersalen på Christiansborg og går på opdagelse i mere end 1000 års Danmarkshistorie. Det tog 60 vævere 10 år at færdigvæve Nørgaards komplekse billedunivers og fortættede persongalleri, og således betragtes gobelinerne i dag nu selv som et stykke danmarkshistorie.

 


Billede af Michelangelos David.

10. Statens Museum for Kunst – Michelangelo

I foråret 2025 slår SMK dørene op til den første egentlige udstilling på dansk jord med renæssancegeniet Michelangelo Buonarroti. Han er både kendt for de fabelagtige malerier i det Sixtinske kapel, den enorme kuppel på Peterskirken og den ikoniske David-skulptur. Selv så han sig først og fremmest som billedhugger, og med afsæt i helt ny teknologi er det nu muligt at fremstille nøjagtige 3D-printede kopier af hans originale marmorskulpturer, hvorefter disse i udstillingen sættes op imod SMK's egen samling af gipsafstøbninger, skulpturmodeller og originaltegninger.

Herved bliver udstillingen – udover et sjældent møde med denne verdenskunstner – også til en spændende diskussion af forholdet mellem original og reproduktion i vores stadigt mere digitale tidsalder.

Værd at vide

Ti aktuelle udstillinger er en række udstillingsbesøg, der starter i efteråret og slutter i foråret. Hvis rækken er startet, og du gerne vil med, så kontakt os, så vi kan beregne en pris ud fra de gange, der er tilbage.

Information

  • Dato 18.09.2024-07.05.2025
  • Adresse Museerne
    Se vores hjemmeside
  • Bemærkninger Entré til museerne er ikke inkluderet. Ret til ændringer forbeholdes.

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 18.09.2024 13:30-14:30 Museerne Frederik Lindskov
2 Onsdag 09.10.2024 13:30-14:30 Museerne Frederik Lindskov
3 Onsdag 30.10.2024 13:30-14:30 Museerne Frederik Lindskov
Se alle Se færre
Foredragsholder

Frederik Lindskov

Uddannelse: Jeg er uddannet cand.mag. i filosofi og har en BA i kunsthistorie.

Andre faglige kvalifikationer: Min særlige faglige indsigt er i filosofi og kunsthistorie. Herudover er jeg selv udøvende billedkunstner, opfinder/konceptudvikler og selvstændig erhvervsdrivende. 

Undervisningserfaring: Jeg har efterhånden en del erfaring som underviser ved FOF, i privat regi, ved kunstforeninger og generelt fra sit virke som selvstændig foredragsholder.

Andet: Jeg har en permanent udsmykning af Kavalergården ved Bernstorff Slot samt udsmykning af danske asylcentre, bl.a. i Avnstrup, og har derudover haft flere kunstudstillinger. Tidligere har jeg været formand for Kunstnernes Efterårsudstilling.